4 miljard voor bedrijfsleven levert nauwelijks banen op
De 4 miljard euro die het kabinet de komende twee jaar in totaal wil uittrekken voor de zogeheten Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) levert hooguit 10.000 banen op. Doordat de regeling tijdelijk is zullen toegenomen investeringen in 2021 en 2022 ten koste gaan van investeringen in de jaren daarna.
Delen per e-mail
De tijdelijke belastingkorting van twee keer 2 miljard euro levert de komende twee jaar 2,4 miljard euro aan extra investeringen per jaar op, blijkt uit doorrekeningen die het Centraal Planbureau vanochtend heeft gepubliceerd. Als de BIK in 2022 is opgehouden, valt de investeringstoename in de jaren erop terug tot 0,9 miljard euro per jaar, wel nog altijd hoger dan het zonder investeringskorting zou zijn geweest. Ook zorgt de regeling op korte termijn voor 0,1 procentpunt extra economische groei, maar is het effect in de periode daarna licht negatief.
Soelaas
De negatieve effecten van de regeling op middellange termijn zouden volgens het CPB milder zijn als de BIK een permanent karakter zou krijgen. In dat geval is er geen schade voor de economische groei en de werkgelegenheid in de periode 2023-2025 en blijven de investeringen beter op peil. De investeringsgroei zou bovendien groter zijn als de regeling meer dan nu toegespitst zou worden op het midden- en kleinbedrijf (mkb). De minimale investering voor 20.000 euro is vooral voor kleinere bedrijven aan de forse kant, denkt het Planbureau.
Het CPB heeft ook alternatieven doorgerekend. Daaruit blijkt dat de BIK meer zoden aan de dijk zet dan verlaging van de verhuurdersheffing, een plan dat door de PvdA is geopperd. Ook de verlaging van de winstbelasting of de versnelde afschrijving van machines en andere bedrijfsmiddelen heeft op de korte termijn een minder gunstig effect op bedrijfsinvesteringen dan de tijdelijke BIK. Als het doel vooral is om de werkgelegenheid te stimuleren, biedt een verlaging van de werkgeverspremies meer soelaas dan een investeringskorting, stelt het CPB.
Cadeau
Het idee van de BIK komt uit de koker van VNO-NCW en is door het kabinet opgenomen in het Belastingplan. Het kwam in de plaats voor de eerder aangekondigde verlaging van de winstbelasting. Wel is op voorspraak van de VVD vastgelegd dat het bedrag van 2 miljard euro per jaar ook na 2022 ten goede moet blijven komen aan het verlagen van werkgeverslasten.
De oppositie verzette zich na Prinsjesdag fel tegen de maatregel, die zij als een ‘cadeau voor het bedrijfsleven’ beschouwt. Regeringspartijen wijzen er juist op dat het aanjagen van investeringen juist nu zo belangrijk is, omdat daardoor de gevolgen van de coronacrisis gedempt kunnen worden.
Naam behouden
Staatssecretaris Hans Vijlbrief stelt dat de doorrekening van het CPB onderschrijft dat de BIK, beter dan andere alternatieven, op korte termijn extra investeringen aanwakkert. In een brief aan de Kamer benadrukt hij dat de term 'baangerelateerd’ in de naam van de BIK vooral is bedoeld om te laten zien dat de regeling alleen ten goede komt aan bedrijven die personeel in dienst hebben. Zij krijgen namelijk een korting op de loonheffing. ,,Daar komt bij dat investeringen in verreweg de meeste gevallen tot banen leiden. Daarom acht het kabinet het wenselijk om de term “baangerelateerd” in de naam te behouden", aldus Vijlbrief.
Bekijk al onze economische video's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FNV ‘Horeca heeft geld nodig, maar belastingvoordeel is voor supermarkten’
Het kabinet laat bedrijven, die het water aan de lippen staat, barsten, stelt Tuur Elzinga, vicevoorzitter van de FNV. Het geplande belastingvoordeel van 2 miljard euro zal vooral in de zakken belanden van bedrijven die dankzij de coronacrisis toch al goed geboerd hebben. ,,Dit is geld over de balk smijten.” -
PREMIUM
Interview Dit ondernemerskoppel werd groot met make-overs van Paleis Soestdijk en Westergasfabriek
Maya Meijer-Bergmans (75) gaf met haar man Ton Meijer enkele bekende monumentale plekken in Nederland een make-over, waaronder Paleis Soestdijk en de gebouwen rond de Westergasfabriek in Amsterdam. De gebouwen van de Westergas heeft het echtpaar uit Wassenaar, eigenaar van de MeyerBergman Erfgoed Groep, drie jaar geleden verkocht. Maar met name Maya bemoeit zich nog wel met de exploitatie. -
Salaris Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij. -
PREMIUM
Thuiswerken met vijf kinderen: ‘Soms zet ik bewust even die grote koptelefoon op’
Hallo thuisonderwijs, daar gaan we weer! We kijken binnen bij de familie Cornet uit Werkendam, waar het met vijf kinderen even puzzelen is om iedereen bij de les te houden. Hun beste tips: hou je ‘normale’ ritme aan en schrijf je frustraties eruit op het toilet. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.”
-
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken. -
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? -
PREMIUM
‘Mister BIK’ Hans Vijlbrief: ‘Dit is verstandiger dan verlagen van de winstbelasting’
Oud-topambtenaar Hans Vijlbrief was in 2017 al bijna staatssecretaris geworden. Nu zit hij alsnog in het kabinet en maakt hij zich op voor zijn zwaarste klus tot dusver: het verdedigen van de Baangerelateerde Investeringsaftrek (BIK). ,,Iedereen ziet dat ik het met veel plezier doe.”