‘Arbeidsmarkt moet drastisch op de schop om kwetsbare werkenden te beschermen’
De overheid moet meer doen om zelfstandigen, jongeren en flexwerkers te beschermen, luidt de oproep van Platform Toekomst op de Arbeidsmarkt (PTA) aan de politiek. Als er niets verandert, dan wordt de ongelijkheid op de arbeidsmarkt en in de maatschappij alleen maar groter, waarschuwt Sieto de Leeuw, een van de PTA-initiatiefnemers en voorzitter van de uitzendkoepel ABU.
Volgens het platform, een alliantie van onder andere werkgevers, uitzendbureaus, onderwijsinstellingen en verzekeraars, maakt de coronacrisis pijnlijk duidelijk hoe groot de ongelijkheid op de arbeidsmarkt nu al is. Vooral mensen in kwetsbare posities betalen de rekening, waaronder de grote groep zelfstandigen, jongeren en flexwerkers.
Schijnzelfstandigheid
De Leeuw is al langer bezorgd over de groeiende ongelijkheid op de arbeidsmarkt en zijn zorgen zijn met corona alleen maar groter geworden. Wat de voorzitter van de uitzendkoepel ABU betreft, zou de politiek snel paal en perk moeten stellen aan schijnzelfstandigheid en zou een volgend kabinet er goed aan doen om de ‘echte’ zelfstandigen aan te sporen een ‘weerbaarheidsreserve’ op te bouwen, een buffer voor barre tijden, bedoeld om inkomensverlies door bijvoorbeeld ziekte, bedrijfscalamiteiten en ouderdom op te vangen.
,,Om hun positie te verbeteren, moeten zelfstandigen weerbaarder worden gemaakt", reageert De Leeuw. ,,Zorg dat ze zelf verantwoordelijk worden en blijven voor hun inkomsten als er geen werk is, door ziekte of gebrek aan opdrachten.”
Tekst gaat verder onder foto.
Baanbrekend
Het voorstel van een spaarpotje is een aanvulling op het rapport dat PTA al in juni uitbracht, ‘Investeren in mensen’, met een hele reeks aanbevelingen over werk, leren en verzekeren in de toekomst. Daarin doet het platform een aantal baanbrekende voorstellen zoals een basisbaan voor mensen die bij de gemeente aankloppen voor bijstand.
Een ander verregaand voorstel is een hogere, maar kortere WW-uitkering van maximaal twaalf maanden. Daarnaast moet duidelijker zijn dat zzp’ers ook echt ondernemers zijn (strengere handhaving op schijnzelfstandigheid), moet er een spelleerschool voor kinderen van 1 tot 6 jaar komen en een brede schooldag voor 6- tot 12-jarigen, ook om tegen te gaan dat kinderen uit achterstandsmilieus op latere leeftijd een valse start op de arbeidsmarkt hebben.
,,De inkt van ons rapport was amper droog toen corona in alle hevigheid uitbrak”, zegt De Leeuw terugblikkend. Die effecten van de coronacrisis zijn toen niet meegenomen maar de afgelopen maanden heeft PTA onderzocht wat tijdens corona zou zijn gebeurd als de aanbevelingen wel al waren ingevoerd én wat er mogelijk aan de voorstellen ontbrak.
Robuuster
Een van de conclusies is, aldus De Leeuw, dat de arbeidsmarkt een stuk robuuster zou zijn geweest als het ‘investeren in mensen’ al realiteit was. ,,Vooral het punt van om- en bijscholing voor werkzoekenden en de WW-uitkering als springplank naar werk zouden veel effect hebben gehad. Daardoor zouden minder mensen in kwetsbare posities zijn beland”, stelt hij.
Een andere conclusie is dus dat die weerbaarheidsreserve voor zelfstandigen ontbrak. Ter aanvulling heeft PTA vier varianten van zo'n buffer onderzocht, variërend van verplichte deelname voor zelfstandigen zonder fiscale facilitering tot een vrijwillige regeling met een maximuminleg en fiscale faciliteiten. Die aanvulling heeft De Leeuw gisteren nog als ‘extra input’ aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken overhandigd.
,,We hopen hiermee de politiek nog eens op het hart te drukken om echt werk te maken van de hervorming van de arbeidsmarkt. Niet een beetje, maar grondig”, luidt zijn pleidooi.
Somber
Volgens de voorzitter van de uitzendkoepel kan de politiek hier eigenlijk niet omheen. Er zijn nu al verscheidene rapporten uitgebracht, onder andere die van de commissie-Borstlap en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), die allemaal in dezelfde richting wijzen. En volgens De Leeuw zullen er ongetwijfeld meer rapporten volgen. Als het volgend kabinet met al die voorstellen niets doet, dan ziet hij het somber in. ,,De ongelijkheid is al groot en die zal dan alleen maar groter worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mag mijn werkgever straks eisen dat ik het coronavaccin neem?
Als het coronavaccin straks beschikbaar is zal de helft van de Nederlanders zich laten vaccineren. Dan kan het gebeuren dat jij wel gevaccineerd bent, maar je collega niet. Hoe ga je daar dan als werkgever mee om? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salaris
‘Toen ik voor dit bedrijf ging werken heb ik ervoor gekozen om minder te verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Andres (28) werkt 40 uur in de week als manager van een team van data-analisten en data-wetenschappers. -
‘Vrouwen verdienen maar bij 11 procent van de grote bedrijven meer dan mannen’
Bij slechts 11 procent van de grote bedrijven is het gemiddelde uurloon van vrouwen hoger dan dat van mannen in hetzelfde bedrijf, blijkt uit een analyse van het CBS. Deze uitzondering gaat vooral op in het openbaar bestuur en bij uitzendbureaus.
-
Lonen stijgen steeds sneller, lage inkomens profiteren
De lonen stijgen stevig door. In april werden de hoogste loonsverhogingen in dertien jaar afgesproken. Lage inkomens profiteren het meest. -
PREMIUM
Deze drie werkzoekenden solliciteren zich suf, zonder resultaat: ‘Ik zit zeker al aan de 100 sollicitaties’
Het aantal mensen dat een ww-uitkering aanvraagt, neemt toe. Door corona solliciteren nog meer werkzoekenden zich blauw. Ze sturen soms wel tientallen motivatiebrieven zonder resultaat. Daar hebben deze drie ervaring mee. Trainer Mirjam Wiersma geeft tips. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.