Volledig scherm
Gemeente koopt Brede School van Wooninc. © Van de Meulenhof

Waalre koopt schoolgebouw voor 7,2 miljoen euro van Wooninc

WAALRE - Waalre koopt het schoolgebouw van de Brede School Ekenrooi voor 7,2 miljoen euro van Wooninc

De aankoop van het schoolgebouw is niet direct op verzoek van de gemeente Waalre. ,,De woningcorporatie kwam er mee bij ons en we zijn er over in gesprek gegaan", legt wethouder José van Dijk uit.

Er is voor woningcorporaties veel veranderd. Ze moeten zich richten op hun eigenlijke taak, namelijk het verhuren van woningen. Met het exploiteren van ander vastgoed moeten ze bij voorkeur stoppen.

Goede huisvesting
In het geval van onderwijs moet de gemeente zorgen voor goede schoolhuisvesting. Op dit moment betaalt de gemeente voor de Brede School Ekenrooi de huur. In de combinatie van de brede school maken twee scholen van het gebouw gebruik. Dat zijn de openbare school Ekenrooi en de Christoffelschool. Bovendien hebben de Stichting Peuterspeelzalen Waalre en kinderopvang Kinderstad er een plek.

,,Wooninc kwam bij ons omdat de corporatie bezit wil afstoten", legt wethouder van Dijk uit. ,,Het schoolgebouw van Ekenrooi is er daar een van." De gemeente is bereid het gebouw te kopen en is daarmee af van de jaarlijkse huur. Om het gebouw te kunnen kopen moet Waalre een hypotheek afsluiten. Dat kan relatief goedkoop omdat de rente laag is. ,,Op deze manier besparen we ons 1,5 ton per jaar. We moeten natuurlijk wel de miljoenen hebben om de aankoop te kunnen doen."

Hypotheek
De gemeente verwacht geen enkel probleem om aan een hypotheek te komen. Waalre is namelijk een van de zeven gemeenten in het land zonder enige schuld. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan. In maart staat de aankoop op de raadsagenda. Aan de kant van Wooninc moet de raad van commissarissen nog instemmen met de verkoop.

Valkenswaard e.o.