Claudio (28) doet dutjes tijdens de werkdag: ‘Word er een leukere collega van’
Vooral jonge werkenden hechten veel waarde aan het flexibel indelen van hun werkdag. Zo nemen ze ook graag een break van hun werk. Dat is alleen maar bevorderlijk voor de productiviteit, laat de wetenschap zien. Om die reden doet growth hacker Claudio Fray (28) regelmatig een dutje tijdens de werkdag, op de bank op kantoor of gewoon thuis.
Claudio Fray werkt als growth hacker bij Sprints & Sneakers, een bedrijf dat andere bedrijven sneller helpt groeien. ,,Ik doe zeker wel een paar keer in de week een powernap. Meestal eentje van twintig of dertig minuten, soms van een uur. Voorheen zou ik naar koffie hebben gegrepen om energiek te blijven. Nu doe ik een powernap. Dat is voor mezelf beter - ik word er productiever en actiever van - en voor anderen: ik word er ook een leukere collega door.”
Ook de collega’s van Fray doen weleens een dutje in de pauze. ,,Er ligt hier regelmatig iemand op de bank. Maar omdat het de laatste tijd behoorlijk druk is op kantoor, is het wat lastiger om even te gaan liggen. Ik werk veel thuis, daar doe ik het wat gemakkelijker. Maar als ik op kantoor powernap, ga ik op de bank of in de Fatboy liggen, doe ik gewoon een slaapmaskertje op, een kussen op mijn hoofd en ga ik slapen.”
Effectieve pauze nemen
Een Australisch onderzoek laat zien dat dutjes je minder slaperig maken en je cognitieve prestaties vergroten. Van een powernap van vijf tot vijftien minuten pluk je al direct de vruchten, daarnaast houden de effecten tot drie uur aan. Maar let wel op dat je niet te lang slaapt: dutjes van meer dan 30 minuten zorgen er juist voor dat je minder alert bent.
Toch wil nog niet iedereen aan de powernap, zegt Kasper Janssen, sportarts en expert op het gebied van powernappen. ,,Wij Nederlanders vertellen onszelf dat we altijd productief moeten zijn, dat is echt een calvinistische gedachte. We negeren onze vermoeidheid liever, nemen een kop koffie en werken gewoon door.”
Effectief pauzeren en hersteltijd inbouwen in je dag zijn ontzettend belangrijk
Janssen ziet wel dat er steeds meer werkgevers zijn die het personeel stimuleren om een effectieve pauze te nemen van het werk. ,,In de zorg is het bijvoorbeeld steeds normaler dat er even iemand de rustruimte in duikt tijdens een dienst.” Daarnaast lijkt er bij werknemers ook een drempel te zijn verdwenen. ,,Velen van ons werken sinds de coronacrisis meer thuis. Hier hebben we het idee dat er minder op ons gelet wordt en dat we meer vrijheid hebben om onze werkdag zelf in te delen. Daardoor wordt het ook makkelijker om tussendoor te gaan sporten, een wasje te doen of dus een dutje.”
Intens werk
Uit onderzoek van adviesbureau Devoteam onder 750 medewerkers uit de IT blijkt dat 26 procent van de IT-professionals weleens een powernap doet tijdens de werkdag, tegenover 10 procent van het andere personeel. Dat IT’ers het vaker lijken te doen, ligt aan de aard van hun werk, zegt hr-manager Anuradha Tikai van Devoteam. ,,Veel IT’ers zitten heel de dag achter een scherm. Ze ontwikkelen software, beheren systemen, houden databases bij, dat is allemaal computerwerk. En ook vrij intens werk, ze moeten continu gefocust zijn. Dan heb je af en toe een break nodig.”
Maar niet alleen IT’ers hebben die break nodig, ook andere medewerkers die veel achter een scherm zitten. Tikai: ,,Sinds we thuiswerken, worden vergaderingen ook veel online gehouden en zo zit je, ook al ben je geen IT’er, alsnog heel de dag achter een laptop.”
Sportarts Janssen zegt dat iedere werker baat heeft bij een goede pauze. ,,Effectief pauzeren en hersteltijd inbouwen in je dag zijn ontzettend belangrijk. Daarmee voorkom je dat je ’s avonds uitgeput op de bank neerploft en de volgende dag nog steeds vermoeid weer aan de slag gaat.”
Lees ook bij Intermediair: Een betere nachtrust kun je overdag trainen
Verantwoordelijk mee omgaan
Niet iedereen wil een middagdutje doen, weet Janssen. Sommige werkenden krijgen juist energie van een wandeling in de frisse lucht. ,,Dat is prima, het gaat erom dat je even iets anders doet dan je werk. Werkgevers moeten zorgen dat personeel zelf kan kiezen wat bij hen past.” Strenge regels opstellen voor hoe werknemers de hersteltijd invullen is niet nodig, zegt Janssen. ,,Als je mensen vrijheid geeft, zijn ze vaak goed in staat om daar verantwoordelijk mee om te gaan.”
Dat is in ieder geval zo bij Fray op kantoor. ,,Je mag zelf bepalen wat goed voor jou en uiteindelijk de klant is. Je moet het goed plannen, ervoor zorgen dat je net voor een meeting even gaat sporten of een dutje doet.” Hr-manager Tikai zou werkgevers wel aanraden om regels op te stellen voor powernaps. ,,Het moet duidelijk zijn hoe lang de powernap mag duren en wanneer en waar het mag. Zo voorkom je scheve gezichten en onbegrip.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam. -
‘Een slaapgebrek is funest voor je functioneren’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een epidemie van slaaptekort -
Deze gewoonte lijkt lui, maar is eigenlijk een minivakantie voor je hersenen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: minivakantie voor je hersenen -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUMmet video
Zij doen waar een ander voor terugdeinst: ‘Hoe viezer de klus, hoe meer eer van je werk’
Schimmel onder je vloer, drijvende drollen of een tapijt vol bloed? Geen paniek. Deze mannen scheppen de putjes uit, schrapen de stront van de muren en stomen het braaksel uit je auto. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.