'In Nederland is het gewoon niet zo tof om veel geld te hebben'
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sebastiaan van Lunteren (30).
Functie: beleidsmedewerker. Waar: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Dienstverband: fulltime Inhoud werk: hij houdt zich bezig met programma’s voor start-ups die zich richten op een duurzaam voedselsysteem.
Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 3.038 euro. En mijn werk betaalt de reiskosten. Ik krijg een OV-kaart voor de tweede klas. Mocht ik eerste klas willen reizen - wat veel ambtenaren doen, omdat ze dan kunnen werken in de trein - dan gaat dit van m’n loon af. Maar dit doe ik nog niet. Ik vind het nog te duur. Ik krijg 1.380 euro eindejaarsuitkering en 1.273 euro vakantiegeld. Toen ik twee jaar traineeship deed, heb ik acht maanden in Amerika gezeten en toen kreeg ik een buitenlandvergoeding. Dat verschilt per stad. Het meeste krijg je in Genève, daarna komt New York en daarna San Francisco, waar ik zat. 750 euro kreeg ik maandelijks. In Kenia of Vietnam krijg je 400 tot 600 euro extra.”
Blij mee?
,,Goeie vraag. Mijn salaris is prima, ik kan er ruim van rondkomen, maar ik vind het voor mij niet heel veel. Na mijn studie ben ik gaan ondernemen - ik had een innovatiestudio met twee collega’s waarbij we duurzaamheidsinitiatieven zoals apps voor de gezondheidszorg of technologische oplossingen voor de visserij naar de markt brachten - en toen verdienden we nog geen 1.000 euro per persoon, per maand. Ik vond het prima om weinig te verdienen, maar op een gegeven moment vond ik het inhoudelijk niet meer leuk en dan gaat het lage loon je tegenstaan. Maar ik heb wel veel geleerd en meegenomen naar deze baan. Inmiddels heb ik vijf jaar werkervaring, ik ben academisch opgeleid, heb twee studies cum laude afgerond, dus als ik kijk naar anderen, zou ik zo rond de 4-5.000 euro bruto kunnen zitten.”
Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ik heb nog nooit onderhandeld. Ik weet niet of dat veel gebeurt. Je kunt hier wel een aantal dingen vergoed krijgen. Zo heb ik van mijn opgespaarde vakantiedagen onlangs een fiets gekocht en is er een regeling voor fitnessabonnementen. Ik sta op contract voor 36 uur, maar werk 40 uur per week, dus ik heb wekelijks 4 uur extra, waardoor ik uiteindelijk 26 extra vakantiedagen per jaar heb, bovenop mijn 20 vakantiedagen. Maar ik ken weinig mensen die 50 vakantiedagen opnemen.”
Ga je bij je volgende functioneringsgesprek onderhandelen over je salaris?
,,Ik vind dat niet heel eng. Als het hier al eng is, dan wil ik niet weten hoe het in de corporate-wereld moet zijn. Maar ik zou het nu niet zo gauw doen, want ik denk niet dat het zin heeft of op dit moment nodig is.”
Weet je wat je collega's verdienen?
,,,Veel directe collega's verdienen meer, want de meesten zijn ouder. Hoeveel ze verdienen, daar heb ik geen idee van. Ik zou het kunnen opzoeken, want de salarisschalen binnen de overheid zijn online te vinden.”
Ben je er niet nieuwsgierig naar?
,,Jawel, ik vraag het me wel af, maar ik heb het nog nooit opgezocht. Ik vind het nu wel leuk om zelf te delen wat ik verdien, maar stel dat ik tienduizend euro binnen zou harken, dan zou ik minder leuk vinden om te vertellen. In Nederland is het gewoon niet zo tof om veel geld te hebben. Als er een hummer langsrijdt - los van dat het een belachelijke auto is - haalt iedereen z’n neus op. Ik ben behoorlijk links en in die zin heb ik behoorlijk moeite met de welvaartsverdeling in Nederland. Als iemand mij zou zeggen: Sebas, vanaf morgen moet iedereen tien procent van z'n loon inleveren en dat gaat naar de mensen die niks hebben, dan twijfel ik daar geen seconde over.”
Maar je kunt nu toch ook al iets doen?
,,Zeker. Doe ik ook. Sinds tweeënhalf jaar heb ik een stabiel inkomen. Een deel van m’n salaris investeer ik in crowdfunding-projecten. Ik heb bijvoorbeeld obligaties van de fabriek van De Vegetarische Slager. Ik vind het leuk om daaraan bij te dragen. Met mijn inkomen kan ik keuzes maken die ík belangrijk vind voor de wereld. Geld is macht en je stemt met je portemonnee. Zo zie ik het wel.”
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit moet je wel en niet doen voor promotie: ‘Na halfjaar zeggen dat je teamleider wilt worden is echt te snel’
Doorgroeien van stagiaire naar directeur of van ‘chef powerpoint’ tot CEO. Hoe sleep je die promotie binnen? En welke uitdagingen kom je tegen als je leiding gaat geven aan je voormalige collega’s? -
PREMIUM
Sinds Stefan (13) multimiljonair strikte, is het bedrijf van zijn ouders booming: ‘Telefoon bleef maar gaan’
Stefan Anker (13) wist het vorig jaar wel: papa en mama moesten eens contact opnemen met topondernemer en multimiljonair Pieter Schoen. Volgens de tiener moest hij dé investeerder worden van zijn ouders’ bedrijf. Dankzij een brief werd zijn wens vervuld. ,,Het zijn geen wijsneuzen die je bedrijf herinrichten.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Jarenlang studeren en dan toch het roer omgooien? ‘Haal nu veel meer uit het leven’
Je carrière volledig omgooien en verdergaan in een compleet ander beroep? Ook als dat betekent dat je dan niet meer doet waar je jarenlang voor gestudeerd hebt? Deze werkenden waagden de sprong en kozen voor een beroep ‘beneden hun kunnen’. -
Operationeel directeur Thuisbezorgd voorlopig weg om misdragingen
Operationeel directeur Jörg Gerbig vertrekt voorlopig bij Just Eat Takeaway vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd bekendgemaakt vlak voor de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken.