Dit kan er misgaan als we ons ‘gezonde verstand’ gebruiken
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: ons gezonde verstand
De uitgestoken hand bleef maar zo’n beetje tussen ons in hangen. Sinds ik afgelopen maanden zo ongeveer alle mogelijke virussen heb opgelopen, van verkoudheidjes tot corona en buikgriep, heb ik me voorgenomen om er geen meer te schudden. In de gezondheidszorg weten ze al tijden dat deze begroetingsvorm een ongezonde uitwisseling van ziektekiemen is. Zelf probeer ik me er tegenwoordig vanaf te maken met een boks of een uitbundige zwaai.
Toch zie ik steeds meer mensen weer handen geven. Misschien uit gewoonte, misschien omdat we niet geloven dat iets wat zo vertrouwd voelt ziekmakend kan zijn. Maar gevoel wijst ons vaak de verkeerde weg. Mensen hangen neurotisch boven een openbare wc-bril en maken er daardoor juist een bende van, terwijl de kans dat je ziek wordt van zitten op een wc-bril zo ongeveer nul komma nul is. Anderzijds hebben de meesten geen enkel probleem om hun telefoon, toetsenbord of contant geld aan te raken, terwijl het veel waarschijnlijker is dat je daarmee ziektes verspreidt.
Chocoladefudge in de vorm van een drol
‘Gebruik je gezonde verstand’, wordt vaak tegen ons gezegd als we beslissingen moeten maken over hygiëne en of je iets nog op kan eten. De vraag is hoe goed we hierin zijn. Ons gezonde verstand lijkt vooral een emotionele beslisser. Hier zijn grappige onderzoeken naar gedaan door Amerikaanse psycholoog Paul Rozin. Eten dat is aangeraakt door een dode maar goed schoongemaakte kakkerlak, of chocoladefudge in de vorm van een drol: gétver. Ziek word je er niet van, maar toch moeten we er niks van hebben.
Alleen al als ik aan hem denk, trek ik onwillekeurig mijn neus en bovenlip op
Walging gaat verder dan eten alleen. Kleding dragen die van een moordenaar was, slapen in een bed van iemand die erin overleden is: hoe schoon ook, we gruwelen bij de gedachte. Ook bij andere mensen, opvattingen of culturen kunnen we dit voelen. Ik word nog steeds onpasselijk als ik denk aan een teamleider die ik eens had: altijd fris gedoucht, maar hij had totaal geen moreel kompas en vond het prima om te liegen voor eigen gewin. Alleen al als ik aan hem denk, trek ik onwillekeurig mijn neus en bovenlip op.
Na wat aarzeling pak ik dan toch de uitgestoken hand en geef een ferme handdruk. Als iedereen het doet kan het toch niet zo erg zijn, sust mijn gezonde verstand.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Overal personeelstekorten, maar de coaches schieten als paddenstoelen uit de grond
Nederland zucht onder personeelstekorten, maar ondertussen is er een beroepsgroep die groeit en groeit: de coaches. Van opruimcoach tot carrièrecoach en van transformatiecoach tot lifestylecoach: hoe vind je tussen al dat aanbod een goede en raakt het coachlandschap ook een keer verzadigd? -
‘Besef van onze eigen sterfelijkheid kan ons harder laten werken’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: denken aan de dood -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Positiever naar je werk kijken? Waarom je zou moeten doen of vandaag je laatste dag is
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het Happy Ending-effect.
-
PREMIUMHoe is het nu met?
Reyer werd op zijn 12de eigen baas: ‘Bedrijfsauto is een krot van een bak’
Vorig jaar nam Reyer Zwanenburg uit Haastrecht op 12-jarige leeftijd dertig legergamepistolen over en werd hij al zeer vroeg eigen baas. Hoe gaat het nu met hem? ,,Er is al een bedrijfsauto. Nou ja, het is eigenlijk een krot van een bak. Maar mijn moeder rijdt erin rondt en maakt wél reclame.” -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Werk genoeg in de horeca maar waar blijven de jongeren? ‘Extra werk loont amper en plezier is belangrijk’
EINDHOVEN - Personeel gevraagd! Je kunt geen terras voorbijlopen of een bord met tekst van die strekking staat bij de ingang. Horecagelegenheden die allemaal claimen de leukste baan in het leukste team te bieden.