‘Loonstijging zit er niet meer in, net als bonussen en extraatjes’
Een loonstijging van 2 procent of meer, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was, lijkt er sinds de corona-uitbraak niet meer in te zitten. Dat gaat gevolgen hebben voor de koopkracht, voorspelt ABN Amro.
Dit jaar leek er voor het eerst in jaren voor iedereen weer eens een flinke loonsverhoging aan te komen. In de publieke sector spraken zorg en onderwijs flinke loonsverhogingen af en ook in de marktsector trokken werkgevers de portemonnee. Gemiddeld stegen de lonen op jaarbasis met 3,2 procent.
Gedaald tot 1,1 procent
Aan die trend kwam een abrupt einde na de corona-uitbraak. Tenminste, voor werknemers in de marktsector. Daar is de gemiddelde loonstijging gedaald tot 1,1 procent, blijkt uit de nieuwste cijfers van werkgeversvereniging AWVN. In de publieke sector blijft de loonstijging met 2,9 procent wel goed op niveau. Een woordvoerder van AWVN wijst er op dat sinds de corona-uitbraak nog maar weinig cao’s zijn afgesloten. Het is daarom nog te vroeg om van een trend te spreken.
Maar dat de weg omlaag is ingezet, is duidelijk. Door de oplopende werkloosheid wordt het voor bonden moeilijker om flink hogere lonen af te spreken. Voor werknemers is baanbehoud nu vaak belangrijker dan extra geld.
Terugdraaien
Werkgevers stellen dat het voor bedrijven nu moeilijker is om loonsverhogingen te betalen. Ze pleiten er juist voor om eerder afgesproken verhogingen terug te draaien bij bedrijven in zwaar getroffen sectoren. Maar daar willen de bonden niet aan meewerken. ,,Dat bespreken we alleen voor individuele bedrijven’’, zei CNV-voorzitter Piet Fortuin hier eerder al over. Afspraken voor een hele bedrijfstak vindt hij te ver gaan.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!
Ook economen bij ABN Amro wijzen er in een recent rapport op dat loonsverhogingen minder vanzelfsprekend zijn nu de werkloosheid oploopt. Dat geldt niet alleen voor cao-loonstijgingen. Ook bonussen en andere extraatjes zullen dit jaar en volgend jaar minder zijn, verwacht de bank. Verder zullen mensen die van baan veranderen er nu moeilijker een hoger salaris uit kunnen slepen, aldus ABN Amro.
Koopkracht
Eerder deze week lekten de ramingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) uit. Daaruit bleek dat iedereen er volgend jaar in koopkracht op vooruitgaat, werkenden, mensen met een uitkering en gepensioneerden. Maar die berekeningen liggen nu al onder vuur. ABN Amro betwijfelt of er überhaupt sprake zal zijn van een hogere koopkracht.
Ten eerste wijst de bank op de loonstijging van 1,4 procent die het CPB verwacht voor volgend jaar. Die is veel te optimistisch volgens de bankeconomen. Ook de uitkeringen stijgen volgend jaar maar heel beperkt. Daarnaast denkt de bank dat het CPB te weinig rekening houdt met de benarde positie van de pensioenfondsen. De kans is groot dat de pensioenpremies volgend jaar omhoog moeten om de tekorten van de pensioenfondsen te beperken.
Dat neemt een flinke hap uit de toch al beperkte loonruimte. Uiteindelijk kan dat er voor zorgen dat er voor werknemers netto niets overblijft, oftewel geen stijging van de koopkracht dus. Voor gepensioneerden is het ook maar de vraag of ze er iets op vooruitgaan. De kans op kortingen is nog steeds levensgroot aanwezig. Dat raakt de mensen met hogere pensioenen meer dan met lagere pensioenen.
Bekijk hier meer video's over werk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CEO kreeg een miljoen minder om personeel minstens 60.000 euro per jaar te kunnen geven
Dan Price, CEO van het bedrijf Gravity Payments in Seattle, besloot vijf jaar geleden om zijn eigen loon met 94 procent naar beneden te halen, zodat hij zijn 120 personeelsleden minimum 70.000 dollar (60.000 euro) per jaar kon laten verdienen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Vijf jaar later stelt hij vast dat zijn bedrijf het drie keer beter doet dan toen, én vooral dat zijn personeel tevreden is. -
Wat doen de duizenden extra medewerkers van de GGD nu?
Duizenden bron- en contactonderzoekers (BCO) belden de afgelopen twee jaar honderdduizenden met corona besmette Nederlanders om te achterhalen waar zij besmet waren geraakt en wie zij mogelijk hadden aangestoken. Inmiddels zit hun taak erop. Wat doen deze BCO’ers nu? -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Salaris
Mike (22): ‘Onderhandelen over mijn salaris vind ik niet zo spannend’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mike (22) werkt 40 uur per week als technisch tekenaar in de bouw. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.
-
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Dansscholen keren schoorvoetend terug na corona, maar de klap die ze kregen was hard
Dansscholen deden het goed. Tot corona kwam. Ze verloren 30 procent van hun 1,4 miljoen cursisten, maar die lijken nu - schoorvoetend - weer de weg terug te vinden. ,,Dansen is zo heerlijk. Ik heb veel pijntjes. Maar niet als ik dans.” -
PREMIUM
Hier leren mensen zonnepanelen, warmtepompen en warmtenet installeren: ‘Ook ex-bajesklanten welkom’
Jongeren die hun studie afbreken, (langdurig) werklozen, ex-gedetineerden en statushouders. Ze krijgen in De Beroepentuin in Dordrecht de kans zich in tien weken klaar te stomen voor een baan, bijvoorbeeld om woningen van het gas te halen. ,,Moeilijke vragen worden hier niet gesteld.’’