Joeri (25) deed hbo en is nu betonpompspecialist: ‘Je moet vrede hebben met je eigen keuzes’
Meestal is het zo: wie er het koppie voor heeft, gaat studeren. Maar waarom eigenlijk? Dat vroeg Joeri van Vreeswijk (25) uit Woerden zich ook af toen hij een studie moest kiezen. Hij werkte al jaren als betonpompspecialist, maar werd aan alle kanten gestimuleerd om naar het hbo te gaan. Uiteindelijk kwam hij op een gulden middenweg uit. Zijn verhaal deelt hij op LinkedIn.
Op de foto bij de LinkedIn-post zien we Joeri van Vreeswijk (25) met een betonpompslang in zijn handen staan. Iets wat je niet direct verwacht bij een twintiger met een hbo-diploma commerciële economie op zak.
Op zijn zeventiende staat hij voor het eerst op een bouwplaats nadat zijn oom hem een baantje als assistent voor de betonpompmachinisten aanbiedt bij RvR Betonpomp Verhuur. ,,Ik werkte in een supermarkt, maar dit werk beviel veel beter. Later ben ik machinist geworden.” Hoewel zijn klasgenoten en docenten het best een aparte keuze vinden voor een bijbaan, heeft dat hem nooit doen stoppen. Ook na het behalen van zijn havodiploma heeft hij het nog steeds naar zijn zin bij het bedrijf.
Dat brengt hem wel in een tweestrijd. ,,Ik moest een vervolgopleiding kiezen, maar wilde ook graag met mijn handen blijven werken. Ik haalde veel voldoening uit fysiek bezig zijn. Maar mijn vader vond het toch wel belangrijk dat ik een diploma zou halen.”
Lees ook bij intermediair: Bouwsector wil meer vrouwen: ‘Verrassend hoe leuk het is’
Freelance betonpompspecialist
Dat zag Van Vreeswijk uiteindelijk zelf ook wel in en startte de zoektocht naar een passende studie. Die vond hij niet meteen. Met hulp van een studiecoach vond hij een opleiding die hem leuk leek: commerciële economie. ,,Ik ben altijd goed geweest met geld en was op jonge leeftijd al ondernemer. Zo heb ik een tijd lang merkkleding gekocht en verkocht.”
Omdat hij naast zijn studie genoeg tijd over heeft om te werken, houdt hij zijn baan als betonpompspecialist aan. Ook als hij in zijn derde jaar stage gaat lopen. ,,Mijn stageperiode bestond uit dertig uur thuiswerken. Daarnaast kon ik prima in de bouw blijven werken.”
Inmiddels is Van Vreeswijk afgestudeerd en werkt hij als freelance betonpompspecialist én heeft hij een opdrachtgever in de productmanagement, waar hij nu de helft van de week op kantoor werkt. ,,Die combinatie bevalt erg goed. Als productmanager ben je een spin in het web. Ik doe niet alleen marketing, maar ook klantcontact en de planning. Ik ben erg resultaatgericht en kan in dit werk veel voor elkaar krijgen.” Daarin ziet hij overeenkomsten met zijn baan in de bouw. ,,Je ziet direct resultaat van wat je gedaan hebt. Na een dag hard werken ligt er een mooie betonvloer.”
Gelukkig zie je nu wel dat zzp’ers in de bouw en techniek aardig kunnen verdienen. Er is veel vraag naar hun werk
Denkwerk en fysiek werk
Van Vreeswijk vindt het jammer dat zijn omgeving hem niet altijd begrepen heeft. ,,Wat anderen je zeggen kan van waarde zijn, maar je moet uiteindelijk zelf vrede hebben met de keuzes die je maakt. Ook als het in een richting is die niet als ‘normaal’ wordt gezien.”
Gelukkig kon hij wel altijd rekenen op de steun van zijn ouders. ,,Mijn vader vroeg later nog: had je het idee dat ik betonpompmachinist een minderwaardig beroep vind? Hij legde uit dat dat echt niet zo was, maar dat hij het beste voor me wilde. Dat was volgens hem de route naar het hbo. Ik weet ook: als ik fulltime in de bouw had willen gaan werken, dan hadden mijn ouders daar ook achter gestaan. Het kwam door mijn twijfels dat ze me adviseerden om te gaan studeren.”
Uit de reacties op zijn LinkedIn-post blijkt dat bijna iedereen zijn keuze stoer vindt. ,,In onze maatschappij wordt het als vanzelfsprekend gezien dat je gaat studeren als je er het koppie voor hebt. Dat vind ik best vreemd, waarom zou je niet met je handen mogen gaan werken als je daar de meeste voldoening uit haalt?” Daarnaast verbaast hij zich over het onderscheid dat er gemaakt wordt tussen denkwerk en fysiek werk. ,,Dat laatste wordt vaak als minder gezien. Terwijl we alle beroepen nodig hebben om de maatschappij draaiende te houden.”
Goed verdienen
In de reacties onder zijn post is ook een poll ontstaan: wat zou je doen als je evenveel betaald zou krijgen voor werken met je handen? Daaruit blijkt dat 70 procent voor fysiek werk zou kiezen als dat het geval zou zijn. ,,Salaris is meestal de reden om het niet te doen. Gelukkig zie je nu wel dat zzp’ers in de bouw en techniek aardig kunnen verdienen. Er is veel vraag naar hun werk.”
Zelf verdient Van Vreeswijk goed als zelfstandig ondernemer. Maar er is één probleem in de bouw: het plafond. ,,Ik werk er nu al een tijd en zit er al bijna tegenaan. In mijn andere werk kan ik nog veel langer doorgroeien, ook in salaris.” In de toekomst zal Van Vreeswijk waarschijnlijk minder uren op de bouwplaats staan. Maar stoppen, daar denkt hij voorlopig nog niet aan. ,,Mijn vader heeft wel al gezegd dat ik dit werk niet tot mijn 67e kan blijven doen. Dat is ook zo, maar ik ben nog jong. Wat de toekomst precies brengt, zien we dan wel weer.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Sarah (34) is teamleider bij een bank: 'Ik werk hard voor mijn geld, maar vooral omdat ik het leuk vind’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sarah (34) werkt als teamleider Know Your Customer (KYC) bij een grootbank. Zij stuurt een team van 15 analisten aan die mogelijke witwaspraktijken opsporen bij zakelijke klanten van de bank. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Patricia (32) heeft al bijna twintig banen gehad: ‘Insteek is niet om er weer zo snel mogelijk weg te zijn’
Patricia hopt van de ene baan naar de andere, maar ‘is eigenlijk heel standvastig’. 32 jaar is ze inmiddels en de kans dat ze ooit bij een werkgever haar zilveren jubileum viert, lijkt nihil. Zij heeft al bijna twintig banen gehad. Niet dat ze steevast uit een soortement van rusteloosheid hopt om het hoppen, dát niet. Het overkomt haar. -
PREMIUMmet video
Zij doen waar een ander voor terugdeinst: ‘Hoe viezer de klus, hoe meer eer van je werk’
Schimmel onder je vloer, drijvende drollen of een tapijt vol bloed? Geen paniek. Deze mannen scheppen de putjes uit, schrapen de stront van de muren en stomen het braaksel uit je auto. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMstaking
Hij werkt hard, maar toch moet Jordan (48) zijn spaargeld aanspreken: ‘Deze tijd is onwijs zwaar’
Hij heeft al eens zijn huis moeten verkopen, toen het tegenzat. Dat wil Jordan Borsten (48) niet nog eens meemaken. Nu dreigt hij zijn spaargeld te moeten aanspreken om rond te komen; om maar te zwijgen over zijn collega’s die soms nog minder verdienen. Dus staat de chauffeur van de gemeentelijke reiniging vanmiddag op de Coolsingel voor meer loon. ,,Dat is niet uit luxe, hè.”