Dit moet je weten als je via de mail een sollicitatie verstuurt
Op zoek naar een nieuwe baan? Denk na over het tijdstip waarop je je sollicitatiemails verstuurt. Mails die vroeg op de dag binnenkomen, maken volgens onderzoek meer kans om gelezen te worden.
Het Amerikaanse bedrijf TalentWorks analyseerde van 1.600 verstuurde sollicitaties wat ermee gebeurde. Sollicitaties die binnenkwamen na 19.30 uur blijken slechts een kans van 3 procent te hebben om tot een gesprek te leiden. Maar even snel een mailtje typen terwijl je afrondt op je huidige werk, schiet ook niet op. Voor sollicitaties die na 16.00 uur worden verstuurd, is de kans dat er een positief antwoord komt 5 procent of minder.
Dat is schrikken, maar er zit ook een positieve kant aan dit nieuws. Door alleen maar je timing aan te passen, kun je als sollicitant je kansen aanzienlijk vergroten. Uit de analyse blijkt dat de beste tijd om je sollicitatie te versturen tussen 6.00 en 10.00 uur ligt. Wie dan zijn sollicitatie verzendt, heeft vijf keer meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
Hoe zorg je ervoor dat je sollicitatiemail gelezen wordt en je mag langskomen? We geven je drie tips:
1. Beland als eerste in hun inbox
Iedereen met een internetverbinding weet wat het is om overspoeld te worden door email. Jouw e-mail verdrinkt al snel tussen alle andere berichten. Wees je concurrentie te snel af door je sollicitatie vroeg te versturen, zodat jouw mail een van de eerste is die je toekomstige werkgever binnenkrijgt. Uit onderzoek is gebleken dat mailtjes die vroeg verzonden worden sowieso vaker worden beantwoord.
Heb je een hekel aan vroeg opstaan? Dat hoeft hiervoor niet. Schrijf je bericht ’s avonds en sla hem op als concept, klaar om ’s ochtends te versturen. Je kunt ook een programma, zoals Boomerang, gebruiken om het versturen in te plannen op een tijdstip dat jij nog aan je ontbijt zit.
2. Mik op hun lunchpauze
Toch te laat? Geen probleem. Uit de analyse van TalentWorks blijkt weliswaar dat de kans op een gesprek afneemt na 10.00 uur, maar om 12.30 uur is er een kleine opleving. Tijdens hun lunchpauze maken veel mensen nog even van de gelegenheid gebruik om wat van hun berichten weg te werken. Laat jouw sollicitatie nou net binnengekomen zijn.
3. Denk aan je onderwerpregel
Een goede sollicitatiemail gaat verder dan een foutloze inleiding en een vlekkeloos cv. Om de kans te vergroten dat je mail gelezen wordt, moet je zeker ook aandacht besteden aan de onderwerpregel. Zorg voor een heldere, beknopte regel tekst. Let er ook op dat je mail makkelijk moet terug zijn te vinden. Gebruik daarom relevante zoekwoorden, zoals de functietitel waar je op solliciteert. Zo kan je toekomstige werkgever je informatie makkelijk vinden in zijn inbox, als je uitgenodigd wordt voor dat gesprek.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zonder gelikte profielfoto geen nieuwe baan
Ooit bemachtigde je die droombaan door een keurige sollicitatiebrief te schrijven. Da’s vandaag de dag niet meer genoeg. Dus maak een videopitch of neem een moodboard mee naar je gesprek. -
video
Eerste bouwvakker op Sint-Maarten, maar Tukkers haken af om laag salaris
Tientallen mensen reageerden op de oproep van de oud-Twentse Monique Scholten (34), die probeerde om Nederlandse bouwvakkers naar Sint-Maarten te lokken. Eén is er ondertussen aan het werk, maar veel volgen er niet. „Het salaris is afknapper nummer één.” -
Dit zijn de vier grootste misvattingen over onderhandelen
Je salaris, de inhoud van je takenpakket, de prijs van je nieuwe auto of welke maaltijd er vanavond op tafel moet komen: zowel op het werk als privé moeten we onderhandelen. Onderhandelexpert Maarten van Rossum was diplomaat en raadadviseur van de minister-president. Nu helpt hij bedrijven en particulieren om meer uit onderhandelsituaties te halen. Dit zijn volgens hem de grootste misvattingen over onderhandelen. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.
-
De computer screent of de sollicitant door mag
Unilever gebruikt een baanbrekende methode waarmee een computerprogramma de sollicitanten screent. Alles gebeurt digitaal, pas in de vierde - de allerlaatste - ronde spreek je iemand van het bedrijf. -
PREMIUM
De wereld werkt thuis: Amerikanen in conflict met baas, Fransen worden bespied
Nederlandse bedrijven zien hun personeel liefst terugkeren naar kantoor, maar vooral de jongere medewerkers omarmen het thuiswerken. Nederland is zeker niet het enige land dat worstelt met deze corona-erfenis. Een overzicht uit het buitenland. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.