Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje.
Delen per e-mail
Extra treinen
Volgens de NS verandert er voor 95 procent niets aan het spoorboekje. Maar voor reizigers van en naar de regio Amersfoort, heeft het spoorwegbedrijf wel wat wijzigingen in petto. Op het traject Amersfoort Centraal – Utrecht Centraal gaan twee Intercity’s per uur extra rijden. In totaal rijden per 15 december zes treinen per uur. De twee extra treinen rijden vanaf Utrecht bovendien door naar Den Haag Centraal.
Op trajecten rondom Amersfoort worden meer Sprinters ingezet. Tussen Harderwijk, Nijkerk en Amersfoort gaan extra treinen rijden in de ochtendspits richting Amersfoort Centraal en vier keer in de avondspits richting Harderwijk. De extra sprinters sluiten aan op de Intercity’s naar Utrecht Centraal en Schiphol Airport. Hierdoor wordt de totale reistijd tot een half uur korter.
Forenzen die dagelijks tussen Dordrecht en Eindhoven Centraal reizen, hebben ook geluk. Op dit traject gaan in beide richtingen per dag vier Intercity’s extra rijden.
Snellere reistijd
Door de vernieuwde dienstregeling zal een aantal treinen sneller op hun bestemming zijn. Reizigers behalen de grootste tijdswinst op het traject Leeuwarden – Zwolle. Deze Sprinters zijn 8 minuten sneller en in de tegengestelde richting 7 minuten sneller.
De vernieuwde Sprinters die van Zwolle naar Utrecht rijden zijn 2 tot 3 minuten sneller. Reizigers die met de Sprinter tussen Zwolle en Groningen reizen behalen 4 minuten tijdwinst.
Voor forenzen die dagelijks in Meppel op de Sprinter uit Groningen op de Sprinter naar Leeuwarden stappen, zijn de veranderingen minder positief. Zij moeten vanaf 15 december rekening houden met een extra reistijd van zo'n 20 minuten.
Vroege vogels
Op werkdagen vertrekt de eerste trein vanuit Lelystad richting Schiphol Airport een half uur eerder. Vroege vogels stappen om 05.43 uur al op de trein die via Almere Centrum richting Amsterdam Zuid en Schiphol Airport rijdt.
Het is door de nieuwe dienstregeling lastiger geworden om vanuit Groningen, Leeuwarden en Zwolle op Utrecht Centraal over te stappen op de Intercity richting Den Haag Centraal. Om extra reistijd te voorkomen, kun je het beste met een rechtstreekse Intercity via de Hanzelijn reizen.
Voor veel ouderen is een ritje met de trein een avontuur op zich, daarom kregen zij een cursus openbaar vervoer voor beginners:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Niet met de auto maar met de fiets naar werk? Dit bedrijf geeft je een iPad cadeau
Hoe krijg je werknemers op een duurzame manier op hun werkplek? Met shuttlebusjes die werknemers praktisch op de drempel afzetten en fietsspaarpunten voor cadeau's proberen deze bedrijven personeel te verleiden de vervuilende auto te laten staan. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.” -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.” -
PREMIUM
Oliebollenkramen draaien op volle toeren: ‘Meer drukte dan dit kunnen we niet aan’
Veel ondernemers gaan een sobere jaarwisseling tegemoet, maar voor oliebollenbakkers geldt het tegendeel: ze draaien tijdens deze feestdagen recordomzetten. Tóch is de oliebollenbranche niet zo makkelijk. ,,Als ik aan het eind van de rit zie wat er uiteindelijk op m’n rekening belandt, denk ik wel eens: doe ik het wel goed?”
-
PREMIUM
Thuiswerken met vijf kinderen: ‘Soms zet ik bewust even die grote koptelefoon op’
Hallo thuisonderwijs, daar gaan we weer! We kijken binnen bij de familie Cornet uit Werkendam, waar het met vijf kinderen even puzzelen is om iedereen bij de les te houden. Hun beste tips: hou je ‘normale’ ritme aan en schrijf je frustraties eruit op het toilet. -
‘Bovenal was 2020 een jaar waarin we onze angsten onder ogen kwamen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: het jaar van hoop -
Werkweek is te lang, vindt kwart van de Nederlanders
Ruim een kwart van de werknemers zou wel wat minder uren willen werken, blijkt uit onderzoek onder 5500 Nederlanders. Meer ruimte krijgen voor hobby’s en ontspanning is daarvoor de belangrijkste reden.