‘Als ik niet om meer loon had gevraagd, had ik het ook niet gekregen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (35) werkt 16 uur als cafetariamedewerker.
Wat verdien je?
,,885 euro netto. Bruto weet ik het niet eens. Of wacht, ik log even in om te kijken. Bruto is het 909 euro.”
Blij mee?
,,Zeker, want ik heb een loonsverhoging gevraagd vorig jaar. Ik had gesolliciteerd op een andere baan in de catering. Daar zou ik 13,30 euro per uur bruto verdienen. Maar toen kreeg ik er spijt van, mede door de collega’s waar ik mee werk die ik dan zou missen. Zij zijn zo leuk. Toen heb ik mijn werkgever gevraagd of hij me tegemoet kon komen. Ik verdiende eerst 10,78 euro bruto en hij vond het goed om me voortaan 13 euro bruto per uur te betalen. Ik mocht het alleen niet tegen de collega’s vertellen.”
Hoe vind je het dat je het niet mag delen met je collega’s?
,,Ik praat toch niet echt met collega’s over salaris. Dus ik vond het niet heel erg.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,We hebben een dertiende maand en een winstuitkering, maar dat krijgen zit er vanwege de coronacrisis voorlopig natuurlijk niet in zit.’’
Heb je vaker over je salaris onderhandeld?
,,In het begin niet. Toen vond ik het helemaal prima wat ik kreeg. Ik heb een mbo-3-diploma, maar niet voor werk in deze sector. Onlangs was het de eerste keer dat ik om een loonsverhoging heb gevraagd. Dat voelt wel goed. Als ik het niet had gevraagd had ik het ook niet gekregen. Dus daar ben ik wel trots op.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Het minimumloon. Van één collega weet ik wel het bedrag. Zij was degene die zei dat ik het gesprek moest aangaan met de werkgever over het salaris. Zij heeft daarna ook met de werkgever over haar salaris gepraat en heeft er ook meer per uur bijgekregen. Door mij eigenlijk. Daar was ze heel blij mee.”
Hoe zie jij je financiële toekomst?
,,Ik denk dat het stabiel blijft. Mijn partner werkt fulltime en ik werk voor de leuke dingen: uit eten gaan, extra kleding. Volgend jaar gaan we trouwen, daar spaar ik extra voor. Voor de sociale contacten is werken ook prettig. ‘Als jij er bent is het altijd gezellig’, zeggen ze. Dat is fijn om te horen.
In verleden heb ik wel fulltime gewerkt. Geleidelijk aan ben ik minder gaan werken. Nu heb ik meer tijd voor het huishouden en de afspraken ernaast. Het geeft mij ook rust. Ik heb autisme en ADHD, daarom is het prettig dat ik minder uren werk en meer vrijheid heb. Anders wordt het te druk. Ik heb therapie gehad toen ik minder goed in m’n vel zat. Twee jaar heb ik daardoor in ziektewet gezeten. Deze baan was eigenlijk voor 20 uur in de week, maar ze konden mijn contract aanpassen naar 16 uur. Mijn partner is er ook helemaal oké mee. Hij is heel blij dat ik na een rotperiode weer lekker in m’n vel zit.”
Verdient Linda genoeg?
Leeftijd: 35
Aantal jaar werkervaring: 3,5 jaar
Aantal werkzame uren per week: 16
Opleiding: mbo-3
Functie: cafetariamedewerker
Branche: horeca (catering)
Aantal werknemers: 25
De Salariswijzer beschikt momenteel over onvoldoende data om het gemiddelde salaris voor deze functie te berekenen. Volgens de cao contractcatering krijgt iemand met Linda’s functietaken en ervaring een salaris rond de 2000 euro bruto voor een 38-urige werkweek. Omgerekend naar 16 uur is dat 842 euro bruto. Linda zit daar dus boven. ,,Nou, super.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zorgen om zomervakantie: nu al vakantiekrachten gezocht en roosters aangepast
De zomervakantie werpt op de arbeidsmarkt zijn schaduw vooruit. Organisaties nemen al een voorschot op het tekort aan personeel en passen roosters aan - zo wordt in de regio rond Nijmegen het ophalen van afval in de zomer beperkt - en de werving van vakantiehulpen is al volop gaande.Nijmegen -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Salaris
Linda is UX-designer: ‘Ik krijg 3 tot 4 mailtjes van recruiters per dag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (33) werkt fulltime als user experience (UX)-designer bij een telecombedrijf. Ze ontwerpt de websitepagina’s die je als klant te zien krijgt. Linda zorgt daarbij dat de ‘reis’ die een klant op de website maakt om bijvoorbeeld een internetabonnement af te sluiten zo gebruiksvriendelijk mogelijk is. -
PREMIUM
Oogje op een collega terwijl je al een relatie hebt? ‘Heeft vaak meer met jezelf te maken’
Veel mensen hebben er wel eens over gefantaseerd: een beschuitje eten met een aantrekkelijke collega. Soms blijft het bij een fantasie, soms groeit het uit tot een verliefdheid. Maar hoe ga je om met deze verliefdheid en wat vindt de Nederlandse wet van relaties op werk? -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
Salaris
Jim (38): ‘Ik ben best wel bezig met mijn financiële toekomst’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jim (38) werkt fulltime als assistent douanedeclarant. Hij maakt de douanedocumentatie van de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen in orde. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Zelfs in buitenland is interesse: hoe Marc doodzieke bomen redt door ze op te warmen
Kastanjebomen die ziek zijn even opwarmen, waardoor het bacterietje doodgaat en de boom weer opleeft. Het idee is simpel, maar ja.. kom er maar eens op. Deze uitvinding van Marc Derksen uit Gouda wint in heel Europa aan populariteit. Ondertussen werkt Derksen ook aan een oplossing voor palmbomen en irritante mama-kevertjes.Gouda