Maartens ode aan vakmensen krijgt duizenden likes op LinkedIn: ‘Mbo lijkt soms niet meer genoeg’
Vakmensen worden nog steeds te weinig gewaardeerd, vindt ondernemer Maarten Kippersluis (33). Als eigenaar van Gras van de Buren werkt hij dagelijks met mensen die naadloos stukken kunstgras aan elkaar lijmen. Werk waar veel ervaring en expertise voor nodig is, maar dat nog niet altijd op waarde wordt geschat. Op LinkedIn komt de ondernemer op voor vakmensen en werken met je handen.
De ondernemer trapt zijn LinkedIn-post af met een anekdote over een klant die zijn ontevredenheid uitte over het uurloon van de mannen die zijn tuin kwamen voorzien van kunstgras. ,,De offerte was gewoon goedgekeurd,” vertelt Maarten. ,,Maar toen ik met de factuur kwam aanzetten, zei de klant in kwestie: ik vind dat ik te veel betaal.”
Advocaat of tuinman?
,,Ik verwees naar de offerte, maar hij bleef bij zijn standpunt. ‘Het lijkt wel alsof er een advocaat in mijn tuin heeft gewerkt’, zo stelde hij gekscherend, waarop ik besloot de discussie met hem aan te gaan. Ik vertelde hem over de jongens in dit vak, die keihard werken, al tien jaar lang, en uitstekend werk leveren. Jongens die ik goed wil betalen omdat ze dat waard zijn. Ook liet ik hem onze bus zien, met daarin 10.000 euro aan spullen. ‘Maar u had het ook zelf kunnen doen meneer’, zo confronteerde ik hem.”
De discussie eindigde leuk en positief, zo benadrukt Maarten – ,,Hij had er niet zo over nagedacht, zei hij, en gaf me gelijk” – maar tegelijkertijd is de woordenwisseling voor hem de druppel. De ondernemer besluit om op LinkedIn op te komen voor vakmensen in ons land, en werken met je handen op de kaart te zetten.
Lees ook bij intermediair: Wil jij als zzp’er je tarief verhogen? Vier tips
Vakwerk eerste klas
Ik zeg niet dat accountants geen nuttig werk doen, maar vakmensen verdienen minstens zoveel respect en waardering
Of het nou gaat om kunstgras leggen, auto’s repareren of wasmachines maken: vakmensen zijn onmisbaar in onze maatschappij, zo luidt de boodschap van Maarten. ,,Zonder vakmensen lukt het niet om ‘zomaar’ een overkapping te plaatsen, of een uitbouw te verwezenlijken. Dat is vakwerk eersteklas. Deze mensen kunnen het werk van een accountant niet, maar andersom kan een accountant ook hun werk niet. Dat zij werken met hun handen en een praktische opleiding volgden, betekent niet dat zij minder waardering verdienen”, zo stelt Maarten.
Toch lijkt de maatschappij zo ingericht te zijn dat mensen met een kantoorbaan ‘hoger op de ladder’ staan. Onzin, benadrukt Maarten. ,,Wanneer jongeren niet meer met hun handen willen werken – en dat zien we steeds meer – hebben we als maatschappij een heel groot probleem. Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat accountants geen nuttig werk doen, maar vakmensen verdienen minstens zoveel respect en waardering. En een eerlijke vergoeding.”
Met je handen werken
In de reacties op zijn post ziet Maarten ‘gelukkig’ dat de meeste mensen het met hem eens zijn. ,,Mijn bericht heeft inmiddels al 700.000 mensen bereikt en meer dan zesduizend likes ontvangen. Dat er zoveel positieve reacties op komen, zegt wat mij betreft genoeg.” De ondernemer hoopt dat zijn boodschap ook jongeren bereikt die overwegen om in de toekomst iets met hun handen te gaan doen. ,,Tegen deze jongeren zou ik willen zeggen dat het geen schande is om met je handen te gaan werken. Een vakman word je alleen als je niet goed kan leren? Nee, een ambacht beoefenen is een keuze.”
Bovendien benadrukt Maarten dat je er goed mee kan verdienen. ,,Vooral als je het ondernemen ook een beetje in je hebt.” De ondernemer vermoedt dat zowel jongeren als hun ouders dit onderschatten. ,,Je hoort zo vaak dat ouders willen dat hun kind minimaal hbo gaat doen. Mbo lijkt soms niet meer genoeg. Maar ook met vakwerk kun je een heel goede boterham verdienen. En terecht.”
Een vakman word je alleen als je ‘niet goed kan leren’? Nee, een ambacht beoefenen is een keuze
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUM
Frans gooide als student wasmachines van een flat, nu heeft hij succesvol bedrijf: ‘Neem jezelf niet zo serieus’
Een rotte vis boven het bureau van een collega verstoppen. Ondernemer Frans van Leeuwen kan er veel lol om hebben. Door juist even niet met je werk bezig te zijn, presteer je daarna beter, is zijn ervaring. ‘Aankloten’ noemt hij dat en vooral mannen hebben er baat bij. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?
-
PREMIUM
Duizenden arbeidsongevallen blijven buiten beeld van de Arbeidsinspectie
Meer dan de helft van de meldingsplichtige arbeidsongevallen wordt niet gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dat blijkt uit recent onderzoek van de inspectie zelf. Vooral ongevallen met jongeren en 67-plussers blijven buiten beeld. -
PREMIUM
Van NS tot kinderopvang: deze sectoren en bedrijven schreeuwen om personeel
Ruim een op de drie ondernemers zegt door het personeelstekort belemmerd te worden in zijn bedrijfsactiviteiten. Niet eerder was dat aandeel zo groot als nu. Niet zo gek: het aantal openstaande vacatures bereikte in juli een nieuw record: 460.000, blijkt uit data van Randstad. Voor bedrijven is het gebrek aan mensen lastig, maar ook bij de klanten kan het heel wat ergernis opleveren. Vijf voorbeelden. -
Salaris
‘Het meeste waar ik voor betaald kan krijgen is 24 uur per week, maar ik werk meestal 30 of 40 uur’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Francy (62) werkt 24 uur in de week als begeleider voor demente ouderen die nog thuis wonen.