Volledig scherm
Buurtbuscoördinator Frans Hoosemans. © Ton van de Meulenhof

Vrijwilligers buurtbus Waalre gaan door na wijziging Hermes-buslijn

WAALRE - De buurtbus blijft toch rijden in Aalst en Waalre. Eerder lieten de vrijwilligers weten dat ze wilden stoppen als de dienstregeling van Hermes niet zou worden aangepast.

De busmaatschappij heeft nu een compromis toegezegd en gaat minder vaak rijden, waardoor de passagiersaantallen van de buurtbus naar verwachting zullen toenemen.

Buslijn 7 - van Eindhoven via Aalst naar Waalre en het MMC in Veldhoven - van Hermes reed twee keer per uur grotendeels dezelfde route. Daardoor nam het aantal buurtbuspassagiers sinds begin dit jaar af met meer dan dertig procent. De buurtbusvrijwilligers hadden daardoor sommige uren geen passagiers en verloren hun werkplezier. Ze wilden in eerste instantie voor 1 juni een oplossing om nog toekomst te zien voor hun werk. Na een gesprek met de Waalrese wethouder Hanneke Balk verschoven ze de deadline naar 1 augustus.

Hermes heeft nu toegezegd vanaf 15 december het aantal ritten van buslijn 7 te halveren tot eens per uur. Dat geldt niet voor de hele route. In Aalst verandert er niets en zal de buurtbus een keer per uur naast de twee ritten van Hermes rijden. Maar de professionele buslijn stopt vanaf half december de helft van de tijd bij bejaardentehuis Hoevenakkers in Waalre en keert dan om. De buurtbus neemt de passagiers daar over en rijdt door naar het MMC.

"We verwachten zo een deel van het reizigersverlies terug te dringen", zegt Frans Hoosemans van de Waalrese buurtbus. Hij noemt de aanpassing door Hermes een compromis. Maar het was voor de negentien vrijwilligers voorlopig voldoende om vol te houden tot december.