Complimentje van de baas? Een kwart van de werkenden zegt er nooit een te krijgen
Veel Nederlandse werknemers krijgen nooit een schouderklopje van hun baas, blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Protime. Terwijl een compliment op z’n tijd juist zorgt voor productievere medewerkers.
Protime voerde het onderzoek uit onder 1000 Nederlandse werknemers. Een kwart van de ondervraagden gaf aan nooit een compliment te krijgen van hun collega of baas. Ruim een vijfde van de werknemers zegt zich bovendien niet gewaardeerd te voelen op het werk.
Betrokken
Lucas Polman, directeur van Protime, noemt de uitkomsten opmerkelijk. ,,Mensen zijn over het algemeen meer gericht op wat er niet goed gaat, dat is waar. Maar dat een vierde van de medewerkers dus helemaal geen waardering krijgt voor het werk dat ze doen, vind ik veel. Deze mensen worden dus allemaal niet gezien.” Nadelig voor de motivatie. ,,Als mensen zich niet gewaardeerd voelen, zijn ze minder betrokken bij het bedrijf en zetten ze zich minder in.”
De resultaten laten ook zien dat jonge werknemers vaker een compliment ontvangen dan oudere collega's. Van de ondervraagden tot 34 jaar oud krijgt 15 procent dagelijks een opsteker. Voor werknemers van 50 jaar of ouders is dat nog maar 5 procent. Bijna een kwart van de 50-plussers krijgt nooit een pluim, bij de jongere generatie is dat veel minder: een op de acht medewerkers. ,,Misschien is het voor jongeren wat makkelijker om complimenten te geven en te ontvangen, omdat ze dat veel doen op social media.”
Het kan ook zo zijn dat de verwachting is dat oudere werknemers geen bevestiging meer nodig hebben. ,,Oudere medewerkers hebben hun sporen al verdiend. Maar het is belangrijk dat die collega’s ook complimenten krijgen. Ook zij moeten immers gemotiveerd blijven.”
Aantrekkelijker
Polman vindt dat leidinggevenden meer pluimen moeten uitdelen aan hun werknemers. Ook zouden collega’s onderling wat vaker een complimentje aan elkaar moeten geven. Medewerkers die vaker ‘dat heb je goed gedaan’ te horen krijgen, zijn over het algemeen enthousiaster over hun werk en zijn productiever. ,,Deze mensen leveren een grotere bijdrage aan het bedrijf”, zegt Polman. ,,Wij merken dat je als bedrijf veel meer succes hebt als je regelmatig een compliment geeft.”
Jaarboek
Protime besteedt zelf veel aandacht aan het complimenteren van collega’s. Het idee is om vooral uit te gaan van de dingen die goed gaan. Bij het bedrijf worden dan ook geen beoordelingsgesprekken gevoerd, maar vindt er een wekelijks voortgangsgesprek plaats en houden leidinggevenden een jaarboek bij over hun mensen. ,,Daarin leggen we alles vast wat iemand heeft bereikt. Daar staan ook veel complimenten tussen.”
Het bedrijf ziet verschil sinds het meer complimenten is gaan geven. Al zeven jaar op een rij is het bedrijf een Great Place to Work. ,,We doen elk jaar mee aan die wedstrijd en uit die resultaten komt duidelijk naar voren dat mensen het waarderen als je benoemt wat ze goed doen.”
Gedragseconoom Esther-Mirjam Sent legt in deze video uit waarom de mens zo gemakkelijk te beïnvloeden is:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSalaris
‘Ik kan wel meer salaris gaan vragen, maar dan komt de rest ook en houdt mijn baas niks over’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
column
Met dit makkelijke trucje zorg je dat iemand je verzoek niet kan weigeren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de techniek om het gedrag van de ander te veranderen. In dit geval heet dat altercasting. -
PREMIUM
Aardig zijn op het werk een zwakte? ‘Nee, juist een superkracht’
In het boek Nice girls rule ageert de Amerikaanse zakenvrouw Fran Hauser tegen de mythe dat je als vrouw vooral niet aardig moet zijn om het ver te schoppen in je carrière. Zelf ziet ze aardig zijn als haar professionele superkracht.
-
PREMIUM
Dienstverbanden van 50 jaar straks geen uitzondering meer, hoe houden werknemers het vol?
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMeven niet werken
‘Ik zegde mijn baan op, boekte een vliegticket en heb alles gedaan wat er op mijn pad kwam’
Even helemaal stoppen met werken, en dan niet een paar weken, maar een paar maanden of zelfs een jaar. Dit wordt ook wel een sabbatical genoemd. Maar wat zijn de voordelen en is het het financiële risico waard?