Volledig scherm
Directeur en hoofdredacteur van Studio040 Michiel Bosgra die met zijn omroep vanaf november naar alle waarschijnlijkheid ook tv- en radio-uitzendingen over Waalre gaat maken. © Irene Wouters

Waalre ruilt RTV Horizon in voor Studio040

WAALRE - Lokale radio- en televisie-uitzendingen worden vanaf 4 november niet meer gemaakt door RTV Horizon maar door Studio040. Dat besluit moet de gemeenteraad officieel nog nemen, maar ze ontving het plan erg enthousiast. Studio040 krijgt dan subsidie voor de komende vijf jaar.

Dat betekent dat de Waalrese televisiekijker of luisteraar de komende jaren veel nieuws en onder meer programma's over PSV, de marathon en de Dutch Design Week kan verwachten. RTV Horizon richtte zich naast Waalre op de gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende. Dat was een van de belangrijke redenen voor wethouder Alexander van Holstein om het gesprek aan te gaan met de Eindhovense omroep. ,,Met het meer richten op het stedelijk gebied leek het voor de hand liggend", aldus de wethouder. Hij hoopt met Studio040 op 'efficiëntere en kwalitatievere berichtgeving'.

Overvleugeld?

Maar krijgt Waalre wel voldoende aandacht naast grote broer Eindhoven, vroegen meerdere raadsleden zich af.

Bert Links (ZW14) bekijkt de website van Studio040 wel eens en ziet naast veel Eindhovense berichten 'ergens in een hoekje' artikelen over Geldrop staan, waar de omroep al langer actief is. ,,Daar zou ik geen genoegen mee nemen." Eindhoven koopt tijd in bij de omroep en komt daardoor naast de keuzes van de journalisten extra aan bod, legde wethouder Van Holstein uit. Dat gaat om commerciële samenwerkingen en staat helemaal los van journalistieke afwegingen en keuzes, verduidelijkt Studio040-hoofdredacteur Michiel Bosgra desgevraagd. Als de gemeenteraad dat wil, kan Waalre ook extra tijd inkopen. Maar dat ontraadde de wethouder de raadsleden nadrukkelijk.

In het programmabeleidbepalend orgaan - een groep mensen die controleert of de programma's alle doelgroepen in de gemeenten bedienen - zitten uit Waalre Jan van Zon (voorzitter KBO kring Waalre) en Gerrit Schipper (Goed voor Mekaar Waalre).