‘Als vrouw loop je nog steeds bijna een maandsalaris mis voor hetzelfde werk’
loonkloofEconoom Sophie van Gool zegt het in haar boek Waarom vrouwen minder verdienen recht voor zijn raap: mannen verdienen en bezitten véél meer geld dan vrouwen. Ter gelegenheid van Equal Pay Day op 14 november vertelt ze waarom er zoveel ge-‘ja-maar’ is als het gaat over dit onderwerp. ,,Mensen denken dat Nederland een progressief land is met gelijke kansen, maar de realiteit is anders.’’
Sophie van Gool (31) is onvermoeibaar in haar strijd tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ze schreef er een boek over. Maar zelfs zíj is wel eens moedeloos, vertelt ze vanaf haar thuiswerkkamer in Amsterdam. ,,Ik deed in 2016 onderzoek bij mijn toenmalige werkgever naar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Op de laatste dag stuitte ik op een document uit 2001 met óók een ongelijkheidsonderzoek op dat kantoor. Alle conclusies daaruit waren exact hetzelfde. Ik dacht echt: oh my god. Hier is gewoon niks veranderd.”
Hoe blijf je gemotiveerd als veranderingen zo langzaam gaan?
,,Ik haal mijn inspiratie uit mensen als Hedy d’Ancona. Zij zette zich in de jaren zestig al in voor dit probleem en ja, het gaat langzaam, maar er zijn sindsdien wel echt nieuwe wetten gekomen en systemen veranderd. Mijn oma werd nog ontslagen toen ze trouwde. Mijn moeder had nog niet dezelfde pensioenrechten als mijn vader. Dus er veranderen wel degelijk dingen. Je moet alleen geduld hebben en doorzetten.”
Om dit onderwerp op de agenda te zetten bestaat Equal Pay Day. Wat vind je daarvan?
,,Het risico is misschien dat bedrijven er dan één dag in het jaar aandacht aan besteden, en voor de rest het onderwerp weer links laten liggen. Maar goed, ik wil niet al te cynisch zijn - het helpt in ieder geval om het onderwerp op de agenda te krijgen.”
Lees ook bij intermediair: Hoe verdien ik als vrouw hetzelfde salaris als mannelijke collega’s?
Op 14 november zet je de loonkloof op de politieke agenda via een manifest. Hoe is dit idee ontstaan?
,,Na het verschijnen van mijn boek kreeg ik ontzettend veel reacties van vrouwen van allerlei generaties. Jonge vrouwen waren verbaasd dat de loonkloof nog steeds bestaat en oudere vrouwen waren vooral gefrustreerd, want sommigen strijden al sinds de jaren 60 tegen deze ongelijke betaling. Toen besloot ik actie te ondernemen. We moeten minder de loonkloof ter discussie stellen, maar er écht iets aan doen.
In samenwerking met allerlei partijen - waaronder collectief Gelijke Beloning, Bureau Clara Wichmann en Women Inc - ben ik toen de campagne ‘Ik Verdien Meer’ gestart. Wij hebben samen een manifest geschreven, bestaande uit negen punten waarop de wet aangepast moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de verhoging van het minimumloon en een uitgebreider vrouwenquotum in topposities. Deze overhandigen we op 14 november aan Karien van Gennip, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.’’
Als we het over de loonkloof hebben, circuleren er verschillende percentages. Welke moeten we nu aanhouden?
,,Ik gebruik altijd drie cijfers. Het eerste cijfer is 36 procent: dat is wat vrouwen op jaarbasis minder verdienen dan mannen. Dat is bizar veel. Het zorgt ervoor dat de helft van de vrouwen niet financieel onafhankelijk is en minder pensioen opbouwt. Vervolgens zeggen mensen: ja, maar vrouwen werken vaak in deeltijd. Dus kun je het verschil ook bekijken per gewerkt uur. Dan houd je een verschil over van 13 procent, aldus het CBS.
Maar dan zeggen mensen weer: dat is geen goede vergelijking, want vrouwen werken vaak in sectoren die niet goed betalen en zitten niet vaak in topfuncties. Inderdaad, denk ik dan, dat is ook onderdeel van het probleem. Maar als je daar allemaal voor gaat corrigeren, en dat doet het CBS, is het verschil tussen wat mannen en vrouwen verdienen nog 4 procent bij de overheid en 7 procent in het bedrijfsleven.”
In plaats van dat ze zeggen: wow, dat is hoog, wat gaan we er aan doen? Is de eerste reflex: jáá, maar het klopt niet
Dat klinkt dan weer als niet zo veel.
,,Het is nog steeds bijna een maandsalaris dat je als vrouw misloopt voor precies hetzelfde werk. Maar goed, ik vind die 4 en 7 procent niet het beste percentages om te gebruiken. Je kunt namelijk die data net zo lang door de mangel halen totdat er steeds minder overblijft. Dus het is belangrijk om naar alle drie de getallen te kijken.”
Kun je verklaren waarom er zoveel weerstand komt als je dit soort getallen noemt? Er is altijd een hoop ge-‘ja-maar’ als je het hebt over de loonkloof.
,,Ik denk dat het een pijnlijke waarheid is. Mensen denken dat Nederland een progressief land is met gelijke kansen, maar de realiteit is anders. Als reactie daarop gaan mensen argumenten en smoesjes bedenken waarom die realiteit niet kán kloppen. ‘De Ontkenner’ noem ik dat type in mijn boek. Ik maakte het een keer mee bij een bedrijf waar ik de loonkloof onderzocht. Uit de cijfers kwam naar voren dat het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen 31 procent was. In plaats van dat ze zeggen: wow, dat is hoog, wat gaan we eraan doen? Is de eerste reflex: jáá, maar het klopt niet. Want vrouwen dit, vrouwen dat - blablabla. Dat vind ik fascinerend en frustrerend.”
Als vrouwen kinderen krijgen daalt hun inkomen vaak flink. Lees bij Nationale Vacaturebank meer over deze ‘babyboete’ en wat bedrijven hieraan kunnen doen.
Je noemt in je boek verschillende oplossingen voor de loonkloof. Welke gaat het lastigst worden denk je?
,,Transparantie, daar zijn bedrijven echt bang voor. Ik snap het ook wel. Het gaat natuurlijk best wat ophef veroorzaken als vrouwen erachter komen dat hun mannelijke collega duizend euro in de maand meer verdient voor precies hetzelfde werk. Zeker als je het terug gaat rekenen naar het verleden. Als jij al tien jaar dat werk doet, en dus tien keer twaalf maanden loon hebt misgelopen – dat wordt een soort woekerpolis voor die bedrijven.”
Waarom zouden bedrijven dan tóch transparant moeten zijn?
,,Het gaat ten eerste tegen de wet in om vrouwen minder te belonen voor hetzelfde werk. Maar je hebt er als bedrijf ook een hoop mee te winnen. APG bijvoorbeeld, de grote pensioenuitvoerder, onderzocht drie jaar geleden de loonkloof en verhoogde van 125 vrouwen het salaris. Daarmee haalden ze het achtuurjournaal. Nu zou ik niet aanmoedigen om dit probleem alleen uit pr-overwegingen op te lossen, maar het helpt misschien wel.”
Dit artikel is eerder verschenen op deze site en is aangepast aan de actualiteit.
‘Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen’ van Sophie van Gool is verschenen bij uitgeverij Business Contact.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSalaris
‘Je moet dit werk voor je plezier doen, want van het salaris kun je niet leven’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joke (58) werkt als krantenbezorger. Zij vouwt de kranten en bezorgt deze iedere ochtend vroeg met haar man bij 300 tot 400 adressen. -
CBS: Man verdient nog altijd meer dan vrouw, verschil alleen binnen overheid afgenomen
Hoewel het loonverschil tussen mannen en vrouwen die werken voor de overheid weer iets is afgenomen, verdienen mannen nog altijd meer. In het bedrijfsleven bleef het salarisverschil gelijk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat keek naar de uurlonen in het bedrijfsleven en binnen de overheid. -
PREMIUM
Strijkt de nieuwe leidinggevende iedereen tegen de haren in? Dit gaat er waarschijnlijk mis
Wie op werk goed presteert, kan promotie krijgen naar een leidinggevende rol. De overstap van inhoudelijk werk naar een aansturende functie is zo makkelijk nog niet, weet Lennart van der Kraan. Als coach helpt hij beginnende leidinggevenden de grootste valkuilen te vermijden. Hier moet je op letten in drie veelvoorkomende scenario’s. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUManalyse
Ten Hag laat ook spelers de leiding nemen: ‘De hoogste vorm van leiderschap’
Hij lag overhoop met zijn sterspeler en werd na een beroerde start al bijna afgeschreven. Toch zette voetbaltrainer Erik ten Hag Manchester United alsnog naar zijn hand en won afgelopen weekend zijn eerste prijs. Wat kunnen andere leidinggevenden van hem leren?
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Salaris
‘Ik had een zomerbaantje als vuilnisman en dacht: dit is wel heel makkelijk geld verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Reno (30) werkt als milieustraatmedewerker. Hij werkt op de milieustraat en zijn werkzaamheden zijn heel uiteenlopend. De ene dag checkt en adviseert hij mensen of zij het afval in de juiste bakken gooien, de andere dag rijdt hij op de heftruck, bestuurt de mobiele kraan of zit achter de kassa.