Collega’s die elkaars salaris bepalen: ‘Zij weten tenminste wat je precies doet, HR niet’
pollZo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: wat als collega’s elkaars salaris bepalen?
Lennard TomaLaatste update:09-08-21, 10:28
Stel je voor dat je collega’s jouw salaris zouden gaan bepalen. Niet hr, niet je leidinggevende, niet de cao, maar de mensen met wie je elke dag werkt. Wat zou je daarvan vinden?
In het bedrijf waar ik werk, bepalen collega’s elkaars salaris. Er is een commissie waarbij je je vrijwillig kunt aansluiten. In deze salariscommissie bedenken de leden eerst wat het salarisbudget wordt voor het komend jaar. Na advies van collega’s buiten de commissie wordt het budget bepaald. Daarna verdelen ze dat bedrag onder de werknemers op basis van hun toegevoegde waarde aan het bedrijf. Ook hierover wordt advies ingewonnen bij collega’s. Onderhandelingen zijn niet mogelijk, waardoor minder goed gebekte collega’s niet worden achtergesteld.
De tekst gaat verder onder de poll.
Poll
Zouden jouw collega's de hoogte van je salaris mogen bepalen?
Ja, goed idee (28%)
Nee, echt niet! (60%)
Weet ik niet (12%)
En dat gaat prima. Er worden geen buitensporige salarissen uitgedeeld en er zijn geen oneerlijke verdelingen. Er zijn wat verschillen in salarissen, omdat sommige collega’s - volgens collega’s - meer toevoegen dan anderen. Zij krijgen dus wat meer. Ervaring, kunde, aantal jaar bij het bedrijf en zelfs de privésituatie spelen daarin een rol. Maar ook winst die wordt gemaakt en gevoel voor eerlijkheid bepalen wie hoeveel omhoog gaat elk jaar.
Vriendjespolitiek
Hoogstwaarschijnlijk voelt het laten bepalen van je salaris door collega’s toch als een slecht idee. Denkend aan je eigen collega’s zie je voor je dat zij zichzelf een hogere beloning geven dan jou. Vriendjespolitiek ontstaat en met gemene achterkamertjespolitiek worden mensen benadeeld. Misschien ben je bang dat collega’s erachter komen wat je salaris nu is, omdat je denkt dat je meer krijgt dan je verdient.
Als je manager bent, ben je misschien bang dat het personeel je tent leegrooft en om zeep helpt. Mogelijk ben je bang voor ruzie tussen collega’s, omdat je denkt dat ze elkaar weinig gunnen.
Je baas of hr weet amper wat je precies doet. Waarom zouden zij wel jouw salaris kunnen bepalen en je collega’s niet?
Ik begrijp je angsten. Maar ben je niet bovenal bang voor het onbekende? Is de huidige manier van salarisbepaling wél zo eerlijk dan? Je baas of hr weet amper wat je precies doet. Waarom zouden zij wel jouw salaris kunnen bepalen en je collega’s niet? Bovendien zijn salarisschalen blind voor alle nuances en individuele verschillen.
Zoals de meeste bedrijven het nu regelen, is zoals het altijd is gegaan. Toch kun je je afvragen of de stap naar iets nieuws, zoals een situatie waarin collega’s mede jouw salaris bepalen, verbeteringen gaat brengen. Het is misschien wat eng, maar dat geldt voor alle nieuwe dingen. Proberen?
Columnist Thijs Launspach is met vakantie. Lennard Toma is zijn tijdelijke vervanger. Meer weten over Lennards kijk op werk? Lees ook zijn boek 99 Problems But The Boss Ain’t One.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.