Volledig scherm
Rick Sleenhoff maakte een foto van de sneeuw die donderdagavond in Waalwijk viel. © Rick Sleenhoff

Sneeuw in Noord-Brabant, KNMI kondigt code oranje af en verwacht 5-10 centimeter sneeuw

EINDHOVEN - De voorspelde winterse buien hebben tegen 01.00 uur Zuidoost-Brabant bereikt, maar het is de vraag of de (natte) sneeuw lang zal blijven liggen. Het KNMI verwacht dat in de nacht van donderdag op vrijdag in delen van de provincie 5 tot 10 centimeter sneeuw kan vallen. Het instituut kondigde daarom code oranje af voor Noord-Brabant. Code oranje duurt van 0.00 tot 5.00 uur. In het westen en midden van de provincie lag om 0.30 uur al een laag sneeuw.

Het KNMI voorspelt dat het gedurende de nacht op veel plaatsen in het land enkele uren zal sneeuwen. Er kan een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. In delen van Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kan in de nacht van donderdag op vrijdag 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. De sneeuw kan zorgen voor gladheid en ook de ochtendspits kan daar vrijdag last van hebben.

Eerder op de avond kondigde het KNMI al code geel af voor het hele land, met de vele ongelukken door gladheid van afgelopen zaterdag nog vers in het geheugen.

Treinen
De Nederlandse Spoorwegen en ProRail zetten vrijdag extra personeel in en nemen een aantal maatregelen om zich tegen het aangekondigde winterweer te verweren. De NS raadt reizigers aan om voor vertrek 'naar buiten te kijken' en de berichten van de NS over de dienstregeling te checken.

ProRail heeft vrijdag extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven paraat staan. Ook worden treinen behandeld door anti-icing installaties. De onderkant van de treinstellen worden met glycol ingespoten zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Zo wordt voorkomen dat wissels blokkeren of treinen beschadigd raken.

Tussen Den Bosch en Sittard rijden tot halverwege morgenmiddag twee in plaats van vier intercity's per uur. Zo moet er meer ruimte ontstaan om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Sprinters rijden hier volgens de dienstregeling.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement