'De grootste talenten moet je binnen de eigen organisatie zoeken'
Recruiters struinen de arbeidsmarkt af op zoek naar nieuw talent voor bedrijven. Vaak is dat niet nodig, zeggen experts. Zoek talent intern, is hun devies.
Nieuw is niet altijd beter. Het is een wijsheid die ook voor organisaties geldt, zeggen Erwin Daniëls, adviseur talentmanagement bij uitgever Pearson en Filip de Fruyt, hoogleraar psychologie aan Universiteit Gent. Zij adviseren bedrijven om vaker intern naar talent te zoeken. Flexibiliteit van werknemers is daarbij kwaliteit nummer één.
De twee zien het steeds vaker gebeuren: recruiters die in opdracht van een bedrijf stad en land afstruinen, op zoek naar die ene persoon, dat ene supertalent. Maar binnen de huidige arbeidsmarkt wordt het vinden van zo’n ‘schaap met vijf poten’ aldoor moeilijker. Zeker in sectoren waarbij de krapte enorm is, zoals de ICT. ,,Er is een 'war for talent' gaande'', zegt Daniëls.
Wat veel bedrijven over het hoofd zien, is dat het de grootste talenten vaak dichtbij zijn
En die oorlog wordt buiten uitgevochten. Alleen wie echt getalenteerd is, heeft vaak vier of vijf bedrijven waar hij uit kan kiezen. ,,Een bedrijf zal flink moeten investeren om zo iemand binnen te halen'', aldus Daniëls. ,,Terwijl het maar de vraag is of een extern iemand de beste oplossing biedt.''
Wat veel bedrijven over het hoofd zien, is dat de grootste talenten vaak dichterbij zijn dan gedacht, gewoon in hun eigen organisatie. Daniëls: ,,Iemand met een paar jaar ervaring binnen een bedrijf, met een netwerk en de goede basisvaardigheden, zo iemand kun je ook intern opleiden.'' Daarmee bespaart een bedrijf een flinke som geld.
Er zit nog een voordeel aan interne mobiliteit, volgens Daniëls. ,,Door mensen ontwikkelmogelijkheden te bieden, houd je ze ook makkelijker binnen. Dat is vaak erg belangrijk voor werknemers.'' Het zijn volgens Daniëls mensen die vaak vergeten worden. Mensen die nota bene doorgaans een aantal jaar geleden zelf als talent binnenkwamen bij een bedrijf.
Flexibele werknemers
Volgens hoogleraar psychologie De Fruyt is er een essentiële indicator waar bedrijven naar moeten kijken als ze intern werven: flexibiliteit van de werknemers. Want met huidige rappe technologische en maatschappelijk ontwikkelingen en veranderingen, is flexibiliteit een groot goed. De Fruyt stelt dat flexibiliteit opgesplitst kan worden in vijf competenties: sociale toegankelijkheid, het vermogen kwalitatief contact te onderhouden, het vermogen om te gaan met tegenslag, zelfdiscipline en leergierigheid. Bedrijven zouden vaker hun eigen werknemers op die competenties moeten toetsen.
Volgens Daniëls zijn functioneringsgesprekken die eenmaal per jaar plaatsvinden, daarom ook achterhaald. ,,Het functioneren van mensen zou veel vaker, op een informele manier, op de agenda moeten staan'', zegt hij. ,,Als bedrijf moet je erachter zien te komen wat je werknemers zelf willen, wat ze motiveert.'' Door op die manier actief het contact te zoeken met werknemers blijven zowel bedrijven als werknemers in beweging. Zo hoeft de oorlog voor talent minder hevig uitgevochten te worden.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
Zij richtte Netflix in als sportteam. Wie niet meer briljant is, moet weg
Hopeloos ouderwets, dat is hoe de meeste bedrijven hun HR-beleid vormgeven. Werknemers krijgen te weinig vrijheid, én er wordt te weinig van ze verwacht. Dat zegt Patty McCord, de voormalige HR-manager van Netflix. -
PREMIUM
‘Niet alleen Geert Wilders’ heeft bewaking nodig: vraag groeit, maar tekort aan beveiligers loopt op
Teststraten of asielzoekerscentra die een beveiliger voor de deur willen hebben, politici die steeds vaker om bewaking vragen: de vraag naar goede beveiligers neemt toe. Tegelijkertijd krijgen beveiligingsbedrijven de roosters maar lastig rond. ,,Je moest eens wéten hoeveel aanvragen we binnenkrijgen, voor één weekend alleen al.’’ -
Wat doet een...
Iris (27) is receptontwikkelaar bij HelloFresh: ‘We zijn kritisch of iets echt op het menu mag komen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Iris van der Haagen (27), is sinds november receptontwikkelaar bij HelloFresh Benelux in Amsterdam. -
Deze jongens willen groter worden dan LinkedIn
De jongens van Wonderkind weten dankzij internetgedrag wanneer en hoe ze het beste potentiële werknemers kunnen bereiken. Vooral mensen die juist níet actief vacaturesites afstruinen, zijn nu vindbaar.
-
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
'Recruiters bellen gewoon naar mijn werkgever om me weg te kapen'
IT'ers blijven onverminderd populair. Uit onderzoek blijkt dat er vooral een tekort ontstaat aan Security- en Cloudspecialisten. ,,Soms vragen ze meteen wat ik nu verdien. Dan zijn ze bereid wel 500 of 1.000 euro meer te bieden per maand." -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.”