Volledig scherm
Box Consultants B.V. in Waalre © Google Streetview

Waalrese belegger van koninklijk geld verdacht van fraude

WAALRE - Een vermogensbeheerder van leden van het Koninklijk Huis wordt verdacht van fraude en valsheid in geschrifte. De 55-jarige Remy M. uit Waalre zou als directeur van Box Consultants illegaal 8 miljoen euro naar een privévennootschap hebben gesluisd.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. Zonder dat zijn klanten het wisten zou vermogensbeheerder M. met buitenlandse beleggingen provisies hebben opgestreken. Dat geld had hij eigenlijk aan de klanten moeten uitkeren. Tijdens rechtszaken overhandigde Box klantenlijsten aan de rechter.

De koninklijke familie heeft of had 51 beleggingsrekeningen bij het bedrijf. Het belegde onder meer met geld van de prinsessen Christina, Irene en Margriet. Verder prijken de namen van de adviseur van de Belgische koning Filip, Pierre Cartuyvels, telgen van de warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann en voormalig World Online-topvrouw Nina Storms op de lijst.

Voorarrest

In 2015 zat M. al vier dagen in voorarrest na een inval van de fiscale opsporingsdienst Fiod. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem en de twee bedrijven Box en Boulder van valsheid in geschrifte. Klanten dachten dat er geen verborgen onkosten waren aan het beheer van hun geld, maar de praktijk bleek weerbarstig.

Wat zou er zijn gebeurd? Beleggingsfondsen betaalden vermogensbeheerders in het verleden een provisie als die hen klanten bezorgden. Zulke provisies zijn echter wettelijk verboden om te voorkomen dat vermogensbeheerders beleggen in fondsen die slecht zijn voor de klanten, maar goed voor de eigen portemonnee. Bij Box en Boulder zouden dergelijke provisies toch zijn betaald.

M. en Box ontkennen de verdenking. Zij stellen dat de verdachte geldstromen in orde zijn en betogen dat het betalen van commissies tot 2014 geoorloofd en gebruikelijk was. 

Goede naam

Box Consultants stelt in een reactie het te betreuren dat de goede naam van het bedrijf in twijfel wordt getrokken. ,,We hebben met zorgvuldigheid en professionaliteit deze goede naam opgebouwd en gaan ervan uit dat wij het vertrouwen van onze klanten blijven genieten."

Ook de advocaat van de oud-directeur en het bedrijf zegt dat er niets van de aantijgingen klopt. ,,Alles is gebaseerd op valse brieven die door iemand zijn verstuurd.''

Het OM is nu het dossier aan het beoordelen om te beslissen of er een strafzaak komt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement