Volledig scherm
© Kees Martens / fotoMeulenhof

Waalre sukkelt met verlichting op fietspad

WAALRE - Waalre heeft een vervelend probleem: Een set van 168 lantaarnpalen doet niet wat de gemeente wil. De lampen staan langs het nieuwe fietspad van het Oude Spoorbaantracé dat leidt van Waalre naar Valkenswaard.

De lampen zoúden tusssen 20.00 uur en 6.30 uur uit moeten zijn, om het nachtleven van de dieren niet te storen. Voor wie voorbij fietst, moeten de lampen aan gaan. De gemeente heeft uit veiligheidsoverwegingen liever niet dat het pad 's nachts in gebruik is, maar voor wie passeert, moeten de lampen branden. Het fietspad is een halfjaar in gebruik, maar vanaf het begin vertonen de lampen eigenzinnig gedrag. De een floept aan, de ander niet, een derde schiet in de restart. Het is een bont lichtspel midden in het bos, maar Waalre zit niet op een lokale variant van Glow te wachten. In afwachting van beter staan de lampen daarom 's avonds en 's nachts in de aan-stand. Dat levert de gemeente intussen een boze natuurvereniging op, vragen van D66 en een rijksdienst voor flora en fauna die de gemeente achter de vodden zit.

Wethouder Paul van Liempd wil meteen af van het beeld dat 'de gemeente er niet in slaagt een schakelaartje van 12,50 bij de Gamma te kopen'. "Zo simpel ligt het helemaal niet." Waalre heeft advies gevraagd aan een ecoloog. Deze heeft gezegd dat er geen nadelig effect is voor de fauna. Natuurvereniging Groen en Heem vindt een verlicht pad echter zeer storend.

Kamiel Spoelstra is onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen. Hij is het daar mee eens. "Voor nachtdieren is verlichting niet fijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor muizen, nachtvlinders en vleermuizen." Hij voert aan dat een verlicht fietspad een barrière vormt. "Je kunt zeggen: er blijven twee helften van het bos over. Maar sluipenderwijs is er minder natuurgebied. Je moet juist zuinig zijn op wat je hebt."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement