‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoeveel vinkjes kan jij aankruisen?
De zeven vinkjes: je kon er de afgelopen tijd niet omheen. In het boek van Joris Luyendijk met die titel stonden zeven vormen van ongelijkheid. Heb je deze vinkjes, betoogt Luyendijk, dan heb je het makkelijker: man, wit, hetero, hoogopgeleide ouders, in Nederland geboren, vwo en universiteit gedaan. Voldoe je aan deze eigenschappen, dan heb je het nét iets makkelijker in het leven.
Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Ongelijkheid bestaat, en heeft inderdaad met dit soort eigenschappen te maken. Maar niet alléén: de vinkjes lijken me incompleet. Als we dan toch mensen gaan verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen. Er zijn namelijk naast deze sociale factoren ook andere eigenschappen die voor ongelijkheid zorgen, die je ook maar hebt meegekregen.
Intelligente mensen hebben het makkelijker, al zegt intelligentie natuurlijk niets over wat je waard bent
De zeven extra vinkjes
Ik zie minstens nóg zeven vinkjes die zorgen voor ongelijkheid:
Mooi: Vreselijk onrechtvaardig, maar wel waar: aantrekkelijke mensen verdienen meer en krijgen meer kansen. Ze worden onbewust gezien als intelligenter en aardiger, simpelweg om hoe ze eruitzien.
Fysiek gezond: Het is een privilege om niet te worden gehinderd door je lijf. Gezonde mensen hebben meer tijd om prestaties te leveren, en dat gaan hen vaak ook makkelijker af. Dat is niet alleen een kwestie van ‘gezond leven’, ook van je genen.
Mentaal gezond: Hetzelfde geldt voor tussen je oren. Mentaal lijden kan je flink in de weg zitten in je werk, én daarbuiten. Dat niet hoeven meemaken is een voorrecht waar we te weinig bij stilstaan.
Slim: We denken er liever niet over na, maar niet iedereen is even slim. Intelligentie is grotendeels genetisch bepaald: je moet het doen met wat je hebt. Intelligente mensen hebben het makkelijker, al zegt intelligentie natuurlijk niets over wat je waard bent.
Extravert: De ene mens staat het liefst in het middelpunt, de ander is liever op zichzelf. Het een is niet beter dan het ander. Sociaal vaardiger types kunnen wel beter netwerken, en komen in een sollicitatiegesprek beter uit de verf.
Emotioneel stabiel: Mensen verschillen in hoe snel ze in de stress schieten of angst of frustratie ervaren. Ben je emotioneel stabieler, dan heb je het op werkgebied makkelijker dan je neurotischere collega’s.
Werkdrift: Je hebt werkpaarden en showpaarden, en zo is het ook met mensen. Sommige mensen zijn ordelijke workaholics, andere mensen wat chaotischer en moeilijker vooruit te branden. En ja: die eerste categorie heeft een voorsprong.
We moeten nodig praten over ongelijkheid en privilege. Maar dan ook over álle vormen!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij is auteur van onder meer Je bent al genoeg - Mentaal gezond in een gestoorde wereld (2022), Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze bekende Nederlanders begonnen allemaal op de mavo: ‘Voor mij juist een zegen’
Minister, operazangeres, cabaretier, topsporter, topkok. De carrière van deze mensen begon op de mavo: ‘Belachelijk dat er vaak met dedain over wordt gepraat.’ -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
column
Waarom je dit jaar best wat minder hard mag werken
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hard werken -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMstaking
Hij werkt hard, maar toch moet Jordan (48) zijn spaargeld aanspreken: ‘Deze tijd is onwijs zwaar’
Hij heeft al eens zijn huis moeten verkopen, toen het tegenzat. Dat wil Jordan Borsten (48) niet nog eens meemaken. Nu dreigt hij zijn spaargeld te moeten aanspreken om rond te komen; om maar te zwijgen over zijn collega’s die soms nog minder verdienen. Dus staat de chauffeur van de gemeentelijke reiniging vanmiddag op de Coolsingel voor meer loon. ,,Dat is niet uit luxe, hè.”
-
column
‘Ga er maar gerust van uit dat er op je werk mensen zitten die het momenteel moeilijk hebben’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Blue Monday -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Meisje uit de Schilderswijk wordt hoogleraar: ‘Mevrouw, wat komt u doen? vroegen ze toen ik mijn toga pakte’
Het was slechts een bijzin in een uitgebreid persbericht: Hanan El Marroun, afkomstig uit de Haagse Schilderswijk, benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie. ,,Ik vond het belangrijk om de wijk waarin ik opgroeide te noemen in dat bericht. Dat dat zóveel emoties zou oproepen, overviel me totaal.”