Last van stress? ‘Praat tegen jezelf alsof je het tegen een goede vriend hebt’
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: een snelle stressbestrijder.
We praten niet alleen met anderen, maar ook met ons zelf. In ons hoofd zit een soort verslaggever die constant commentaar geeft. En dat is een kritische, zeg maar gerust zeer kritische verslaggever. En als je je druk maakt om een deadline, helpt het niet als je innerlijke stem steeds tegen je zegt dat je het toch niet gaat halen.
Door de enorme aandacht voor stress lijkt het wel alsof we constant in een stressvrije bubbel zouden moeten chillen. Dat kan natuurlijk niet en hoeft ook niet: stress kan je ook juist het vuur leveren om net die ingewikkelde taak wel af te ronden. Als je daarna ontspant kan dat prima zijn.
Vaak verhoogt je innerlijke stem je stress ook nog eens door je fijntjes te herinneren aan eerdere keren dat iets niet lukte
Negatieve stress
Toch is stress niet altijd positief. Misschien twijfel je in deze tijden of je baan wel behouden blijft en zorgt dat er voor dat je slecht slaapt. Of ben je nu, al thuiswerkend, opeens heel erg druk, legt dat je helemaal lam en ren je als een kip zonder kop rond. Dat is geen fijn gevoel en het is al helemaal niet productief.
Vaak verhoogt je innerlijke stem je stress ook nog eens door je fijntjes te herinneren aan eerdere keren dat iets niet lukte. Of je onzekerheden uit te vergroten: waarom moest je nu ook zo nodig deze baan aannemen, je wist zelf toch eigenlijk ook wel dat-ie te hoog gegrepen is?
Mini-experiment: voed je innerlijke stem op
‘Dit soort dingen zou je nooit tegen een vriendin zeggen’. Door ook in je hoofd tegen jezelf te praten alsof je het tegen je vriendin hebt, voed je je innerlijke stem op tot een constructieve coach. En dat helpt echt.
Hoe werkt het?
1. Spreek jezelf toe met je voornaam ‘Mirjam, ….’
2. Formuleer commentaar in je hoofd als een reactie die je geeft aan een vriendin.
Al ver voor de wekker wakker
Als ik, zoals vandaag, al ver voor mijn wekker wakker word, weet ik dat ik gestrest ben. Ik ben moe en mijn gedachten tollen rond. Ze draaien in rondjes en geven negatief commentaar op alles wat ik nog moet doen.
Uit de boekjes
Dit lijkt me hét moment om te beginnen met het opvoeden van mijn innerlijke stem: de oplossing waar ik al veel over had gelezen. Ik spreek mezelf in gedachten aan met Mirjam – dat voelt erg opgelegd – en stel me voor dat ik in een cafeetje iets drink met een vriendin. Wat ik tegen mezelf zeg, is eigenlijk wat ik tegen mijn vriendin zou zeggen: ik laat haar mijn verhaal vertellen met alles wat ze nog moet doen en reageer op haar verhaal. De negatieve gedachte (‘Dat gaat nooit lukken allemaal’) verandert als ik tegen mijn vriendin praat in: ‘Het mag ook wel eens niet allemaal lukken’. Dat voelt een stuk prettiger en die gedachte maakt beginnen aan mijn werkdag en de enorme lijst een stuk makkelijker.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur. Meer weten over Mirjams mini-experimenten? Lees haar boek Elke werkdag een topdag (2019).
Met deze nuttige tips kun je een burn-out voorkomen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Stefan (31): ‘Je kunt bij ons niet zeggen: ik wil er honderd euro bij’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Stefan (31) werkt 36 uur bij defensie. Hij ondersteunt vliegoperaties en geeft leiding. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Moeilijke slaper? Zo bepaal je hoeveel uur slaap je echt nodig hebt
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: je slaapritme vinden. -
Werknemer en privacy: dit mag je baas wel en niet van je weten
Het verzamelen en bestuderen van data over werknemers, veel werkgevers doen het. Ze gebruiken data bijvoorbeeld om werkgeluk te peilen en om productiviteit te meten. Maar welke persoonlijke gegevens mag een bedrijf inzien en analyseren? Mag je werkgever bijvoorbeeld proberen te voorspellen of en wanneer je kinderen zal krijgen? -
Wil je vaker staand werken? ‘Koppel het aan een taak’
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: staand werken.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Veel lonen stijgen, hoe onderhandel je zelf over je salaris?
Uit nieuwe cao's die in april zijn afgesproken blijkt dat veel lonen gemiddeld 3,4 procent omhoog gaan. Zit die loonsverhoging er voor jou niet in, maar wil je toch meer gaan verdienen? Dan moet je onderhandelen. Veel werkenden vinden het spannend of zelfs doodeng. Wat moet je wel en niet zeggen, en hoe ver kun je gaan zonder inhalig of arrogant over te komen? Vier tips van Intermediair . -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.