Volledig scherm
Bij de Kleine Dommel in Geldrop. © Anita van Seeters

VIDEO | Sneeuwpret in Zuidoost-Brabant voorbij, opletten voor ijzel en gladheid

EINDHOVEN - Zuidoost-Brabant ontwaakte zaterdagochtend in een witte wereld. En dus werd de slee opnieuw uit het vet gehaald. In de avonduren komen de strooiwagens weer langzaamaan tevoorschijn. Pas dus op voor gladheid op de weg.

De ergste winterse omstandigheden lijken aan Zuidoost-Brabant voorbij te gaan. Volgens Weeronline gaat het ook in het zuiden van het land nog sneeuwen zaterdagavond. Zij voorspellen dat het lokaal zelfs wit zou kunnen worden. Er zou zo'n 1 tot 5 centimeter sneeuw kunnen vallen. Automobilisten moeten nog opletten voor gladheid. Door natte sneeuw zou het verraderlijk glad kunnen worden. Er wordt verwacht dat de gladheid zondag over zal zijn, daarna wordt het warmer en droger.

Sneeuwpret
Joehoe..... Zonder vrees storten Lotte (8) en Evy (10) Fiers en Mees (6) en Sara (7) Kaddioui zich op hun sleetjes van de heuvel in het park in Meerhoven. Ze komen speciaal uit Veldhoven. Waarom? „Omdat dit gewoon de beste berg is. Lekker stijl, lekker lang en het gaat lekker snel”, zegt Evy. „En er staan ook geen prikkelbosjes aan de zijkant. Dus het is niet zo erg als je een keertje slipt.”

Vader Will Fiers kijkt het allemaal glimlachend aan. „Dit is toch mooi!. We komen hier elke keer als het sneeuwt. Ze zeggen dat er straks nog wat sneeuw bijvalt. Dat zou mooi zijn. Er mag nog wel een laagje bij.”

Steeds meer ouders (vooral vaders), beklimmen de Meerhovense heuvel. Kinderen voorop en papa met de slee erachteraan. Wie beneden blijft steekt ook de handen uit de mouwen. Aan de voet van de heuvel verrijzen inmiddels talloze sneeuwpoppen. „Joehoe... ”, roept Mees terwijl hij voorbij stuift. Een paar tellen later klimt hij weer naar boven. „Kom op, we gaan nog een keer.”

Problemen
De winterse neerslag kan zaterdag en vooral zaterdagavond en komende nacht voor problemen zorgen. De weerdiensten houden rekening met ijzel en sneeuw. Sneeuwval zorgt zaterdagochtend al voor hinder in het verkeer. De politie Veldhoven - Waalre meldde rond 9.00 uur een aanrijding op de fly-over van de N2 richting van Waalre. De weg was volgens de politie spekglad terwijl dit op het eerste oog niet goed te zien was. Let dus goed op en matig uw snelheid!

IJzel
Gedurende de ochtend trekt het sneeuwgebied via het midden naar het noordwesten verwacht Weerplaza. Zaterdagmiddag dooit het, maar zaterdagavond en komende nacht keert de vorst op veel plaatsen terug. Bovendien valt er dan opnieuw sneeuw en mogelijk ijzelt het ook. Later vandaag kan er ook ijzel vallen.

In de nacht van zaterdag op zondag trekt het tweede neerslaggebied van zuidoost naar noordwest over het land. Het zuidwesten en noordoosten lijken vrijwel droog te blijven. Elders valt sneeuw, natte sneeuw of regen en het kan lokaal ook ijzelen. In het meest extreme geval kan er 5 cm sneeuw vallen. Waarschijnlijk blijft het sneeuwdek beperkt tot 1 tot 3 cm. Marco Verhoef, meteoroloog van Weerplaza: “Mocht de lucht een fractie warmer zijn dan valt er geen sneeuw, maar kan het gaan ijzelen. In plaats van gladheid die goed zichtbaar is, wordt de situatie op de weg dan veel verraderlijker.” Met name tussen vanavond 21 uur en zondagochtend 10 uur geldt het gevaar voor ijzel, in delen van het land.

Dooien
In de loop van zondagochtend trekt de winterse neerslag via het noordwesten weg. Aan het eind van de ochtend is het zo goed als overal droog denkt Weerplaza en daarna begint het overal te dooien. 's Middags schijnt de zon van tijd tot tijd. Mocht er nog een bui vallen dan zal dat regen zijn. Uiteindelijk wordt het 1 of 2 graden in het noorden en zelfs 5 tot 8 graden in Limburg. Gladheid is dan uiteraard snel weer verdwenen.

Mooie sneeuwfoto gemaakt? Stuur 'm naar ons via onderstaand uploadscherm:

Volledig scherm
Het veldje bij de Tamboerstraat in Asten © Carla van Loon
Volledig scherm
© Wim de Wilde
Volledig scherm
Sneeuw in Eindhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Sneeuw bij de Genderbeemd. © Bert Jansen
Volledig scherm
Ongeluk op N2 door gladheid. © Politie Veldhoven - Waalre
Volledig scherm
King geniet van de sneeuw in het Nelson Mandelapark in Eindhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Sneeuw in Veldhoven.
Volledig scherm
Sneeuw in Sint Oedenrode. © Rooienaar
Volledig scherm
Sneeuw in Sint-Oedenrode. © @Rooienaar
Volledig scherm
Sneeuwpret in de regio.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement