Danny (45) werkt in een datacenter: ‘Valt een server uit, dan kost dat een bedrijf veel geld’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Danny Kosman (45) is datacenterbeheerder bij datacenter BIT in Ede.
Wat doet een datacenterbeheerder precies?
,,In onze ruimtes staan servers van verschillende klanten. Van webwinkels, websites, grote organisaties tot clouddiensten. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat die ruimtes goed geconditioneerd blijven, de luchtvochtigheid moet op peil zijn, de ruimte moet gekoeld worden. Dat laatste doen we met buitenlucht, tenzij het buiten warmer is dan 24 graden. Daarnaast verzorgen we de beveiliging en noodstroom mocht de elektriciteit uitvallen.
Valt een server uit, dan kost dat een bedrijf veel geld. Consumenten kunnen dan bijvoorbeeld niet meer shoppen, niet meer pinnen bij een benzinepomp of een verzekeraar kan niet meer bij de gegevens als klanten bellen met een vraag. Daarom kiezen bedrijven om hun server bij een datacenter te zetten. Wij doen er alles aan om te voorkomen dat hun servers uitvallen.”
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
,,Ik loop op een dag veel rond in het datacenter om alle servers te checken en waar nodig onderhoud te plegen. Of we gaan aan de slag met het plaatsen van nieuwe servers of uitbreiding van een server. Daar moeten vaak extra stroomkabels voor worden aangelegd of een nieuwe internetverbinding.
Als we een melding krijgen van een mogelijke storing, gaan we zo snel mogelijk kijken. Tijdens kantooruren laten we alles uit onze handen vallen om het probleem snel op te lossen voor de klant. Buiten werktijden zijn we binnen een uur op locatie en gaan we direct aan de slag.”
Gaat er wel eens wat mis dan?
,,Bijna nooit. Maar er hangen natuurlijk heel veel computers, dan is de kans op kortsluiting een stuk groter. We hebben één keer een blussing gehad, toen was de voeding van een server doorgebrand. Om te voorkomen dat er daadwerkelijk grote brand uitbreekt blussen we direct, nog voordat er rook ontwikkelt. Dit kunnen we doen omdat er speciale extreem gevoelige rookmelders met meerdere sensors hangen in het datacenter. Wanneer de ‘blussing’ afgaat wordt er een mengsel van argon en stikstof de ruimte in gespoten, waardoor vuur geen kans heeft.
Het gebouw is ook streng beveiligd, om te voorkomen dat de verkeerde mensen bij de apparatuur kunnen komen. Daarom staat er een hek om het terrein waar stroom op staat. Bovendien hebben alle ruimtes kluisdeuren die inbraak- en brandveilig zijn. En je kunt met een pasje het pand in komen, maar de ruimtes met de servers kun je alleen betreden via een irisscan. Als je je pasje kwijt raakt, kan dus niemand anders daar zo maar mee in die ruimte komen.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
,,Werken met techniek. Hiervoor heb ik in de koeltechniek gewerkt, maar hier komen nog veel meer technieken bij kijken. Ik ben een echte techniek freak, dus ik vind alles wat met techniek te maken heeft interessant. Je moet niet alleen weten hoe koeling werkt, maar bijvoorbeeld ook hoe je een harddrive wisselt. Daarnaast is het een hele verantwoordelijkheid om alles draaiende te houden. Dat maakt het werk ook gaaf.”
Hiervoor heb ik in de koeltechniek gewerkt, maar hier komen nog veel meer technieken bij kijken
Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt?
,,Soms is het wel druk, zeker als er veel meldingen tegelijk komen. Maar dan staat iedereen van het team direct klaar om te helpen. Zelfs collega’s van de administratie vragen of ze iets kunnen doen. Eigenlijk staat het halve bedrijf klaar om bij te springen. Zelfs ‘s nachts. Er zijn veel collega’s die niet hun bed uit hoeven komen, maar dat wel doen.
Natuurlijk zitten er ook dagen tussen waarop het rustig is. Maar het is nooit saai. Er zijn altijd wel klusjes die zijn blijven liggen en die je dan op kunt pakken. Alle techniek moet worden onderhouden of vernieuwd. Zo zijn gaan we bijvoorbeeld binnenkort een nieuwe koelinstallatie plaatsen.”
Wil je dit nog tot je pensioen blijven doen?
,,Ik vind het zo leuk, dat ik mezelf dit werk wel tot mijn pensioenleeftijd zie doen ja. Doorgroeien hoeft wat mij betreft nu nog niet, deze positie past me prima. Ik leer elke keer weer over nieuwe technieken, deze wereld staat nooit stil. Daarnaast is het niet alleen uitvoeren van plannen, ik mag ook meedenken over waar we staan met het bedrijf, wat er op de markt komt en hoe we die technieken gaan inzetten.”
Werken bij een datacenter
Wil jij net als Danny ook graag bij een datacenter aan de slag? Er staan verschillende vacatures open bij datacenters in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld operations engineer aan de slag, als monteur elektrotechniek of floormanager. Op Nationale Vacaturebank vind je relevante vacatures bij jou in de regio.
Maar misschien wil je het liefst collega van Danny worden. Op de carrièrepagina van BIT vind je alle actuele vacatures.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee vliegen in één klap met nieuwe mbo-opleiding: goed geschoold personeel én behouden voor Cranendonck
BUDEL - De vereniging BIVAK start het volgende schooljaar in Budel met een kleinschalige mbo-opleiding. Met de nieuwe opleiding wil BIVAK technisch geschoold personeel krijgen voor de Cranendonckse arbeidsmarkt. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Wat doet een...
‘Ik krijg een overdosis nare verhalen in dit werk, mijn steentje bijdragen helpt’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Madjori Veldema (63) is consulent klachtbehandeling bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen
-
Wat doet een...
Steven is sterrenkundige: ‘Hoe uniek het leven op aarde is, is nog steeds niet helemaal duidelijk’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: dr. Steven Bloemen (36), astronoom en manager van sterrenkundige instrumentatieprojecten aan de Radboud Universiteit. -
-
-
PREMIUM
Juf Kamalia kreeg veel vragen over haar hoofddoek: ‘Zo vroeg er eentje of het vast zat met lijm’
Kamalia Talhaoui (36) werkt al jaren als juf op de basisschool. Haar hoofddoek zorgde in het begin wel eens voor gefronste wenkbrauwen bij sommige ouders. Haar leerlingen zijn ook altijd heel nieuwsgierig naar haar haar. De kleuters hebben er de grappigste fantasieën over. De lerares besloot ze op te schrijven, in een uniek prentenboek. ,,Ze denken dat ik gouden krullen heb.’’ -
Werkloosheid blijft ondanks recessievrees dalen
De werkloosheid is in december opnieuw gedaald. In de laatste maand van 2022 zat 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).