‘De rek is eruit? Mensen zijn toch geen elastiekjes’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de rek is eruit.
Je hoort het steeds vaker: ,,De rek is eruit!’’ Het wordt geroepen aan talkshowtafels, in kranten en in de Tweede Kamer. En hoe harder het geroepen wordt, hoe meer mensen het ook gaan geloven. De rek is eruit, ze hebben het op televisie gezegd!
Ik heb mijn bedenkingen bij de uitdrukking. Wáár is de rek dan precies uit? Mensen zijn toch geen elastiekjes? De metafoor doet denken dat er een collectief punt komt, waarop de maatregelen niet meer vol zijn te houden. Blijkbaar is er een moment waarop de flexibiliteit is verbruikt en het elastiek niet meer terugspringt.
In werkelijkheid bestaat zo’n punt natuurlijk niet. In de echte wereld hebben we allemaal op een ándere manier te kampen met het virus en de maatregelen. Sommigen liggen er al een tijdje uit omdat ze overbelast zijn, anderen vinden het vervelend maar trekken het nog wel, en wéér anderen hebben er eigenlijk weinig last van in hun doen en laten. Als je dan toch moet denken in elastiekjes, stel je dan zeventien miljoen elastiekjes voor van verschillende formaten.
Ergerlijk
Wat we wél weten, is dat perspectief de rekbaarheid ten goede komt. Je kunt nu eenmaal meer ellende aan wanneer je weet wanneer je er ook weer kláár mee zult zijn. Wat dat betreft is het ergerlijk dat we al maanden met een kluitje het riet in worden gestuurd. ,,Over een paar maanden, misschien, als het een beetje mee zit met de vaccinaties! Nog éventjes doorbijten’’, zegt men dan. Maar je kunt nu eenmaal niet máándenlang ‘eventjes’ doorbijten.
Gaat je fitheid achteruit, dan vermindert ook je mentale flexibiliteit
De rek gaat er natuurlijk nóg makkelijker uit als de joggingbroek eigenlijk te klein is, en die kans is momenteel aanzienlijk. Uit onderzoek van de NOC*NSF bleek vorige week dat Nederlanders sinds de lockdown minder sporten en ongezonder eten. Wanneer de sportclubs dicht zijn, is het nu eenmaal makkelijker om op de bank te gaan zitten met een zak borrelnootjes. Maar dat is dan weer funest voor de gezondheid: 51 procent geeft aan fysiek minder fit te zijn.
Hoe beter je in je lijf zit, hoe gezonder je ook mentaal bent. Gaat je fitheid achteruit, dan vermindert ook je mentale flexibiliteit. Natuurlijk, we hebben te wachten op een vaccin, daar hebben we zelf geen invloed op. Maar je kunt wel degelijk zelf iets doen tegen het virus, en dat is investeren in je weerstand en mentale en fysieke fitheid. Dus hop, de lentelucht in, bewegen met de zon op je neus. Dat is de beste manier om te zorgen dat de rek er weer ín komt.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Heb jij een manier gevonden om ‘de rek erin te houden’, waar Thijs Launspach over schrijft? Doe je dat op basis van je persoonlijke eigenschappen, je levenservaring of je nieuwe inzichten?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
‘Mijn vrouw vindt het oneerlijk dat ik meer verdien terwijl we beiden net zo hard werken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Noah (35) is octrooigemachtigde bij een hightechbedrijf. Het bedrijf heeft patenten nodig om uitvindingen en innovaties te beschermen. Noah regelt die bescherming en zorgt ervoor dat het bedrijf producten kan maken zonder last te hebben van patenten van anderen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Aloys (29) voert zand af van werkplaatsen: ‘Ik moet soms feestjes afzeggen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Aloys Schothorst (29) uit Soest is grond- en zandontzorger. -
Waarom je eens je tanden zou moeten poetsen terwijl je op één been staat
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hersengymnastiek -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Salaris
Stratenmaker Ryan (28): Binnen nu en 10 jaar wil ik een huis kopen
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ryan (28) werkt als stratenmaker via een uitzendbureau. Hij legt onder meer de bestrating aan in nieuwe woonwijken en doet groot gemeenteonderhoud. -
Hoe je met een post-it je online meeting minder vermoeiend maakt
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Zoom-moeheid
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer