Deze boeren verkochten meer dan ooit in hun boerderijwinkels: ‘Ik kan meer dan ik dacht’
#NLStartOpDe boerenprotesten van afgelopen winter, wie herinnert ze zich niet? Het stikstofprobleem stond even in de wacht, maar is nu weer helemaal actueel. Intussen bleken de afgelopen maanden op veel boerderijen de voedselkratten niet aan te slepen. ,,Het bewustzijn is gegroeid onder mensen.’’
Dit verhaal is onderdeel van onze wekelijkse bijlage #NLStartOp. Het tweede nummer staat in het teken van retail en kwam tot stand in samenwerking met Intermediair, Nationale Vacaturebank, In De Buurt, De Ondernemer en Autotrack.
Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder in Warmond
Fernand en zoon Niek de Willigen houden Lakenvelders voor de vleesverkoop
De mens heeft meer tijd. Dat merkte Fernand de Willigen (52) vrijwel direct tijdens de lockdown. ,,Men gaat eropuit: kijkt rond in de buurt. Ineens was er een stijgende vraag naar ons vlees.’’ Zes jaar geleden begonnen De Willigen en zoon Niek (21) met het houden van Lakenvelders: een oud-Hollands runderras met hoge vleeskwaliteit.
In zijn boerderijwinkel, en aan naastgelegen horeca, verkoopt De Willigen zijn vlees. Daarmee haakt hij in op een trend. ,,Vroeger kocht je je vlees niet zo snel bij de boer. Maar bewustwording is steeds belangrijker voor de consument: mensen zoeken naar traceerbaar vlees. Ik laat zien: dít zijn mijn koeien, dit is het proces’’, vertelt De Willigen. Die trend is door corona in een stroomversnelling gekomen: de vraag naar dat traceerbare, lokale stukje vlees steeg. ,,Het bewustzijn is gegroeid onder mensen. De complete wereld kun je niet veranderen in je eentje. Maar je kunt op zijn minst beginnen op de plek waar je woont.’’
De boer heeft het dan ook razend druk gehad. Blijft Nederland ook na corona ‘lokaal’ kopen? ,,Of mensen straks massaal terugkeren naar de supermarkt is natuurlijk de vraag. Maar één ding is duidelijk geworden: de boer heeft een ontzettend belangrijke functie. Ik hoop dat men zich dat realiseert.’’
Ineens was er een stijgende vraag naar ons vlees
Melkveehouderij Commijs/Hoeksche Zuivel in Maasdam
Petra Commijs zette haar eigen ‘tak’ op: Hoeksche Zuivel
Het was de laatste tijd een gekkenhuis voor Petra Commijs (23), de jonge boerin die aan het roer staat van familiebedrijf Commijs. ,,Supermarkten kregen ineens niets meer geleverd van Campina, omdat de voorraad op was. Dan kregen wij ’s ochtends een belletje met de vraag: ‘Kunnen jullie vanmiddag alsjeblieft 700 liter melk komen brengen?’ Ja, we gaan ons best doen.’’
Twee jaar geleden zette Commijs zuivellijn Hoeksche Zuivel op. De melk-, yoghurt-, ijs- en boterproducten van Hoeksche Zuivel zijn inmiddels razend populair. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen’’, zegt ze. ,,We liggen in bijna twintig supermarkten en leveren vanuit de boerderij aan de gewone consument.’’ Ondanks het succes van zowel de melkveehouderij als de zuivellijn was het begin van de lockdown spannend. ,,Wat als de mensen ineens niet meer komen? Dat bleek niet waar. Mensen vinden het ’t waard om een halfuur in de rij te staan voor een fles melk.’’
Commijs besloot de winkel een dag extra te openen en kan inmiddels ook het terras weer inrichten. Ze ziet de waardering voor de boer groeien. ,,Tijdens een crisis merk je: op is op. En dus vragen mensen zich af: waar komt mijn eten eigenlijk vandaan? Het is keihard werken, maar je krijgt er veel voor terug.’’
Mensen vinden het ’t waard om een halfuur in de rij te staan voor een fles melk
Boerderijwinkel Zevenbergen in Zuidland
Yvonne Romein begon drie jaar geleden met groente- en fruitpakketten
De supermarkten zijn leeg. Heb jij nog aardappels? Of eieren?’’ Het is een vraag die boerin Yvonne Romein (48) de afgelopen maanden aan de lopende band kreeg. Haar groente- en fruitpakketten, die een leuke bijkomstigheid vormen op de normale werkzaamheden, waren ineens niet aan te slepen. ,,De schappen waren leeg, men wilde de supermarkten niet meer in. Hier op de boerderij hebben we voedsel, vrijheid en frisse lucht. De vraag naar onze voedselkratten verviervoudigde.’’
Voor Romein betekende dat behoorlijk omschakelen. Het handeltje in voedselkratten was normaal wat easy going, het winkeltje naast de boerderij maar klein. ,,Nu werd ik ineens ondernemer, kwam ik plek tekort en werkte ik aan de lopende band van zes uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds.’’
Romeins man Gertjan (50), vierde generatie boer in de familie Zevenbergen: ,,Iedereen sprong dan ook meteen bij. Van een schoonzus die kratten ging rondbrengen tot vriendinnen die hier in de winkel staan. Dat is ontroerend om te zien.’’ Hoe de komende tijd eruitziet, is nog de vraag. ,,Maar ik heb er zin in. Ik heb ontdekt dat ik veel meer kan dan ik dacht. Daarnaast wordt voedsel weer zoveel meer gewaardeerd. Dat is mooi.’’
Men wilde de supermarkten niet meer in, de vraag naar onze voedselkratten verviervoudige
De boer als winkelier
Steeds vaker zien agrariërs de mogelijkheid om hun bedrijf uit te breiden met maatschappelijke producten of diensten. In 2018 deden er zo’n 3160 boerenbedrijven aan ‘boerderijverkoop’. Dat varieert van een stalletje langs de weg waar producten worden verkocht, tot een grote boerderijwinkel met uitlopend aanbod aan streekproducten. Actuele cijfers over de toename van de verkoop en het aantal verkoopadressen sinds de lockdown zijn nog niet voorhanden. Bron: Land- en Tuinbouworganisatie (LTO).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
NLstartOp
Ik durf niet naar kantoor: mag ik ook thuisblijven? En vijf andere vragen
Horecamedewerkers mogen schoorvoetend weer naar de zaak. Maar vanuit huis werken is het nieuwe normaal in veel andere beroepsgroepen. En dat blijft nog wel even zo, als het aan het kabinet ligt. Zes vragen over thuiswerken. -
iemand moet het doen
Patrick rijdt de stad door om vuil op te halen: ‘Bankstel met kattenpis? Daar moet je niet te lang bij stilstaan’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Patrick van der Will (50) rijdt door Rotterdam om afvalcontainers te legen en grofvuil op te halen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
PREMIUM
Nergens stijgt de spanning op de arbeidsmarkt zo hard als in Utrecht, en dit is waarom
De bus valt uit, je moet eindeloos wachten op een drankje en bij de kledingwinkel beland je in een lange rij. Het tekort aan personeel is overal voelbaar. Nergens is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog als in Utrecht. De provincie heeft gemiddeld 154 openstaande vacatures per 100 werklozen. Hoe komt dat eigenlijk? Experts geven tekst en uitleg. -
NLstartOp
Van wijnbar op wielen tot cocktails aan huis: deze ondernemers zijn er klaar voor
Kroegbazen, strandtenthouders, restauranteigenaars: het liefst zouden ze van de daken schreeuwen dat ze weer open zijn. Want wat keken ze uit naar de versoepelingen. -
PREMIUM
‘We moeten meer als mens leven en werken, minder als machines’
Dat we ons niet altijd goed voelen, is helemaal niet zo gek. De druk om te presteren in het leven en op het werk is bizar hoog. Psycholoog Thijs Launspach biedt troost met zijn nieuwe boek Je bent al genoeg.