‘Het meeste waar ik voor betaald kan krijgen is 24 uur per week, maar ik werk meestal 30 of 40 uur’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Francy (62) werkt 24 uur in de week als begeleider voor demente ouderen die nog thuis wonen.
Wat verdien je?
,,Netto 1300 euro, bruto is dat 1523 euro.”
Blij mee?
,,Nee, absoluut niet, want ik moet ermee rondkomen. Ik zorg voor mezelf en dat is echt het nadeel van een alleenstaande vrouw zijn. In mijn huwelijk heb ik ook gewerkt, maar dan hadden we twee inkomens. Na mijn scheiding 12 jaar geleden moest ik het alleen doen. Ik werkte in een modezaak, daarna in een fabriek. Ik werkte ploegendiensten en dat brak me op en ik werd ook ontslagen, omdat er geen werk meer was. Daarna heb ik nog verschillende baantjes gehad en toen kwam dit op m’n pad. Het meeste waar ik voor betaald kan krijgen is 24 uur, maar ik werk meestal 30 of 40 uur.”
Heb je gevraagd om uitbreiding te krijgen van je contract?
,,Ja, maar mijn manager zei dat 24 uur het maximale is. Ik heb een jaarcontract en aan het einde van het jaar kunnen we het bespreken. Het gaat wel goed met het bedrijf, dus wie weet.”
Hoeveel krijg je voor je overuren uitbetaald?
,,Dat weet ik niet. Volgens mij hetzelfde. Maar moet je dan niet meer belasting daarover betalen? Dat heb ik gehoord, maar dat heb ik niet nagevraagd. ”
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren.
,,O, echt? Ik werk hier nu anderhalf jaar en ik heb 190 overuren. Ik dacht, ik laat ze aan het einde van het jaar uitbetalen. Maar ik heb onlangs overleg gehad met mijn manager en er wordt gezorgd dat ik aankomende uitbetaling 60 overuren krijg. Dat wordt dan dus de eerste keer. Ik was het ook een beetje vergeten. Ik ben niet zo’n regelaar.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik heb een telefoon van het werk. Ik krijg 19 cent reiskostenvergoeding voor de eerste tien kilometer en daarna krijg ik 29 cent per kilometer vergoed. Ik krijg ook een eindejaarsuitkering.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ja. Toen ik mijn contractbespreking had, had ik ingestemd met het loon. Maar thuis dacht ik: het is toch niet normaal dat ik met mijn 62 jaar weer onderaan moet beginnen? Dus ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ik heb mijn manager gevraagd of dit het hoogste loon was wat ik kon verdienen. Dat was het niet en ze konden er nog wel wat bij doen. Ik denk dat ik er 50 cent per uur bij heb gekregen. Ik was wel trots dat ik het gedurfd heb om erover te praten.”
Thuis dacht ik: het is toch niet normaal dat ik met mijn 62 jaar weer onderaan moet beginnen?
Was dit de eerste keer dat je hebt onderhandeld?
,,Nee, tijdens mijn eerste baan in de modezaak heb ik mijn baas om opslag gevraagd. Hij zou erover nadenken. Tijdens de personeelsvergadering werd ik te kijk gezet. Dat iemand het lef had gehad om loonsverhoging te vragen... Ik ging door de grond. Ik heb er wel nog vijf jaar gewerkt. Als de baas er was, was er spanning tussen ons, maar hij kwam maar één keer per maand. Gelukkig kreeg ik veel steun van collega’s. Maar dat ging achter zijn rug om, want iedereen vond het een vreselijke man.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Nee, dat zou ik niet weten.”
Zou je het willen weten?
,,Nee, want dan maak ik me alleen maar boos als zij meer blijken te krijgen. Al denk ik dat de meesten genoegen nemen met het loon wat ze wordt aangeboden.”
Hoe zie jij je toekomst, financieel?
,,Volgend jaar houdt mijn alimentatie op, dat is maandelijks 350 euro netto. Dat heb ik 12 jaar gekregen. Het wordt een uitdaging om zonder rond te komen. Ik probeer alles positief te zien. Ik zal er wel dingen voor moeten laten. Op een terrasje zitten, of iets leuks kopen voor mezelf, zoals een plantje. Het zijn kleine dingen waar ik het over heb. Maar ja, dan maar een plant minder.”
Verdient Francy genoeg?
Leeftijd: 62
Aantal jaar relevante werkervaring: 2,5 jaar als verzorger (45 jaar werkervaring in totaal)
Aantal werkzame uren per week: 24
Opleiding: mbo
Functie: maatschappelijk werker
Branche: zorg en welzijn
Vestigingsland hoofdkantoor: NL
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 1605 euro bruto. ,,82 euro meer. Ik heb geen diploma’s. Iedereen kan hier komen werken, dus ik snap het wel.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
PREMIUMMET VIDEO
‘Circusartiest? Dat is geen beroep’ Toch ging Jasmijn voor haar droom en nu treedt ze op in haar eigen stad
Op de allerlaatste basisschooldag van Jasmijn Rubingh vroeg de directeur aan alle kinderen wat ze later wilden worden. De kleine Dordtse antwoordde vol overgave: circusartiest! ,,Kan niet, vond hij. ‘Dat is geen beroep’.’’ Nu geeft ze als acrobaat van het Magic Circus een aantal shows in de stad waar ze is geboren en getogen. -
PREMIUM
Oekraïners de oplossing voor het personeelstekort? ‘Ze zijn echte doorpakkers’
Horeca, sierteelt, zorg: menige sector in het Groene Hart schreeuwt om personeel. Kunnen Oekraïense vluchtelingen, van wie er steeds meer gaan werken, dat gat vullen? Hoteleigenaren Sharon en Lennart van Gastel van het Weeshuis in Gouda zijn in elk geval blij met ‘hun’ Genny. -
Wat doet een...
Iris (27) is receptontwikkelaar bij HelloFresh: ‘We zijn kritisch of iets echt op het menu mag komen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Iris van der Haagen (27), is sinds november receptontwikkelaar bij HelloFresh Benelux in Amsterdam.
-
Salaris
Anton kreeg onaangekondigd een loonsverhoging: ‘50 euro netto per maand voor de inflatie’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Anton (37) werkt 36 uur in de week als gastheer in het casino. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Salaris
Willem was commando maar werd docent op het mbo: ‘Er wordt goed voor me gezorgd’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Willem (49) werkt 38 uur in de week als docent op een mbo-sportopleiding.