Volledig scherm
Waalre wij waalre dorp doet mee aan een buiten opdracht

Waalre loopt uit voor lokale dorpsquiz

WAALRE - Het feestweekend rondom het nieuwe Huis van Waalre is gisteren begonnen. Na de officiële opening door de Commissaris van de Koning en de aansluitende borrel was het tijd voor de eerste editie van Wij Waalre Dorpsquiz. 

Samen met echtgenoot Pieter is Babs van Deursen initiatiefnemer van het evenement: "We hebben een keer op afstand meegedaan met de dorpsquiz van Nuenen en dat was zó leuk dat we dat hier ook wilden doen. Maar in Waalre kwam hij maar niet. Daarom besloten we er zelf een te organiseren. De gemeente vond het zo'n leuk idee dat ze vroeg om het tijdens dit weekend te doen." 

Om stipt zes uur krijgen alle 45 teams hun tas met opdrachten en goodies. Waar sommige teams als een haas aan de slag gaan, komt team Wij Waalre-dorp (captain Koen van Zon) rustig op gang. Een tiental teamleden zit rustig op het terras van De Oude Toren te eten met een wijntje terwijl het opdrachtenboek gekopieerd wordt. Gaandeweg de avond wordt duidelijk dat er wel degelijk druk op zit: een twaalftal opdrachten moet op verschillende locaties in de beide kerkdorpen uitgevoerd worden volgens een strak schema.

Chaos

Ondertussen probeert Van Zon orde te scheppen in de chaos. Hij is de telefonische schakel tussen de doeners en de quizzers binnen. Er zijn honderden vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals sport, muziek, geografie, puzzels en geschiedenis. Waar mogelijk zijn lokale elementen toegevoegd. Om 22.10 uur worden de teams geacht een foto van de kerkklok te maken maar diaken Bas Leijten zet om 10 uur de tijd stil. Met een grote grijns wacht hij een kwartier en luidt de klokken voor hij hem weer aanzet. Het kerkplein staat ondertussen vol met mensen in trouwkleren.

Langzaam komt er meer structuur bij Wij Waalre-dorp. Het maken van kopietjes blijkt een extra handicap voor het team: meerdere mensen blijken dezelfde vragen opgelost te hebben. Van Zon heeft om tien uur nog het volste vertrouwen in een goede afloop. "Kent een van jullie toevallig A-vi-ci-i?", vraagt Harrie Peels. Dat blijkt kolfje naar de hand van Gerard Oudshoorn die én snel kan googelen én een uitgebreid netwerk bezit.

Van Deursen geniet met volle teugen tijdens de rondgang. Wat haar betreft komt er in 2019 zeker een tweede editie. Om middernacht moeten de teams alles ingeleverd hebben. De uitslag is vanavond.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement