Volledig scherm
Lichte sneeuw in Helmond © Wim van den Broek

Code geel voor Noord-Brabant door winterse buien en gladheid (video) (poll)

EINDHOVEN - In Noord-Brabant geldt vrijdagmiddag code geel vanwege plaatselijke gladheid door winterse buien en eerder gevallen sneeuw. Code geel duurt vooralsnog de hele avond. Het KNMI waarschuwt dat het verkeer hinder kan ondervinden en dat weggebruikers hun rijgedrag aan moeten passen aan de weersomstandigheden. De Verkeersinformatiedienst voorzag een stevige avondspits met 250 tot 300 kilometer file.

In de kustprovincies worden vrijdagavond zware windstoten verwacht tot 100 km/uur. Ook daar geldt code geel.

Code oranje
Vrijdagochtend trokken er al buien met (natte) sneeuw over Zuidoost-Brabant. De sneeuw die in de nacht van donderdag op vrijdag viel heeft in deze regio niet voor overlast gezorgd, in tegenstelling tot de voorspellingen. Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg vrijdagochtend beëindigd.

Rijkswaterstaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 4,8 miljoen kilo zout gestrooid. Met name in Brabant, Gelderland en Overijssel viel een flinke laag sneeuw. In het oosten blijft die veelal liggen. Daar heeft de brandweer het ook druk met stormschade.

Aanrijdingen
Door de sneeuw ontstonden vrijdagochtend diverse files. Op snelwegen schaarden vrachtwagens, waardoor rijstroken en soms hele wegen dicht moesten. Wat later op de ochtend, in de spits, waren er veel aanrijdingen. Vooral rond Arnhem en Nijmegen is het druk. De A1 van Apeldoorn naar Hengelo blijft naar verwachting nog tot 10.00 uur afgesloten. Ook daar schaarde een vrachtwagen, die is van de weg, maar het is er nog te glad omdat het zout volgens Rijkswaterstaat niet goed genoeg is ingereden.

NS
Het treinverkeer ondervindt weinig problemen. NS heeft extra personeel op stations en in de treinen. ProRail houdt extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand. Het vliegverkeer op Schiphol krijgt vrijdag naar verwachting last van harde wind. Daardoor kunnen vluchten vertraging oplopen.

Storm
Verder komen er de komende uren in Zeeland en Zuid-Holland zware windstoten voor. De noordwesterstorm, 9 Bft, gaat samen met een buienlijn die in het zuiden en oosten misschien nog even sneeuw en gladheid oplevert. Na de buien stijgt het kwik naar 4 tot 7 graden. De forse wind zal vooral merkbaar zijn in de kustprovincies waar windstoten van 80 tot 105 km/uur mogelijk zijn.

Weekend
Het blijft wisselvallig in het weekend. Zowel zaterdag als zondag krijgen we met buien te maken, die vooral in het binnenland winters van karakter kunnen zijn.

Volledig scherm
Lichte sneeuw in Eindhoven
Volledig scherm
Rond half zeven sneeuwde het even in Eindhoven. © Petra Vogel
Volledig scherm
Geen overlast, maar wel lichte sneeuwval in de loop van vrijdagochtend in Eindhoven.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement