Volledig scherm

Ruim 150 ongelukken en slippartijen door gladheid: treinen rijden weer (video en foto's)

* Ruim 150 ongevallen en slippartijen als gevolg van de gladde wegen zaterdagochtend

* Aantal ongelukken in de regio valt mee volgens de politie

* Treinverkeer rijdt weer volgens dienstregeling

EINDHOVEN - De zeer gladde wegen hebben zaterdagochtend voor flink wat ongelukken gezorgd in het hele land. Bij de VerkeersInformatieDienst (VID) kwamen ruim 150 meldingen binnen van ongelukken en slippartijen op de hoofdwegen. In het oosten en zuidoosten van het land was het ook zaterdagmiddag nog glad door ijzel en sneeuw. Zaterdagavond is er opnieuw kans op gladheid door opvriezing van natte wegen. Op de wegen kon het verkeer op een paar korte files na prima doorrijden. Na flinke problemen op het spoor, reden aan het begin van de avond op bijna alle lijnen weer treinen

Meerdere ongelukken in de regio

Op de N2 bij de afrit Veldhoven is een auto van het talud gereden. De man is door de brandweer uit zijn auto gehaald. Hij is gewond naar een ziekenhuis gebracht. Ook op de Willibrorduslaan in Waalre en de Urkhovenseweg in Eindhoven vonden ongevallen plaats. Volgens een woordvoerder van de politie valt het aantal ongelukken in de regio mee. "We hebben de indruk dat het hier nogal meevalt. Het is niet opvallend veel drukker."

Ongeval op Urkhovenseweg in Eindhoven:
Foto Bert Jansen

Veel eenzijdige ongelukken gebeurd

Op de A2 richting Den Bosch schaarde een bus met aanhanger, op de Lekbrug moesten drie rijstroken afgesloten worden. Ook op de A67 bij Liessel vond een ongeval plaats. Op de A7 ter hoogte van Purmerend kwam een vrachtwagen dwars op de weg te staan. Eerder in de nacht gebeurde dat op de A59 bij Drunen ook met de spelersbus van NEC. Er zijn veel eenzijdige ongevallen gebeurd waarbij de vangrail werd geraakt. Op de N11 en de A8 was het meerdere keren raak. In de meeste gevallen was er enkel materiële schade. Volgens de VID werd er voorzichtig gereden op de gladde wegen. De brug over Sluis 8 in de Zuid-Willemsvaart bij Helmond bleef openstaan als gevolg van het winterse weer.

Brug over Sluis 8:
Foto Wilfried Jansen

Volledig scherm

In deel van het land omstandigheden inmiddels verbeterd

De omstandigheden in de westelijke helft van het land zijn inmiddels verbeterd. Ook in het midden van het land is het ergste achter de rug. Tussen 8.30 uur en 10.00 uur sneeuwde het flink in de regio Zuidoost-Brabant.

De sneeuw zorgde niet alleen voor ongemak, maar leverde ook mooie plaatjes op zoals hier van de markt aan het Ameideplein in Helmond:
Foto Piet Ebisch

Volledig scherm

KNMI-code oranje voor extreem weer

In het hele land gold van vrijdagavond tot zaterdagochtend 12.00 uur de KNMI-code oranje voor extreem weer. De ijzel trok langzaam oostwaarts. In het westen ging de ijzel in de ochtend over in regen en daar verdween de gladheid; in het binnenland ging de ijzel over in sneeuw. Vooral in het oosten bleef het nog lange tijd glad volgens het KNMI.

Ook het buitenland kampte met de gevolgen van winterweer. in België werd vrijdag code oranje afgegeven wegens de verwachte ijzel en sneeuw. De luchthaven van Frankfurt am Main hield voor zaterdag rekening met vertragingen en uitval van vluchten.

NS paste dienstregeling aan vanwege weersomstandigheden

De NS paste zaterdagochtend tot 12.00 uur de dienstregeling in het zuidoosten van Nederland aan in verband met de weersverwachting. Ook in de rest van het land raakte het treinverkeer ernstig ontregeld. Ijsafzettingen op de bovenleidingen hadden tot gevolg dat treinen geen stroom konden afnemen en niet konden rijden. Momenteel rijden er op bijna alle lijnen weer treinen. Alleen tussen Den Dolder en Baarn rijden nog bussen in plaats van treinen. Dit duurde de rest van de dag. In Helmond Brouwhuis reden de treinen in de loop van zaterdagmiddag weer.

Station Helmond Brouwhuis:
Foto H. KuypersVolledig scherm

Rijkswaterstaat strooit miljoenen kilo’s zout

Om de gladheid te bestrijden had Rijkswaterstaat tot zaterdag 8.00 uur ongeveer 6 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Vrijdagavond begonnen de strooiwagens me preventief strooien, omdat er voor in de nacht ijzel was voorspeld. „En dan blijven we strooien zolang de buien vallen”, zei een woordvoerder zaterdagochtend.

Dit winterseizoen heeft Rijkswaterstaat ongeveer 45 miljoen kilo zout op de snelwegen uitgestrooid. Dat is nu al ongeveer drie keer zoveel als in de hele vorige winter. „Maar daar schrikken we niet van.” Rijkswaterstaat heeft nog genoeg wegenzout op voorraad.

Winterse plaatjes

Het winterse weer levert ook mooie plaatjes op. Bekijk hieronder de Storify van tweets met sneeuwfoto's.

Volledig scherm
Ongeluk op de Willibrorduslaan/Koningin Julianalaan in Waalre door de gladheid. © Bert Jansen
Volledig scherm
Kapelleke in wit © Wim van den Broek
Volledig scherm
Op de N2 bij de afrit Veldhoven is zaterdagochtend een auto van het talud gereden. © Bert Jansen
Volledig scherm
Op de Urkhovenseweg raakte een auto van de weg als gevolg van de gladheid. © Bert Jansen
Volledig scherm
© @VID
Volledig scherm
"winterse ellende" (?) achter de rug! © H. Kuypers
Volledig scherm
De brug over Sluis 8 in de Zuid-Willemsvaart bij Helmond bleef openstaan als gevolg van het winterse weer. © Wilfried Jansen
Volledig scherm
Sneeuw in plaats van ijzel © Wim van den Broek
Volledig scherm
Ondanks het winterse weer ging de markt aan het Ameideplein/de Markt in Helmond gewoon door. Marktmeester Piet Ebisch maakte deze foto vanaf de twaalfde verdieping van de Ameideflat. © Piet Ebisch
Volledig scherm
'Sneeuw in Woensel West in Eindhoven. Niet mega glad, wel mega koud', meld Corina Boer die de foto naar het ED stuurde. © Corina Boer
Volledig scherm
Een jonge sneeuwruimer in Lieshout. © @DRLieshout
Volledig scherm
Deze foto is gemaakt net buiten de kern van Gemert. Een oude boerderij aan de Deel. © Willy Rovers
Volledig scherm
Ongeluk op de Willibrorduslaan/Koningin Julianalaan in Waalre door de gladheid. © Bert Jansen
Volledig scherm
'Het is mooi wit op de Muzenlaan in Eindhoven', schrijft Ton Herben die deze foto naar het ED stuurde. © Ton Herben