Volledig scherm
© Marij Bouwers

KNMI waarschuwt voor dichte mist: slecht zicht op de weg

EINDHOVEN - In het westen en zuiden van Nederland is het oppassen geblazen voor dichte mist. Weggebruikers moeten rekening houden met slecht zicht en een drukke avondspits.

Schijnbaar uit het niets dreef vanmiddag een dikke mistdeken over. De stralende zon van de wintermorgen was in één klap verdwenen. Op verschillende plaatsen in het land leverde dat mooie taferelen op. ,,Dat komt omdat de lucht heel vochtig is'', vertelt weerman Ed Aldus.

Weggebruikers zullen er minder blij mee zijn. Rond 17.00 uur stond op de A9 en A10 rond Amsterdam vijftien kilometer file, zo meldt de Verkeers Informatie Dienst (VID) op Twitter. Rijkswaterstaat heeft vanwege de dichte mist een aantal spitsstroken afgesloten. Ook op de A7 en A8 moet rekening gehouden worden met hinder. Op sommige plaatsen is het zicht slechts 50 tot 100 meter.

8 graden verschil
De verschillen in temperatuur op korte afstand waren dankzij de mist spectaculair. Wie vandaag rond 12.00 uur de snelweg A4 van Leiden naar Schiphol afreed, zag de temperatuur op de autothermometer tussen de afritten Voorschoten en Hoofddorp dalen van plus 7,4 naar min 0,2 graden. ,,Een verschil van bijna 8 graden over een afstand van krap 25 km!”, aldus weerman Ben Lankamp van Weerplaza.

In het westen komen eerst de meeste opklaringen voor, die vannacht langzaam uitbreiden naar het zuiden en zuidoosten. ,,De mist kan zich ook weer uitbreiden”, waarschuwt Ben Lankamp.

Morgen gaat overdag de zon vanuit het zuidoosten geleidelijk doorbreken en lost de mist eindelijk op. In het westen en noorden klaart het pas tegen de avond op. Het wordt 1 tot 3 graden. In de nacht naar donderdag gaat het licht tot matig vriezen. In het binnenland daalt de temperatuur naar -5 tot lokaal -8 graden. Overdag is het zonnig en droog.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement