In 14 jaar stegen de lonen niet zo hard, maar de inflatie ging nóg harder
De cao-lonen zijn vorig jaar met 3,2 procent gestegen ten opzichte van 2021. Dat is de grootste toename sinds 2008, maar de inflatie was nóg hoger.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2022 waren de cao-lonen zelfs 3,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Zo’n stijging was in twintig jaar niet voorgekomen.
Maar die klinkende cijfers betekenen slechts dat de koopkrachtdaling wordt gedempt. In de eerste elf maanden bedroeg de stijging van de consumentenprijzen – de inflatie – 10 procent, waardoor de loonstijging geheel vervliegt. Dinsdag komt het CBS met nieuwe inflatiecijfers en die zullen naar verwachting iets gunstiger zijn. Energie en brandstof bijvoorbeeld werden goedkoper, maar de inflatie zal de loonstijging nog steeds ruim overstijgen.
Dat was vorige maand nog reden voor president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank om voor grotere loonstijgingen te pleiten. Bedrijven maken genoeg winst om dat te betalen, betoogde hij.
Niet iedereen kreeg een hoger loon. Wie onder een lopende cao valt, ontving hooguit een paar procent meer. Terwijl in nieuwe cao’s, zoals voor het personeel van academische ziekenhuizen en NS, sprake is van rond de 10 procent stijging.
Ambtenaren
Acht op de tien werknemers vallen onder een cao. Vorig jaar kregen vooral ambtenaren er veel bij: gemiddeld 4,1 procent. In 2021 was de loonstijging bij de overheid met 1,9 procent overigens het kleinst.
Het onderwijs was koploper met een stijging van de cao-lonen van 5,2 procent. In het laatste kwartaal was dat zelfs 7 procent. De stijging in het onderwijs komt onder andere doordat de lonen in het primair en het voortgezet onderwijs zijn gelijkgetrokken.
In de bedrijvensector bedroeg de gemiddelde stijging 3 procent, met uitschieters in transport en logistiek (4,6 procent). In landbouw, bosbouw en visserij stegen de lonen het minst: 2 procent.
De cao-loonontwikkeling is met ingang van dit jaar een factor bij het vaststellen van de maximaal toegestane huurverhoging in de vrije sector.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Omgaan met drie types vreselijke manager: ‘Probeer laconiek te blijven onder uitbarstingen’
Een goede leidinggevende haalt het beste uit je, een slechte kan je letterlijk ziek maken. Bart Groothuis beschrijft in Ziek van je baas? 34 types slechte manager. -
PREMIUM‘stakingsstorm’
Vuilnisman Tommy staakt deze week: ‘Het werk is zwaarder geworden, salaris nauwelijks hoger’
Vakbond FNV spreekt van een ‘stakingsstorm’, en Nederland merkt de gevolgen. Vuil wordt niet opgehaald, bussen rijden niet en geplande zorg in de algemene ziekenhuizen dreigt niet door te gaan. Wat is de drijfveer? Drie stakers vertellen over hun motieven. -
PREMIUMSalaris
‘Je moet dit werk voor je plezier doen, want van het salaris kun je niet leven’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joke (58) werkt als krantenbezorger. Zij vouwt de kranten en bezorgt deze iedere ochtend vroeg met haar man bij 300 tot 400 adressen. -
Nederland blijft maar sparen, ondanks hogere prijzen: 553 miljard euro op de bankrekening
Bijna alles wordt duurder. Toch houden we geld over. Nederlanders sparen zich nog altijd suf. Inmiddels staat er meer dan 553 miljard euro op de bank, een nieuw record. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUM
Van leasebak naar gehandicaptenzorg: ‘Op kantoor vroeg niemand hoe het met je gaat’
Hij reed een in een grote lease-auto, vloog voor zijn werk de hele wereld over en had een prachtig salaris. Martin Bruijniks (63) uit Den Haag had het dik voor elkaar, maar zelf werd hij steeds minder blij. Was dit het nou? Hij hakte de knoop door en ontfermt zich nu, voor slechts een derde van zijn oude salaris, over verstandelijk gehandicapten.Den Haag, Monster -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.