Een op de vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers
Bijna 18 procent van werkend Nederland vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 mensen in loondienst.
Niet-rokers zouden bovendien (iets) meer vrije dagen moeten krijgen dan rokers, zegt bijna de helft van de ondervraagden (46 procent). Opvallend is dat van alle ondervraagde rokers 16 procent het ermee eens is: zij vinden ook dat niet-rokers meer vrije dagen verdienen.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, in opdracht van acties.nl. Het bureau deed een representatief onderzoek onder 1062 mensen in loondienst, het percentage rokers onder de groep komt overeen met het percentage rokers in de samenleving (zo'n 23 procent).
Tekst gaat verder onder de infographic.
Net als meer vrije dagen voor niet-rokers, vindt ook bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) dat de werkgever roken onder werktijd geheel zou moeten verbieden. Overigens vindt ook 24 procent van de rokers dat. In 2015 deed longarts Pauline Dekker in deze krant ook al die oproep. Dekker: ,,Werkgevers moeten stoppen met denken dat roken een vrije keuze is. Rokers zijn niet vrij, maar verslaafd. Een verslaafde moet roken. Door rookpauzes toe te staan en een rookhok te bouwen, faciliteren werkgevers een verslaving. Ze laten hun werknemers toch ook geen alcohol drinken of drugs gebruiken onder werktijd?"
Rookpauze onbetaald
Rookpauzes blijken een heet hangijzer onder werkend Nederland. Zo vindt meer dan twee derde van de ondervraagden dat rookpauzes standaard onbetaald zouden moeten zijn. Longarts Dekker vindt zelfs dat niet-rokers ter compensatie van die rookpauzes drie weken extra vrij zouden moeten krijgen: ,,Je zou niet-rokers drie weken extra verlof moeten geven. Als je het naar buiten wandelen, sigaret oproken én weer naar boven lopen optelt, kost dat zeker zo’n 10 minuten per keer. Als je vier keer per dag gaat roken, betekent dat omgerekend voor een heel jaar drie weken extra pauze."
Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen vindt extra vrije dagen voor niet-rokers maar niks. Er zijn volgens hem overal werknemers die om wát voor reden dan ook een korte, extra pauze nemen van hun werk. ,,Dat kan medisch zijn, dat kan religieus zijn, mensen die ergens last van hebben en vaak naar het toilet moeten – ga je die dan ook op een andere manier beoordelen? Die veroorzaken immers ook een werkonderbreking."
Tekst gaat verder onder de infographic.
Naast betaalde rookpauzes en minder loon, vindt een kwart van de ondervraagde rokers dat zij best meer (zorg)premie mogen betalen omdat zij de belastingbetaler uiteindelijk meer geld kosten. Onder niet-rokers is dit percentage zelfs 72 procent. Er lijkt hierin een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers: zo zegt 42 procent van de rokers dat hun baas te weinig doet om een gezonde levensstijl te stimuleren.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Honderden euro's voor 'onproductieve rokende werknemers' als ze stoppen
Werknemers die roken zijn minder productief en vaker ziek. Hoe zorgen werkgevers ervoor dat ze de sigaretten links laten liggen? Voor een proef worden stoppers beloond met cadeaubonnen. -
gezond op de zaak
'Zitten is dodelijker dan roken'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: zitten is dodelijker dan roken. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUMmet video
Vivienne vond babywereld ‘truttig en onpraktisch’; nu gebruiken miljoenen baby’s haar fopspeen en S-fles
De kans is groot dat de fopspeen of het flesje van je baby is ontworpen in Bilthoven. In een bedrijfspand naast het station zetelt Difrax, marktleider op het gebied van babyproducten in ons land. Vivienne van Eijkelenborg nam het bedrijf in 1999 over van haar ouders en zorgde voor een aantal revolutionaire innovaties in de babybranche. In 2016 werd ze gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar.
-
'Geef niet-rokers drie weken extra vakantie'
Werknemers die niet roken, zouden per jaar drie weken extra vakantie moeten krijgen. Daarvoor pleit longarts Pauline Dekker. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Twintig jaar bij de baas, maar nu door long covid gedwongen ontslagen
Irene Bollee uit Elburg liep corona op tijdens haar werk in een verzorgingshuis in Deventer. Nu na’twee jaar volgt een gedwongen ontslag. Ze weet dat er collega’s zijn die er nog veel slechter uitkomen. Daarom deelt ze haar verhaal.