Kwart hoogopgeleiden wil andere baan vanwege leidinggevende
Meer dan een kwart van de Nederlandse hoogopgeleiden wil van baan veranderen vanwege zijn of haar leidinggevende. Dit blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek onder 4.883 hoogopgeleide professionals die actief op zoek zijn naar een andere werkgever.
Onvoldoende doorgroeimogelijkheden (41 procent) en de inhoud van het werk (40 procent) zijn de voornaamste redenen om van baan te willen veranderen. Van de 27 procent van de werknemers die vooral wil switchen omdat ze het niet goed kunnen vinden met de leidinggevende, zijn er twee keer zoveel man dan vrouw.
Vertrouwen in coronatijd
Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 28 februari en 5 april van dit jaar, maar de belangrijkste vragen zijn in augustus opnieuw aan de respondenten gesteld om de impact van het coronavirus goed in kaart te brengen.
,,De aspecten die mensen aantrekken of aanstoten in een baan, die blijven globaal wel overeind. Dit blijkt ook na verdiepend onderzoek”, licht DPG Recruitment’s Commercieel Directeur Sharita Boon toe. ,,Denk hierbij aan factoren als uitdaging en een goed salaris. Maar de houding tegenover baanzekerheid is daarentegen natuurlijk wel erg veranderd.”
Dit is terug te zien in de cijfers. ,,Het vertrouwen in de arbeidsmarkt is in korte tijd snel gedaald naar 12 procent”, aldus Boon. ,,De inschatting dat de arbeidsmarkt ongunstig is, stijgt daarentegen van 10 procent in 2019 naar 36 procent in 2020. Een grote stijging, maar dit is nog wel ver weg van de 70 procent die het in 2013 was tijdens de vorige crisis.”
Mensen beoordelen bedrijven vooral op het stukje betrouwbaarheid en eerlijkheid
‘Leidinggevende luistert niet’
Dat leidinggevenden een grote impact hebben op het besluit van werknemers om een andere baan te zoeken, komt overduidelijk terug uit het onderzoek. ,,Weinig doorgroeimogelijkheden, de inhoud van het werk en tevredenheid met het salaris”, somt Boon op als de grootste redenen om te vertrekken. ,,Daarna komt de leidinggevende, maar deze heeft natuurlijk ook grote impact op de eerste drie factoren.”
Boon ziet dit gegeven ook terugkomen in eerdere onderzoeken. ,,In 2019 hebben we een steekproef gedaan onder Intermediair lezers, over de tevredenheid over hun leidinggevende”, vertelt ze. ,,Daarin is de meest gehoorde kritiek van zowel mannen als vrouwen dat de leidinggevende niet luistert.” Uit de steekproef kwam ook terug dat mensen vooral kiezen voor organisaties die betrouwbaar en eerlijk zijn, die zorgen voor een goede werk-privébalans en prettige werksfeer.
,,Mensen beoordelen bedrijven vooral op het stukje betrouwbaarheid en eerlijkheid”, legt Boon uit over wat mensen aantrekt in een werkgever. ,,Houdt het bedrijf zich bijvoorbeeld ook echt aan de beloftes die ze naar buiten brengen of niet. Hier zijn mensen steeds kritischer op geworden en tegenwoordig heeft de werknemer meer online toegang tot informatie om te checken of beloftes ook daadwerkelijk worden nageleefd”
Mannen versus vrouwen
Alle werknemers, maar met name vrouwen, zijn dit jaar minder zeker geworden van hun baan. Waar vorig jaar 82 procent hier nog veel vertrouwen in had, is dat dit jaar met 10 procent gedaald. ,,Mannen hebben vaker dan vrouwen een vast contract”, legt Boon het verschil uit. ,,74 Procent van de mannen heeft een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, tegenover 65 procent van de vrouwen. Dit zal zeker meespelen in het gevoel van baanzekerheid.”
Ook blijkt uit andere onderzoeken dat er relatief veel vrouwen werken in sectoren waar tijdens de coronacrisis de hardste klappen vallen. ,,In de horeca, cultuur en detailhandel werken meer vrouwen dan mannen in vergelijking tot andere sectoren. Daarnaast zijn vrouwen ook nog steeds oververtegenwoordigd als oproepkrachten.”
Favoriete werkgever
Shell is dit jaar uit de bus gekomen als Favoriete Werkgever van 2020. Dit is gebaseerd op de verwachtingen van de hoogopgeleiden die meedoen aan het Intermediair Imago Onderzoek. KLM, Google, Phillips en NS maken de Favoriete Werkgevers top 5 compleet. Een eervolle vermelding gaat naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat dit jaar met 83 plaatsen in de lijst steeg.
Meerderheid tevreden
Gelukkig zijn er ook genoeg werknemers die tevreden zijn met waar ze zitten. 60 Procent blijft graag werken in de huidige functie, vanwege de uitdagende inhoud van het werk dat ze doen. Hierop volgen ook redenen als prettige collega’s, een goede werk-privébalans, een goed inkomen en werk dichtbij huis als factoren die het meest bijdragen aan het werkgeluk. ,,Mannen en vrouwen hebben evenveel waardering voor hun werkgever en functie. Mannen zijn over het algemeen wel meer tevreden met hun salaris en arbeidsvoorwaarden dan vrouwen.”
Consultancy heeft een opvallende toename in populariteit gekregen. Momenteel werkt 11 procent van de ondervraagden in het vakgebied, maar wel 19 procent van alle ondervraagden zou er graag terechtkomen. Onder de meest populaire sectoren vinden we onderwijs, onderzoek en wetenschap. Daarnaast is er ook een grote wens om aan de slag te gaan in de vakgebieden directie en management, beleid en automatisering.
Ben je vanwege de coronacrisis op afstand aan het solliciteren? Mourad El Moussati geeft je de belangrijkste tips voor de beste sollicitatievideo's. Zo haal je al pratend dat eerste gesprek binnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Frederiek is pas 22 jaar, maar start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’
Een hippe, jonge meid van 22, maar ook directeur van haar eigen camperverhuurbedrijf. Bij Frederiek van Ruiten stroomt puur ondernemersbloed door de aderen. Ze verkocht kleding en bierglazen, had een ijscobus en zit nu in de campers. -
podcast
Werkgeluk is hard werken: ‘Je kunt klagen, maar je moet zelf actie ondernemen’
Het is de Week van het Werkgeluk, hét moment in het jaar om eens stil te staan bij hoe gelukkig je wordt van jouw werk. Maar wat bepaalt eigenlijk hoe blij we worden van onze baan? En hoe belangrijk is dat überhaupt, als je toch alleen werkt om de centen? In de Werkgeluk-podcast geven experts daar antwoord op. Vandaag aflevering vier: Anna Staats (29) raakte haar baan kwijt in de coronacrisis en begon het bedrijf Toos Werkloos. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Veel lonen stijgen, hoe onderhandel je zelf over je salaris?
Uit nieuwe cao's die in april zijn afgesproken blijkt dat veel lonen gemiddeld 3,4 procent omhoog gaan. Zit die loonsverhoging er voor jou niet in, maar wil je toch meer gaan verdienen? Dan moet je onderhandelen. Veel werkenden vinden het spannend of zelfs doodeng. Wat moet je wel en niet zeggen, en hoe ver kun je gaan zonder inhalig of arrogant over te komen? Vier tips van Intermediair . -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
PREMIUM
Niemand kan horecapersoneel vinden, maar Luc heeft een slimme truc en hem lukt het wél
De zomer komt eraan, maar het is de vraag of er tot ’s avonds laat op het terras gezeten kan worden. De horeca schreeuwt om personeel, en probeert deze op steeds creatievere manieren aan te trekken. ,,We proberen zelfs bij de concurrent aan te kloppen voor personeel.” -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
podcast
Blij worden van je werk, hoe belangrijk is dat nou echt?
Het is de Week van het Werkgeluk, hét moment in het jaar om eens stil te staan bij hoe gelukkig je wordt van jouw werk. Maar wat bepaalt eigenlijk hoe blij we worden van onze baan? En hoe belangrijk is dat überhaupt, als je toch alleen werkt om de centen? In de Werkgeluk-podcast geven de experts daar antwoord op. Vandaag aflevering 1: Maartje Wolff, mede-oprichter van de Week van het Werkgeluk.