Salarisverhoging basisonderwijs niet genoeg: ‘Docenten willen niet komende 40 jaar dezelfde plaat afspelen’
Leerkrachten in het basisonderwijs gaan de komende jaren meer verdienen. Het gelijktrekken van de lonen in het primair en voortgezet onderwijs is de eerste stap in het aantrekkelijker maken van de sector. Maar wat verdient een leerkracht eigenlijk? En is het genoeg om de personeelstekorten op te lossen?
Er zijn grote individuele verschillen, maar alle onderwijsmedewerkers gaan er door het nieuwe onderwijsakkoord de komende jaren minimaal 4 procent op vooruit. Schoolleiders gaan dit jaar minimaal 5 procent en de komende jaren gemiddeld 11 procent meer eindloon verdienen. Basisschoolleraren in de hoogst haalbare schaal gaan er 10 procent op vooruit. Dat is een stijging van 5300 euro per jaar op basis van een voltijdsalaris.
Personeel in het basisonderwijs gaat hierdoor evenveel verdienen als hun collega’s in het voortgezet onderwijs. Dat is ook precies hoe Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs, de loonstijging ziet. ,,Deze verhoging staat helemaal los van reguliere cao-verhogingen en inflatie. Het is echt een reparatie van wat er de afgelopen jaren scheef is gelopen. Deze loonsverhoging is er om dat bij te trekken.”
Bruto maandsalaris
Wat houdt die loonsverhoging eigenlijk in, wat gaat een leerkracht is het basisonderwijs na de loonsverhoging verdienen? In het onderwijs begin je in schaal LB (voorheen L10), schaal LE is de hoogst haalbare, die maar zelden bereikt wordt. De schalen hebben allemaal een aantal treden. Dat is het aantal jaar waarin je naar het maximum kunt opklimmen. Alle LB-leerkrachten (zowel in het basisonderwijs als voortgezet onderwijs) krijgen nu een startsalaris van 2865 euro bruto. In twaalf jaar tijd kun je tot trede twaalf komen, dan krijg je een brutosalaris van 4366 euro.
Lees ook bij Intermediair: Salarisschalen: een introductie
Ben je een LB-leerkracht en wil je een functie in de LC-schaal? Dan moet je minimaal 465 lesuren per jaar draaien in een fulltime functie. Daarnaast heb je onder meer een extra specialisatie nodig, bijvoorbeeld voor rekenen, taal, achterstand. In deze schaal kun je maximaal 5087 euro in twaalf jaar tijd verdienen. Een LE-leerkracht begint met een startsalaris van 3714 euro en kan maximaal 6270 euro gaan verdienen. Geef je les op het mbo? Daar ligt het startsalaris op 2961 euro en kun je maximaal 5685 euro gaan verdienen. Op het hbo is het maximale bruto maandsalaris 6326 euro.
Doorontwikkelen
Het kabinet kondigde niet alleen loonsverhoging voor leerkrachten en schoolleiders in het basisonderwijs aan, ook al het onderwijspersoneel op scholen met veel kwetsbare leerlingen krijgen een arbeidsmarkttoelage bovenop het salaris. Naast het verhogen van de lonen, wordt er meer geïnvesteerd in de ontwikkeling en bijscholing van leraren. En in het voortgezet onderwijs is geld vrijgemaakt om de werkdruk aan te pakken, zoals eerder in het primair onderwijs is gebeurd.
Want inderdaad, zegt Woestenberg, een hoger salaris is niet voldoende om het onderwijs aantrekkelijker te maken om in te werken. ,,Er is al eerder een aantal pogingen gedaan om het vak aantrekkelijker te maken, in de hoop dat het vanzelf goed zou komen. Maar nu de hele arbeidsmarkt te maken heeft met tekorten, is dat niet meer genoeg.”
Er is al eerder een aantal pogingen gedaan om het vak aantrekkelijker te maken, in de hoop dat het vanzelf goed zou komen
Het onderwijs heeft te lang stilgestaan en is inmiddels ouderwets te noemen, zegt Woestenberg. Er is een groep werknemers die begint aan een carrière als leerkracht, maar toch weer uitstroomt. ,,Veel docenten gaan na 5 jaar weer weg omdat het onderwijs te klassiek is ingericht. Docenten van nu willen niet de komende 40 jaar dezelfde plaat afspelen. Ze willen door kunnen ontwikkelen. Voorheen was de enige optie leidinggevende worden, maar dat moet anders.” Zo moet ook de overstap van het primair naar voortgezet onderwijs en andersom makkelijker worden.
Deeltaken oppakken
Ook moeten de taken in het onderwijs duidelijker worden, om zo de werkdruk te verlagen, zeg Woestenberg. ,,We hebben ontzettend veel ondersteunend personeel met een mbo-kwalificatie in het onderwijs, maar die worden nog te vaak in het diepe gegooid en zelfs zo maar in hun eentje voor een volle klas gezet. Het zou helpen als duidelijker is wie wat mag doen, maar ook wie welke deeltaken kan oppakken. In de zorg mogen verpleegkundigen met mbo niveau-1 bijvoorbeeld steunkousen aantrekken en infusen aanleggen.”
Woestenberg hoopt dat zoiets ook in het onderwijs georganiseerd kan worden. ,,We moeten naar een bewuste taakverdeling, met een bijbehorend salaris en een duidelijk carrièrepad, zodat iemand weet waar hij of zij heen kan groeien.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Architect Bas ging ‘out’ na val in eigen zwembad en moest baan opgeven
Twee jaar werkte Bas Beumelhof (52) bijna dag en nacht aan het ontwerp en de uitvoering van de ‘nieuwe’ Boetzelaer. Het resultaat verdiende een feestje, maar uitgerekend tijdens de officiële opening viel de architect in zijn ‘eigen’ zwembad vanuit het niets op zijn achterhoofd. Het was een enorme klap met grote en onverwachte gevolgen. Breumelhof is niet langer bouwkundige, maar zwembaddirecteur. -
PREMIUM
Rasmus kon jarenlang geen werk vinden, nu heeft hij zijn droombaan: ‘Dit is op mijn lijf geschreven’
Rasmus Vermeulen (32) lijdt aan depressies en kampte jarenlang met een burn-out. Geen cv waar werkgevers warm voor lopen. Wat heet: hij was jarenlang werkloos. Maar sinds een jaar heeft hij zijn droombaan. ‘Ik gaf mijn leven vroeger een 3, nu een dikke 7’. -
Waarom je altijd alles uitstelt (en hoe dat ene project wél afkomt)
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: uitstelgedrag. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
EasyJet schrapt stoelen om personeelstekort
EasyJet is van plan om deze zomer stoelen uit een aantal vliegtuigen te verwijderen, zodat het vluchten kan uitvoeren met minder cabinepersoneel. De luchtvaartmaatschappij kampt na de pandemie met personeelstekorten.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMMET VIDEO
Huisartsentekort steeds groter: noodgedwongen patiëntenstops ingesteld
Steeds meer mensen slagen er niet in om een nieuwe huisarts in hun woonplaats te vinden. Huisartsenpraktijken stellen noodgedwongen patiëntenstops in omdat ze het werk niet meer aan kunnen. ,,Het wringt aan alle kanten. Eerst waren er alleen in bepaalde regio's problemen, nu spelen die in het hele land’’, verklaart de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.