In de lente van 2020 werden verpleeghuizen soms hermetisch gesloten voor bezoek. Ouderen leden niet alleen aan corona, maar ook onder de eenzaamheid. Inzet: onderzoeker Ida Korfage.
Volledig scherm
PREMIUM
In de lente van 2020 werden verpleeghuizen soms hermetisch gesloten voor bezoek. Ouderen leden niet alleen aan corona, maar ook onder de eenzaamheid. Inzet: onderzoeker Ida Korfage. © ANP en Erasmus MC

‘Een jonge vader overleed, zijn echtgenote moest kiezen welk kind afscheid kon nemen’

Patiënten leken soms paria’s. Verpleegafdelingen gingen hermetisch op slot. Ouderen stierven alleen en in eenzaamheid. De eerste maanden van 2020, waarin ons land door corona werd overspoeld, hebben traumatische sporen nagelaten. Zo dus nooit meer, is de conclusie van het boekje ‘Achter een masker van verdriet’. Maar hoe dan wel?

  1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
    PREMIUM

    Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

    In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?