‘Ik kan me herinneren dat ik het gelezen heb, maar wat erin stond...’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een boek lezen.
Ik lees veel. Kranten, internetpagina’s, vooral veel boeken. Romans, voor de leuk, maar met name vakliteratuur: zelfhulpboeken, wetenschappelijke boeken, biografieën en maatschappelijke analyses. Ik speel dan ook wel een beetje vals, omdat mijn werk voor een belangrijk deel bestáát uit lezen. Voor elk boek dat ik schrijf, lees ik er ongeveer vijftig.
Ik zeg dit niet om op te scheppen, maar omdat ik tot voor kort steevast tegen een probleem aanliep. Ik las dan wel veel, maar vergat ook weer bijna alles. Ik las een boek van kaft tot kaft en zette het daarna weer netjes terug in de boekenkast. Had ik de informatie in het boek twee jaar na dato weer nodig, dan dacht ik bij mezelf: ‘Ja, goh, dat heb ik een tijd geleden gelezen. Ik kan me vaag herinneren dat ik het een interessant boek vond. Maar wat er ook alweer in stond...?’
Ik las dan wel veel, maar vergat ook weer bijna alles
En vervolgens moest ik dan voor de benodigde kennis het boek zo ongeveer herlezen. Onhandig natuurlijk, zeker wanneer je een boek leest voor je werk. Als je de inhoud alweer vergeten bent tegen de tijd dat je die nodig hebt, had je het boek net zo goed niet kunnen lezen.
Methode
Mijn huidige methode is het resultaat van jaren experimenteren met ezelsoortjes en onleesbare notities in de kantlijn. Wie weet is het niet de meest effectieve manier, maar voor mij werkt ‘ie prima. Misschien voor jou ook wel, wanneer je voor je werk een boek leest en de belangrijkste zaken nooit meer wil vergeten.
1. Lees eerst de inhoudsopgave (mits aanwezig). Bedenk alvast: waar ga ik deze informatie voor nodig hebben? Waar kan ik die voor gebruiken?
2. Zet tijdens het lezen bij de passages of zinnen die je belangrijk vindt een streep in de kantlijn. Plak een kleurige post-it bovenaan de betreffende pagina, zo kun je het snel terugvinden. Het ziet er later in de kast ook nog eens verdomd feestelijk uit.
3. Vervelende, maar noodzakelijke stap: heb je het boek uit, ga dan een halfuur achter je computer zitten en tik de aangestreepte zinnen uit. Verwerk je aantekeningen. Hoe sneller je dit doet na het lezen van het boek, hoe verser in je geheugen. Sla het document vervolgens op in een speciale map (tip: maak een back-up!), of in de cloud, in een notitieprogramma als EverNote.
4. Optioneel: print het document uit en markeer opnieuw de dingen die het belangrijkst zijn. Zo heb je de absolute kern altijd bij de hand.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Dit zijn de tips van Thijs om een burn-out te voorkomen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoeveel vinkjes kan jij aankruisen? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Hindoestaanse headhunter Christine wil méér diversiteit op werkvloer, maar óók witte mannen
Doet u mij maar een homo, een niet-westerse vrouw of iemand met een beperking? Nee, zo werkt het niet, zegt headhunter Christine Changoer (36) uit Reeuwijk. Ze maakt zich sterk voor een multicultureel bedrijfsleven, maar dan zonder hokjes. -
‘De rek is eruit? Mensen zijn toch geen elastiekjes’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de rek is eruit.
-
PREMIUM
Zo ga je een gesprek aan met onbekenden: ‘Fijn luchtig gesprek is vaak al genoeg op een borrel’
Kijk jij liever op je telefoon tijdens de nieuwjaarsborrel dan in gesprek te gaan met een vreemde? Je bent niet de enige. Gelukkig is daar wat aan te doen. Wicher Schols en Jelle Hermus helpen je op weg. -
-
-
Snel een bammetje achter je bureau? Dit zijn de voordelen van een ‘echte’ lunch
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de kantoorlunch. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.