In Het Klooster in Waalre komen zorgappartementen.
Volledig scherm
In Het Klooster in Waalre komen zorgappartementen. © Irene Wouters

Zorgappartementen in Het Klooster in Waalre

WAALRE - In dorpshuis Het Klooster komen tien tot twintig zorgappartementen voor mensen die verpleegzorg nodig hebben. Dat aantal kan veranderen aangezien de plannen nog niet definitief zijn, zegt Waalres burgemeester Jan Brenninkmeijer. 

In de kapel van Het Klooster komt een restaurant, vooral bedoeld voor de bewoners en verenigingen. In dat horecadeel kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt stagelopen. De rest van de ruimte is dan beschikbaar voor de Waalrese clubs.

Nog wat vraagtekens

Veel aspecten van het plan zijn nog niet bekend. Zo moet er veel worden verbouwd aan het monumentale pand, maar is het nog afwachten of de verenigingen tijdens die werkzaamheden hun oude stek kunnen gebruiken. En hoeveel ruimte krijgen de clubs eigenlijk? In en recente versie van het plan is twee derde van Het Klooster bedoeld voor commerciële bedrijvigheid. Maar het overgebleven derde deel is eigenlijk te veel voor de verenigingen, zegt Brenninkmeijer. Hij voorspelde onlangs al dat de clubs zich flexibel zullen moeten opstellen om toekomstplannen te laten slagen. ,,Het zal niet meer zo worden als het was."

Wie Het Klooster koopt en de plannen gaat uitvoeren is nog niet bekend. De partij wil nog even anoniem blijven vanwege de laatste onderhandelingen. Die anonimiteit zal niet lang meer duren aangezien de partij in juni in gesprek zal gaan met de Waalrese verenigingen die Het Klooster gebruiken. Die moeten duidelijk maken welke voorzieningen voor hen echt onmisbaar zijn en hoe het beheer van het monumentale pand kan worden geregeld.

Plannen achter de hand

De gemeente en de koper praten onder andere nog over de verkoopprijs. De gemeente wil alle kosten die ze maakt om Het Klooster na de zomerstop - tussen 1 juli en 1 september - open te houden daarin doorberekenen. Mochten de gemeente en initiatiefnemer van het plan er alsnog niet uit komen, liggen er nog vergelijkbare ideeën van andere initiatiefnemers in de kast. De toekomst van Het Klooster lijkt dus sowieso gered.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement