Volledig scherm
De plek waar het nieuwe gezondheidscentrum in Waalre-dorp eind 2020 moet verrijzen: binnen de driehoek van bomen in het midden onderaan op de foto. © Ronald Otter

Wethouder: 'Gezondheidscentrum in Waalre komt naast sporthal'

WAALRE - De plek voor het gezondheidscentrum naast sporthal Hoeveland staat vast. Dat stelde wethouder Arno Uijlenhoet donderdagavond duidelijk. Hij smoort een opborrelende discussie in de raad over nieuw locatie- en pandenonderzoek door de gemeente in de kiem. Bomen vormen de grootste uitdaging.

Kritische vragen van onder meer ZW14 en D66 waren niet zonder reden: het perceel bevat hindernissen voor het bouwplan. Een aantal flinke eiken staan in de weg. Er zijn verschillende opties, variërend van alles omhakken tot een deel verplaatsen tot alles laten staan en het gebouw ertussen passen. Dat laatste is volgens de architect ondoenlijk. Als de bomen niet wijken, kijken gebruikers van het pand in de takken en wordt het behalen van de duurzaamheidsdoelen lastig omdat zonnepanelen maar weinig zon zien, vertelde hij de raad. Verplaatsen daarentegen is schrikbarend duur en tijdrovend: dertigduizend euro per boom en een voorbereidingstijd van twee jaar.

Verder moet de voetbalkooi wijken voor de bouw van het pand. De nieuwe wordt kleiner en multifunctioneler. Wellicht trekt dat ook andere doelgroepen aan voor andere sporten, hoopt de gemeente. Ook de jongerenontmoetingsplek wordt een beetje verplaatst.

'Ongeschikt'

D66 vraagt zich af waarom niet kan worden gebouwd achter de brede school. D66'er Michiel Roelofs hoorde geen enkel goed argument om te kiezen voor de locatie naast de sporthal. Sterker nog: de grond dichter bij de school heeft al de juiste bestemming. ,,Dan kun je dus meteen beginnen."

Ad Dams van ZW14 leek de extra verkeersdrukte die het gezondheidscentrum veroorzaakt niet wenselijk omdat de inrit vlakbij de brede school ligt. Zijn partijgenoot Hans Witvoet zag nog meer onzekerheden - vooral op het gebied van duurzaamheid - en noemde de locatie 'ongeschikt'. Hij wil liever nieuw onderzoek. 

Wethouder pal achter onderzoek

Maar dat zit er niet in, zei wethouder Uijlenhoet stellig. De raad moet de uitvoering aan het college laten en erop vertrouwen dat het onderzoek grondig was, vond hij. 

De komende twee maanden wordt het plan uitgewerkt. In november velt de raad er een oordeel over. Het gezondheidscentrum is volgens de planning van de gemeente eind 2020 klaar. Naast twee van de drie Waalrese huisartsen, zijn de apotheek uit winkelcentrum De Bus en fysiopraktijk Knegt en Bungelaar investeerders van het plan. Daarnaast krijgen veel andere zorgverleners er ook een plek; zoals diëtisten, een prikpoli, psychologen, een osteopaat en meer ondersteuning voor chronisch zieken.