‘Als je weloverwogen van standpunt wisselt, ben je wat mij betreft een held’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: van gedachten veranderen.
Deze reeks columns om de vakantie van Thijs op te vullen is met deze aflevering weer klaar. Tweemaal heb ik het gehad over zaken die op veel werkplekken nog als ‘eng’ worden ervaren: onbeperkt vakantiedagen en collega’s die elkaars salaris bepalen.
Het zou goed kunnen dat ook jouw eerste reactie op deze ideeën afwijzend was. Misschien dacht je wel ‘belachelijk’ of ‘bij ons zou dat nooit werken’. De eerste meningen schieten door je hoofd, en daar blijf je bij. Onze gevormde mening zien we als onderdeel van onszelf. Van mening veranderen vinden we daarom eigenlijk maar iets vies; we vinden het hypocriet en verraderlijk om eerst heilig te geloven in het een, maar vervolgens over te stappen naar het tegenovergestelde. Hoe kun je bijvoorbeeld nou eerst voor Ajax zijn, en dan voor Feyenoord?
Zonder gordels op de achterbank
Maar in werkelijkheid veranderen we best vaak van gedachten. Ik herinner me nog dat wij in de jaren 90 op vakantie gingen met de auto en dat ik achterin zat zonder gordel om. Nu word je als ouder zowat het gesticht in gekeken als je geen gordels omdoet bij je kinderen op de achterbank. Ook op het werk kan er een hoop veranderen. Nog niet zo heel lang geleden was thuiswerken bij veel bedrijven uit den boze. Nu willen velen onder ons niet anders meer.
Eigenlijk zouden we het knap moeten vinden dat iemand op basis van nieuw bewijs, argumenten of goede overwegingen van mening verandert. Deze persoon moet over zijn of haar ego stappen om dat te doen. Dat is wat mij betreft een applaus waard.
Met minder starre collega’s werken is een stuk leuker
Hoe mooi is het als barbecuemeesters strikt vegetariër worden omwille van het klimaat? Of als je baas vertelt dat jouw idee na overweging eigenlijk toch wel een goed idee is? Ik heb altijd wel respect voor mensen die hun mening aanpassen na goed bewijs. Oké, je hoeft niet met elk zuchtje wind mee te waaien, maar als je weloverwogen van standpunt wisselt, ben je wat mij betreft een held.
Als we eens onze mening veranderen over mensen die hun mening veranderen, dan kunnen we goed en flexibel de toekomst ingaan. Dat is handig voor organisaties in een snel veranderende wereld. En met minder starre collega’s werken is een stuk leuker. Misschien verander ook jij nog van gedachten over mijn ‘gekke organisatie-ideeën’ en ga je ze toch opeens aanhangen. Dat zou ik leuk vinden.
Columnist Thijs Launspach is met vakantie. Lennard Toma is zijn tijdelijke vervanger. Meer weten over Lennards kijk op werk? Lees ook zijn boek 99 Problems But The Boss Ain’t One.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
poll
Collega’s die elkaars salaris bepalen: ‘Zij weten tenminste wat je precies doet, HR niet’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: wat als collega’s elkaars salaris bepalen? -
PREMIUMDownsyndroomdag
Trots op je kind met downsyndroom: ‘Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi’
Op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Twee moeders vertellen over hun kind met downsyndroom. Over de vervelende opmerkingen van de buitenwereld, maar vooral over de lessen die ze leren van hun kind. ,,Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi!’’ -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMColumn
Als je het algehele sentiment moet geloven, ben je op je 50ste opeens incontinent, kalend en seniel
Als we de grapjes rond iemands 50ste verjaardag mogen geloven, word je vanaf die dag opeens incontinent, seniel, en hulpbehoevend. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en wil juist van al die stereotypes en vooroordelen af.
-
naar de rechter
Huwelijksaanzoek aan schoonmaakster leidt tot flinke rel bij Amsterdamse farmaceut
Bij de grote Amsterdamse farmaceut Prothya Biosolutions is vorig jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag geconstateerd. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfsrecherche Hoffmann. Een teamleider die niet op tijd zou hebben ingegrepen blijkt echter onterecht op non-actief gezet, zo valt te lezen in een zondag gepubliceerd vonnis van het Gerechtshof in Amsterdam. -
-
-
Weer ‘echt’ contact met elkaar maken na corona: ‘Je hebt er maar één ding voor nodig’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: weer verbinding maken. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”