Hoe verleid je een sollicitant om voor jou te komen werken?
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: vijf ingrediënten om sollicitanten te verleiden
We vinden het een logische eis aan sollicitanten dat ze zich gedegen voorbereiden op een sollicitatiegesprek, maar als jij aan de andere kant zit, wat doe jij als werkgever dan aan voorbereiding?
We kwamen misschien uit een situatie dat werknemers heel graag een baan wilden, maar die rollen zijn omgedraaid. Het is ook in 2023 vechten om nieuwe mensen.
Lees ook bij intermediair: Hoe onderhandel je als starter?
Bedrijven en organisaties moeten aan de bak. Er wordt van alles opgetuigd om mensen te werven. Hoe mooi als de sollicitant, of die nu bij je in dienst komt of niet, positief is over je organisatie. Want die sollicitant heeft ook een netwerk waarin hij mensen kan enthousiasmeren of ontmoedigen om bij jouw club te gaan solliciteren.
En met een positieve sollicitatie-ervaring zal, ook als dit niks wordt, de kandidaat misschien nog eens solliciteren binnen je organisatie. En natuurlijk, als de liefde wederzijds is, hoop je in een krappe arbeidsmarkt waarbij er meerdere opties zijn, dat de kandidaat voor jou kiest.
Geen stroop smeren
Betekent die nieuwe verhouding op de arbeidsmarkt dat je eindeloos stroop moet smeren om de mond van iedere kandidaat en vooral geen confronterende vragen mag stellen? Nee hoor, ook pittige vragen horen in een sollicitatiegesprek. Assesment achtige vragen bijvoorbeeld, zoals het schetsen van een lastige situatie om vervolgens de kandidaat te vragen hoe hij of zij dit issue aan zou pakken.
Maar ga vooral óók zakelijk flirten om een mooie sfeer neer te zetten, de kandidaat echt aandacht te geven en je eigen club aantrekkelijk op de kaart te zetten.
Vijf ingrediënten om kandidaten te verleiden:
1. Maak verbinding – zoek raakvlakken tussen jou en je organisatie en de kandidaat. Heb je allebei in dezelfde plaats gestudeerd? Maak daar dan een praatje over.
2. Maak oogcontact en glimlach bij de start van het gesprek. Richt je erop open en energiek over te komen.
3. Bepaal wie er echt aanwezig moeten zijn bij het gesprek. Een kandidaat alleen aan één kant van de tafel tegenover zes interviewers is een intimiderende setting. Is het absoluut nodig dat al die mensen de kandidaat spreken? Dan kun je ook meerdere gesprekken in een kleiner comité achter elkaar plannen.
4. Toon oprechte aandacht voor de ander: verdiep je in de sollicitant en laat blijken dat je weet wie je voor je hebt, bij voorkeur in de vorm van een compliment of erkenning. Bijvoorbeeld: ,,Ik zie dat je twee verschillende werkgevers hebt gehad en bij beide langer dan vijf jaar bent gebleven. Je bent vast een trouwe werknemer. Fijn dat je hier vandaag aanschuift.”
5. Vergeet de werksfeer niet. Kijk naar wat er naar de buitenwereld en potentiële werknemers over je organisatie wordt gecommuniceerd. Veel organisaties hebben een hele site ‘werken bij...'. Haak daarbij aan in het gesprek. Hebben jullie merkwaarden? Draag ze uit door een of meerdere voorbeelden uit je werkpraktijk te noemen. Krijgen jullie mensen bijvoorbeeld veel vrijheid? Geef dan als leidinggevende aan hoe je die vrijheid biedt. Bereid concrete voorbeelden voor waar je zelf echt enthousiast over bent. Dat enthousiasme vindt een weg naar buiten via je lichaamstaal. Betrouwbaar en aantrekkelijk!
6. Start niet met een kruisverhoor
Let ook op je timing. Het komt nog steeds voor dat interviewers direct met een kruisverhoor starten. Welke indruk van de warmte van de organisatie denk je dat dat de kandidaat geeft?
Je bent de host van het gesprek: stel de kandidaat op zijn of haar gemak. Dat doe je door eerst aandacht te besteden aan de net genoemde vijf sfeerverhogers. Daarna kun je pittige, misschien kritische vragen stellen. Ook dat begrijpt de sollicitant best.
Meer strategieën voor een succesvolle carrière? Lees ook Mirjams boeken Zakelijk flirten en Elke werkdag een topdag.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom (werk)stress niet altijd ongezond voor ons is
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: stress maakt socialer -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Salaris
Jan is afdelingshoofd: ‘Ieder jaar ga ik het gesprek aan over mijn salaris’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan (28) werkt als afdelingshoofd op de visafdeling bij een groothandel. Hij zorgt onder meer dat de afdeling er netjes uitziet, stuurt collega’s op de werkvloer aan, regelt de inkoop en maakt bestellingen klaar voor restaurants. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Wat doet een...
Bedrijfsarts Michelle: ‘Werknemers denken dat we ze alleen maar terug aan het werk schoppen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Michelle van Beek (38) is bedrijfsarts bij De Arbodienst.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Mae (23) haalde hbo-diploma ondanks alle negatieve adviezen van leraren: ‘Ik was te lief voor de havo’
De 23-jarige Mae kreeg op de basisschool te horen dat ze te lief was voor de havo en werd naar de mavo gestuurd. Zelfs na het behalen van haar havo-diploma bleef die uitspraak haar nog lang achtervolgen. Inmiddels heeft ze een hbo-diploma in de pocket en runt ze haar eigen bedrijf. ,,Ik ben uiteindelijk dankbaar hoe dit allemaal is gelopen, want ik heb er één heel belangrijke les van geleerd: laat nooit iemand jouw zwakke punten bepalen.” -
Groter netwerk zorgt voor meer carrièrekansen: 'Voorkom dat het een vage to-do wordt’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: netwerkstrategie voor het nieuwe jaar