Deze kleine dingen kunnen onnodig veel tijd van je werkdag afsnoepen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: tijdwinst boeken
Chantal van der LeestLaatste update:24-02-23, 07:54
Snel grist de supermarktmedewerker de kapotte zelfscanner uit mijn handen en hangt hem terug tussen de werkende scanners. ,,Hier heb je een nieuwe.’’
,,Maar’’, pruttel ik. ,,Volgens mij is ‘ie echt stuk. Het scanlampje doet het niet.’’ Ze loopt al schouderophalend weg. ,,Dat doen ze soms’’, roept ze nog, terwijl ze zich terug haast naar de klantenbalie. Klant geholpen, dus klaar. Ik kan weer boodschappen scannen. Maar het probleem van de haperende handscanner is helemaal niet opgelost.
Je kan veel van deze medewerker zeggen, maar niet dat ze niet hard werkt. Toch zou ik als leidinggevende niet zo blij met haar zijn. Dan had ik liever een medewerker die even een pas op de plaats doet. Die denkt: hee, wat is hier nou eigenlijk aan de hand? Want blijkbaar haperen de handscanners vaker. En telkens moet er dan weer een medewerker tijd besteden aan het helpen van een klant.
Als je niks oplost, krijg je het steeds drukker met om problemen heen werken
Dan liever het probleem écht oplossen. Is alleen deze ene scanner stuk, of zit er misschien een bug in het programma en moet daarnaar gekeken worden? Het kost even tijd om uit te puzzelen, maar daarmee los je het probleem wel echt op. Als er geen klagende klanten meer bij je balie komen, dan bespaar je op de lange termijn weer tijd en energie.
Nietje klem
Waarschijnlijk doe jij in je werk ook wel iets soortgelijks. Er zit al eeuwen een nietje klem in je nietmachine, dus loop je telkens naar het bureau van je buurman voor zijn nietapparaat. Je computer geeft zo nu en dan een vreemde melding, maar als je hem opnieuw opstart doet hij het weer. En eigenlijk moet je nog een goede planning maken, maar daar heb je het gewoon veel te druk voor, dus ploeter je chaotisch voort. Als je dit beeld herkent: stop! Druk zijn lost niks op. En als je niks oplost, krijg je het steeds drukker met om problemen heen werken. En trek je collega’s mee in jouw ellende.
De enige manier om het rustiger te krijgen is om jezelf tijd te gunnen om echt een oplossing te verzinnen. Plan een ochtend vrij en máák die planning, fiks je computer en peuter dat nietje los. Het voelt nu misschien als tijd die je niet hebt, maar het levert je uiteindelijk meer tijd en energie op.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.