Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Bruto 2389 en netto is dat 1929 euro. Ik heb nog een eindejaarsuitkering van 6 procent.”
Blij mee?
,,Eigenlijk wel. Voor een fysiotherapeut is dit een goed salaris, maar als je het vergelijkt met andere hbo-studies misschien niet. Een kennis die bouwkunde heeft gestudeerd, heeft mijn salaris als startsalaris. Ook kan diegene doorgroeien en voor mij is dit het maximum binnen dit bedrijf. Het fijne aan dit bedrijf zijn de secundaire voorwaarden. Die heb je niet overal.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Cursusgeld wordt betaald, net als studiedagen en lidmaatschappen van het kwaliteitsregister. Dat is 250 euro per jaar en voor het register voor andere specialiteiten is dit gemiddeld 150 euro. De beroepsvereniging kost ongeveer 450 euro per jaar. Bij mijn vorige werkgever moest ik dit zelf betalen, dus dit is een enorme vooruitgang. Ook werd ik daar per patiënt betaald en niet per uur. Dus als je agenda leeg is heb je geen inkomen. Het was een soort verkapte zzp-constructie. Dat zie je veel. Je hebt dan misschien wel een hoger uurloon, maar ik heb nu veel meer zekerheid. Ik denk dat dit het hoogst haalbare is.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ik werk nu zes jaar bij dit bedrijf en ik heb nog niet onderhandeld. Dat wil ik binnenkort voor de eerste keer gaan doen, al vind ik dat enorm lastig. Ik ben nu leidinggevende en heb er veel taken bijgekregen. Ik krijg daar meer uren voor betaald, maar ik heb geen opslag gekregen. Ik heb gezorgd dat we in de groene cijfers zijn gekomen, dus daar wil ik over onderhandelen. Mijn vriend is daar een stuk makkelijker in. Bij elke goede beoordeling vraagt hij: mag ik er wat bij? En dat heeft hij ieder jaar gekregen, al was het tien cent per uur.”
Ik heb gezorgd dat we in de groene cijfers zijn gekomen, dus daar wil ik over onderhandelen
Waarom doe jij dat niet?
,,Dat is toch bescheidenheid of misschien wel verlegenheid. Ik probeer me al weken voor te bereiden. Voornamelijk mentaal. Ik heb het al een aantal keer laten vallen met een grapje. Toen zeiden ze: dat zien we tegen die tijd wel. Dus er is een ingang.”
En wat als ze nee zeggen?
,,Dat zou ik wel heel jammer vinden, maar als ze het goed kunnen onderbouwen… Wel heb ik bedacht dat ik dan m’n leidinggevende taken aan iemand anders wil overdragen. Ik ben door deze functie veel meer bereikbaar. Dan wil ik terug naar de situatie dat ik de deur uit kan en dan klaar ben met het werk.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, twee collega’s hebben een masteropleiding, die verdienen 500 euro meer en werken 28 uur per week. Dus zoveel scheelt het niet per week. Zelf een master doen zou ik niet willen. Er is er niet eentje die ik zou willen doen. Ik doe wel een andere opleiding, om te zorgen dat er een andere patiëntengroep bij ons terecht kan en we dus meer inkomsten hebben.”
Verdient Myrna genoeg?
Leeftijd: 30
Aantal jaar werkervaring: 8
Aantal werkzame uren per week: 24
Opleiding: hbo
Functie: paramedicus
Branche: zorg
Leidinggevend: ja, aan 4 personen
Budgetverantwoordelijkheid: maximaal 5000 euro
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 1776 euro bruto. ,,Dat had ik wel verwacht. Ik weet dat ik meer verdien dan anderen die hetzelfde vak uitvoeren. Ik vind wel dat er meer geld moet naar de zorg en het onderwijs. De cruciale beroepen verdienen het minst. Er zouden ook veel meer doorgroeimogelijkheden moeten komen. Vriendinnen die in het onderwijs werken, verdienen minder en werken meer, dat vind ik een kwalijke zaak.”
*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Curaçao lokt buitenlandse werkenden met zon, goede wifi en weinig coronaregels
Curaçao heeft een tropisch klimaat, vrijwel overal is wifi en het eiland is zo goed als coronavrij. De lokale overheid gebruikt al deze argumenten om ‘digital nomads’ actief naar het eiland te lokken. En Nederlanders die locatie-onafhankelijk kunnen werken bevestigen: ,,Het is hier heerlijk.’’ -
Pakketsorteerder stuurt PostNL liefdesbrief: ‘Hoop aandacht te krijgen voor mijn probleem’
Anna Dolanska komt uit Polen en werkt al negen jaar op uitzendbasis als pakketsorteerder voor PostNL. Inmiddels heeft ze een vaste aanstelling via het uitzendbureau weten te bemachtigen, maar ze wil niets liever dan écht aangenomen worden. Via een liefdesbrief hoopt ze nu de aandacht van PostNL te krijgen. -
‘Ik ben best bereid wat te proberen voor mijn gezondheid en productiviteit, maar er zijn grenzen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: koude douche -
Salaris
Francoise (39): ‘Ik wil op mijn 45ste met pensioen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Francoise (39) werkt 32 uur in de week als administratief medewerker voor een rechtbank. Daarnaast werkt ze zo’n 20 uur in de week als zzp’er in multilevelmarketing. -
Salaris
‘Ik verdien nu 1000 euro bruto meer dan tien jaar geleden. En de groei is er nog niet uit’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Paul (37) werkt 40 uur in de week als transportplanner.
-
Dit is waarom we zo graag de gedachte van de ander invullen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gedachtenlezen. -
PREMIUMaan de stok
Zoetermeers vrouwenbolwerk behoort tot snelst groeiende bedrijven: ‘Tijd van man in Mart Smeetstrui is voorbij’
Een vrouwenbolwerk in Zoetermeer behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Er staan kaarsen op tafel. ,,Wij vinden soft skills belangrijk. Niet of je bent afgestudeerd.’’ Wij gingen bij GOODZO langs voor de rubriek Aan De Stok. -
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.”