Volledig scherm
© Thinkstock

Waalre: voor zonnepanelen is weinig plek

WAALRE - Veel creatievere plekken om zonnepanelen te plaatsen dan een voormalig sportveld zijn er niet in Waalre. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Moet een groot veld in hartje Waalre-dorp wel worden volgelegd met zonnepanelen? Waarom kan dat niet op bestaande gebouwen om zo bouwgrond te sparen? Die vragen stelden onder meer GroenLinks en AWB begin dit jaar aan de toenmalige duurzaamheidswethouder Paul van Liempd na het besluit om zonnepanelen te leggen op het voormalige honkbalveld. Die beloofde creatievere mogelijkheden te onderzoeken.

Die keuze blijkt in Waalre beperkt, concludeert de gemeente na onderzoek. Zonnepanelen boven de wateropslag aan de Voorbeeklaan en drijvend op het Gat van Waalre zijn wellicht haalbaar. Veel andere ideeën die elders zijn getest, passen niet in Waalre en worden in het onderzoeksverslag ontraden.

Proeven

Er lopen in het land verschillende proeven met zonnecellen op ongewone plaatsen: in fietspaden, boven parkeerplaatsen, op geluidsschermen en drijvend op water, bijvoorbeeld van de rioolwaterzuivering.

In Krommenie zijn onder ongeveer zeventig meter fietspad in één rijrichting zonnecellen aangelegd onder een harde glaslaag. Er werd in het eerste jaar energie opgewekt voor drie huishoudens, maar de deklaag brokkelde voortdurend af. De proef kostte in drie jaar tijd 3,5 miljoen euro. Nieuwe proeven voor wegen zijn in voorbereiding. Inmiddels zijn de betonelementen met zonnecellen voor fietspaden te koop. Maar de opbrengsten wegen nog niet op tegen de kosten, concludeert het Waalrese onderzoek. Bovendien zorgen bomen in Waalre op veel plaatsen langs wegen voor schaduw.

Zonnepanelen boven parkeerplaatsen lijken in Waalre op veel plekken niet probleemloos te passen. De eigenaar moet willen meewerken, het materiaal is op die plek gevoelig voor vandalisme, de overkapping maakt de plek donkerder en vermindert de sociale veiligheid en de panelen kunnen zonlicht hinderlijk naar omringende woningen weerkaatsen.

Geluidswal

De zonnepanelen op geluidsschermen - GroenLinks vroeg er om in haar verkiezingsprogramma - lijkt een mooie oplossing. Maar de geluidswal langs de N2 is niet van Waalre. Die staat op Eindhovens grondgebied en is van Rijkswaterstaat, meldt het onderzoeksrapport.

De wateropvanglocatie aan de Voorbeeklaan is mogelijk wel geschikt, concludeert de gemeente. En het Gat van Waalre kan een goede plek zijn voor een drijvend zonnepanelenpark. Vandalisme is daar wel een aandachtspunt en de positieve uitstraling van het gebiedje komt mogelijk in het geding. Voor de bewustwording zou het verwerken van zonnecellen in kunstwerken goed zijn, maar veel energie wek je er niet mee op.