Automonteur René: ‘Als ik merk dat een van de jongens een slechte dag heeft, controleer ik de auto extra’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: autotechnicus René IJsselmuiden (30) bij Jaguar Land Rover dealer Kimman.
Delen per e-mail
Zijn de vooroordelen waar: is het echt zo’n mannenwereld als we denken?
,,Op onze werkvloer werken geen vrouwelijke monteurs, dus wat dat betreft is het een echte mannenwereld. Er worden weleens grappen gemaakt, ook over vrouwen. Maar een sneer uitdelen aan elkaar hoort er ook bij. Als je in een mannenwereld werkt, moet je een geintje kunnen incasseren, anders werkt het niet. Maar we hebben vrijwel nooit ruzie en praten altijd alles uit.”
Dus de sfeer is wel goed op de werkplaats?
,,De sfeer is fantastisch. Tijdens het werk hebben we altijd een gezellig muziekje aan op de achtergrond. We vullen elkaar ook goed aan, het team past echt als een puzzeltje in elkaar. Je moet binnen een bedrijf niet allemaal dezelfde type monteurs hebben. Elke monteur heeft een andere kwaliteit. We proberen ieders kwaliteit te benutten.”
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jullie uit?
,,We voeren zowel grote als kleine reparaties uit, van het verwisselen van banden tot het repareren van motoren en versnellingsbakken. Wat we precies doen, verschilt dus per dag. De ene dag doe je drie beurtjes, de andere dag haal je alleen een motor uit elkaar. Meestal kom ik op zo’n tien tot twintig auto’s per week.”
Sommige autogarages verzinnen reparaties om extra geld te verdienen of doen hun werk niet goed. Hebben jullie last van dat slechte imago?
,,Zo zijn wij niet. Wij zijn een erkende dealer en zorgen er altijd voor dat we de juiste service bieden. De kwaliteit van onze garage is altijd goed geweest en die moeten we hooghouden.”
Hoe doen jullie dat dan?
,,Als automonteur heb je een grote verantwoordelijkheid. Zodra een klant weer de weg op gaat en er zit iets niet goed vast, kan dat erg gevaarlijk zijn. Daarom gaan we altijd proefrijden als we klaar zijn en doen we een extra controle. We doen liever extra werk dan dat het misgaat. Als ik merk dat een van de jongens een slechte dag heeft, dan controleer ik de auto nog eens extra. Check check, dubbel check. Alles voor de veiligheid van onze klanten.”
Wat vind je zelf het leukst om te doen?
,,Motoren uit elkaar halen. Een motor bestaat uit allemaal kleine onderdelen en ik vind het fantastisch om alles dan weer in elkaar te krijgen. Je begint eerst met het stellen van een diagnose, daarna ga je het probleem oplossen. Gelukkig hebben wij veel onderdelen op voorraad en kunnen dan ook gelijk door.”
Wilde je altijd al automonteur worden?
,,Als klein jongetje was ik al veel met auto’s bezig. Toen ik zestien jaar was, begon ik scooters uit elkaar te halen. Maar mijn grote droom was altijd om met auto’s te werken.”
Dus je blijft dit tot je pensioen doen?
,,Ik wil dit werk voorlopig nog wel blijven doen, maar niet tot mijn pensioen.”
Waarom niet?
,,Je lichaam wordt bij sommige werkzaamheden zwaar belast, de wielen van een Range Rover zijn ontzettend zwaar en wegen wel 20 tot 30 kilo. We hebben apparaten die het werk minder zwaar maken, maar toch ben je heel de dag fysiek bezig. Daar moet je wel de kracht voor hebben. Veel automonteurs gaan dan ook weg met rugklachten. Ik heb daar gelukkig nog geen last van.”
Moest je niet heel erg wennen aan het fysieke werk?
,,Ik was vijftien toen ik begon en was aan het einde van de dag altijd helemaal kapot. Ik was het natuurlijk helemaal niet gewend om heel de dag fysiek bezig te zijn.”
Wat zou je nog willen leren?
,,Het repareren van elektrische auto’s is een vak apart. Je moet helemaal elektrisch geschoold zijn voor je überhaupt aan elektrische auto’s mag sleutelen. Hoewel ik daar al verschillende cursussen voor heb gehad, kan ik hier nog veel over leren. Er zit zoveel innovatie in dit vak, elke keer leer je weer over nieuwe technieken, dat maakt het werk extra leuk.”
Autotechnici gezocht
Enthousiast geworden over dit werk? René zoekt een collega. Maar ook op Nationale Vacaturebank vind je talloze relevante functies wanneer je zoekt op deze term. We lichten er een aantal uit.
Zoek jij net zoals René meer uitdaging in je werk als automonteur? Die vind je bij Zwartepoorte in Goes, daar krijg je een persoonlijk opleidingsplan.
Bij SvensCar in Dordrecht zoeken ze een ervaren eerste autotechnicus met enkele jaren werkervaring.
Suzuki Leiden heeft een vacature openstaan voor eerste autotechnicus. Je wordt onderdeel van een gedreven team van automonteurs.
Laat jij niet zo graag iets van jezelf zien op de werkvloer? Coach Charlotte van 't Wout weet precies hoe je hiermee om moet gaan:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat doet een...
IT’er Ammar (32) houdt de NS-website draaiende: ‘Als kind stond ik al bekend als probleemoplosser’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ammar Alkhatib (32), technisch applicatiebeheerder bij de NS in Utrecht. -
Vrouwen in overgang durven klachten niet te bespreken: ‘Miljoenen lijden in stilte’
Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Veel vrouwen hebben last van klachten, ziet vakbond CNV. In een onderzoek onder vakbondsleden zegt 60 procent van de vrouwen in de overgang dat de combinatie met werk hen zwaar valt. -
Waarom je jouw collega’s niet zo goed kent als je zelf denkt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: mensenkennis -
Een brede opleiding of juist een specialistische, wat is de beste keus?
De arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Zo rap, dat studenten uit moeten kijken wat voor opleiding ze kiezen. Hun nieuw opgedane kennis is immers zo weer verouderd. Maar hoe groot is de invloed van de opleidingskeuze nu echt op de latere carrièrekansen? Thijs Bol van de Universiteit van Amsterdam zocht het uit. -
Wat doet een...
Centrummanager Dennis (46): ‘Zelfs in coronatijd zijn er twintig winkels bijgekomen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Houkes (46), centrummanager bij het winkelgebied in Spijkenisse.
-
Baas betaalt hypotheek af van 69-jarige monteur zodat hij met pensioen kan
De Amerikaanse automonteur Albert Brigas (69) kan onverwacht eerder met pensioen. Eigenlijk had hij door moeten werken tot de hypotheek op zijn huis was afbetaald, maar zijn baas besloot de resterende schuld van 5000 dollar (4526,50 euro) voor hem af te betalen. -
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over. -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen.