De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources
‘Woorden zijn krachtig. Onderschat ze niet!’ Dat schreef Lennard Toma onlangs, in zijn oproep naar directeuren, hr-mensen, managers en bedrijfseigenaren. De twee woorden waar hij op doelde met zijn hartenkreet: Human Resources. Moeten we niet een keer af van die term?
Voor trouwe lezers van deze krant zal Toma geen onbekende zijn. Hij werkt voor Keytoe, het bedrijf in Maassluis waar medewerkers hun eigen salaris bepalen en over alles meebeslissen. Hij nam ook al eens een zomer deze column over. Toma schreef met partner Cedric Muchall het boek Bedrijf Bamischijf - een goed boek, ondanks de titel. De auteurs maken zich in het boek boos over wat zij noemen ‘bedrijfje spelen’: de neiging van organisaties om dingen te doen ‘omdat ze nou eenmaal zo horen’. En nu vindt hij dus dat de naam Human Resources de prullenbak in kan.
Mensen als instrumenten
Ik kan in zijn betoog mee. In de categorie ‘opa vertelt’: ik kan me nog heugen dat hr nog gewoon Personeelszaken heette. Die term is tenminste lekker duidelijk - die afdeling hield zich bezig met alle zaken aangaande personeel. Contracten, klachten, verzuim, vakantiedagen. Maar inmiddels doen we dus aan Human Resource Management.
Laten we het voorstel van Toma volgen en de benaming ‘Human Resources’ uit het managementvocabulaire laten verdwijnen
Achter dat stoere Engels ligt een andere blik op personeel verscholen: de mensen in het bedrijf zijn daarmee ‘menselijke hulpbronnen’ geworden, die dienen te worden ‘beheerd’. De waarde van het personeel ligt daarmee in hun bijdrage aan de winstmarge. Dat ze ook gewoon mensen van vlees en bloed zijn, is van minder belang. Voor je boos wordt: ik zeg uiteraard niet dat de mensen die werken in de hr dit zelf ook vinden - die willen naar mijn ervaring doorgaans het beste voor hun mensen! Maar wel: dat het idee van mensen als instrumenten al in die naam gebakken zit.
Lees ook bij Intermediair: ‘Laat jij een baan schieten als je twijfelt over de bedrijfscultuur?’
Het is niet alsof er geen alternatieven voorhanden zijn. Mocht ‘Personeelszaken’ te saai of te jaren 90 klinken, dan kunnen we volgens Toma ook kiezen voor een modernere naam: Mens & Organisatie. Als het zo nodig in het Engels moet, Human & Organisation. Dat maakt gelijk duidelijk: bij ons in het bedrijf zijn mensen vooral méns!
De mensen in de organisatie zijn geen ‘hulpbron’. Laten we daarom het voorstel van Toma volgen en de benaming ‘Human Resources’ uit het managementvocabulaire laten verdwijnen. Mensen hoeven niet beheerd. Mensen zijn geen productiemiddelen. Ze zijn het doél, het levensbloed van een bedrijf. Want als het niet om de mensen gaat, waar gaat het dan wel om?
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hier leren mensen zonnepanelen, warmtepompen en warmtenet installeren: ‘Ook ex-bajesklanten welkom’
Jongeren die hun studie afbreken, (langdurig) werklozen, ex-gedetineerden en statushouders. Ze krijgen in De Beroepentuin in Dordrecht de kans zich in tien weken klaar te stomen voor een baan, bijvoorbeeld om woningen van het gas te halen. ,,Moeilijke vragen worden hier niet gesteld.’’ -
Altijd streven naar de beste versie van jezelf? Dit is het risico
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de beste versie van jezelf. -
Subsidie voor werk zorgmedewerkers met langdurige covid
Werkgevers in de zorg kunnen vanaf vandaag subsidie krijgen om medewerkers met langdurige covid in dienst te houden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Voor ongeveer duizend van hen dreigt ontslag, omdat zij langer dan twee jaar thuiszitten. In februari kondigde het kabinet al aan met een dergelijke subsidie te komen. -
‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken. -
‘Waarom stuur je me een mailtje én een appje, op zaterdagochtend nota bene?’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ijzeren wet.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.