Een vet salaris en auto van de zaak? Jongeren stellen andere prioriteiten in hun werk
columnGedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: werken voor een betere wereld
‘Een mooie job met een royaal salaris en een auto van de zaak’, lees ik in een personeelsadvertentie. Het klinkt me ineens ouderwets in de oren. Want ja, zo hebben hr-managers jarenlang werknemers binnengeharkt, maar die tijden zijn voorbij, concludeerde voormalig Paul Polman, ceo van Unilever, onlangs. Natuurlijk, iedereen wil goed betaald worden, maar volgens Polman willen mensen tegenwoordig met name werken voor een bedrijf dat goeddoet. Een bedrijf dat problemen oplost, en een dat geen problemen creëert. Zelfs als ze daarvoor een beetje inkomen moeten inleveren.
Zijn team ondervroeg 4000 werknemers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de uitkomsten vatten ze samen in de Net Positive Employee Barometer. Een derde van de ondervraagden gaf aan dat hij al eens een baan heeft opgezegd, omdat het werk niet in lijn was met de waarden die diegene zelf aanhangt. Conscious quitting, noemt Polman dit.
Accountants- en adviesorganisatie KPMG deed een soortgelijk onderzoek in Engeland onder 6000 mensen en zag hetzelfde gebeuren. Ze doopten het fenomeen climate quitting, omdat ze vooral een verband zagen met klimaatkwesties. Hun conclusies: een ruime meerderheid van de mensen wil niet meer werken voor bedrijven die mensen in andere landen oneerlijk betalen of gezondheids- en klimaatproblemen veroorzaken.
Lager salaris
Dit wordt gevoeld door mensen uit alle leeftijdscategorieën, maar dit effect is nog sterker bij mensen jonger dan 34 jaar. Zelfs als ze al in dienst zijn van bedrijven die claimen dat ze werken aan grote maatschappelijke issues zoals ongelijkheid of klimaat, dan nog vindt twee derde van hen dat het bedrijf meer zou kunnen doen. En net iets meer dan de helft van de studenten van businessscholen over de hele wereld zegt dat ze een lager salaris zouden accepteren als ze bij een bedrijf kunnen werken dat respect heeft voor mens en omgeving.
Aangezien de jongere generatie een steeds groter deel gaat uitmaken van ons personeelsbestand betekent het dus werk aan de winkel voor onze recruiters. Hoe krijg je deze generatie binnen, en hoe hou ze vast? Gratis spullen, een voetbaltafel en een lidmaatschap voor de sportschool: leuk, maar niet doorslaggevend. Sta je als bedrijf voor allerlei nobele doelen? Laat die dan vooral zien. Heb je die niet? Misschien is het dan sowieso tijd om je af te vragen wat voor wereld je nalaat aan je toekomstige werknemers.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
column
Waarom we toch met z’n allen naar de ‘nutteloze’ vergadering gaan
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: meervoudige ontkenning -
Column
Waarom een ontmoeting in het echt zo anders is dan online
In coronatijd zagen we onze werkrelaties het meest via een scherm. Nu alle maatregelen opgeheven zijn, kan een ontmoeting in real life weer. Dat kan even wennen zijn, ondervond gedragspsycholoog Chantal van der Leest onlangs zelf. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMSalaris
‘Ik kan wel meer salaris gaan vragen, maar dan komt de rest ook en houdt mijn baas niks over’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Fabian (47) werkt als loodgieter. Hij werkt vooral in de woningbouw en doet alles van riolering tot dak. Denk aan het onderhouden, aanleggen en repareren van sanitaire voorzieningen, waterleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties.
-
‘Beruchte boef’ en stratenmaker Joram zoekt met opsporingsbericht naar werk: ‘Moet sensatie inzitten’
Gouda -
-
-
Deze kleine dingen kunnen onnodig veel tijd van je werkdag afsnoepen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: tijdwinst boeken -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.