Meer horecaondernemers willen af van zaak: ‘Ik wil niet meer 60 tot 70 uur in de week werken’
Het aantal horecaondernemers dat af wil van zijn horecazaak, groeit. Zo merken ze bij Adhoc horecamakelaars en Koninklijke Horeca Nederland.
De onzekerheid rond de coronacrisis en de stijgende prijzen hebben bij ondernemers er flink ingehakt, ziet directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. Hij ziet meer horecaondernemers twijfelen of ze hun zaak nog wel moeten doorzetten. ,,Zo overwegen ze bijvoorbeeld om in loondienst te gaan om zekerder van hun inkomen te zijn. Er is al een ‘stopgolf’ aan de gang en de verwachting is dat die doorzet”, aldus Beljaarts.
Dat beeld deelt Adhoc horecamakelaars. Dat zag in het laatste kwartaal van 2022 een flinke piek in verkoopaanvragen. Het gaat om 20 tot 25 procent meer aanvragen dan in de rest van het jaar. ,,Een deel van deze mensen liep al langer rond met de gedachte om de zaak te verkopen maar deed het eerder niet vanwege corona. Dat verklaart deels deze forse stijging”, zegt Bram Stokman van Adhoc.
Dat ondernemers nu toch overstag gaan, heeft volgens Stokman mede te maken met de stijgende prijzen - van loon-, inkoopkosten tot energie en huur. Ook wijst hij op de coronaschulden die ondernemers met zich meetorsen. Dat zorgt volgens hem voor extra druk bij ondernemers. ,,Tegelijkertijd horen we vaker van horecaondernemers dat ze langzaamaan hun personeelsbezetting weer wat beter op orde krijgen. Dat haalt de druk voor verkoop juist wat van de ketel”, voegt hij eraan toe.
Verbouwing
Horecaondernemer Jacco Schilder (53) van De 80 Seafood & Wine uit Enkhuizen is een van de ondernemers die met zijn zaak wil stoppen. Hij heeft zijn restaurant net voor de kerst in de etalage gezet. Niet omdat hij het financieel niet meer kan bolwerken. ,,Het is gewoon niet leuk meer”, zegt hij. ,,Drie jaar geleden hebben we de zaak compleet verbouwd. Dat was het mooiste besluit, maar ook op het meest beroerde tijdstip. Met de lockdowns erbij zijn we bijna een jaar dicht geweest, we zitten bovendien met een personeelskrapte en nu weer met een hoge energierekening.”
Ik wil wel werken, maar niet meer 60 tot 70 uur in de week
Hij heeft lang lopen wikken en wegen: de zaak is al veertig jaar in de familie, wat het besluit nog lastiger maakt. Dat zijn zoon Theo het niet zitten om de zaak voort te zetten gaf hem het zetje. Zowel zijn zoon als hijzelf wil in de horeca blijven werken, maar dan liever in loondienst. ,,Ik ben te jong om achter de geraniums te gaan zitten. Ik wil wel werken, maar niet meer 60 tot 70 uur in de week.” Schilder heeft geen haast om de zaak te verkopen. Als het een jaar of langer duurt, vindt hij het ook best. Het liefst zou hij zien dat een jong koppel zich meldt, dat vol enthousiasme de schouders eronder wil zetten.
Bram Stokman van Adhoc denkt dat starters zich de komende tijd op de markt zullen storten. Zij hebben als voordeel dat ze geen coronazorgen hebben. Voor 2023 verwacht de makelaar dat het aanbod nog verder zal toenemen. ,,We verwachten geen massale verkoop, maar zeker wel meer aanbod dan de afgelopen drie jaar.”
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDE DAG VAN
Jan-Willem en Evert werken iedere dag tussen het afval: ‘Ons werk verandert constant’
Dankzij mbo-opleidingen kunnen medewerkers in de afvalverwerking zich sinds een paar jaar vakmensen noemen. Jan-Willem Dirkzwager (50) uit Alphen en Evert van der Vegt (54) uit Rijnsaterwoude volgden ook nog vervolgopleidingen om carrière te maken.Rijnsaterwoude, Alphen aan den Rijn -
PREMIUM
Bedrijven kampen met personeelstekort, maar laten mensen met beperking links liggen: dat kan anders
Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van voldoende werknemers, terwijl een grote groep potentiële werknemers niet wordt benut. Dat moet anders, vinden ondernemers Anouk en Sven. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Deze organisaties denken dé oplossing te hebben: Een baan bij een bso en toch 8 uur per dag aan de slag
Een baan waarbij je ’s ochtends oma Bep in haar steunkousen helpt en halverwege de middag haar kleinkind opvangt bij de buitenschoolse opvang (bso). Klinkt als een creatieve oplossing voor vaak kleine contracten. Maar of personeelstekorten daarmee ook direct zijn opgelost?Amersfoort -
Met video
34 miljoen euro aan scholingsbudget binnen 2,5 uur vergeven
Alle scholingsbudgetten die vrijdag via het UWV aan te vragen waren, zijn na ongeveer tweeënhalf uur vergeven. In totaal logden belangstellenden 250.000 keer in om het zogeheten STAP-budget aan te vragen. Het aantal personen dat in de wachtrij stond is waarschijnlijk lager, omdat je bijvoorbeeld met je laptop en smartphone gelijktijdig een poging kon wagen. In totaal was 34 miljoen euro te vergeven.
-
Aantal faillissementen stijgt, maar blijft historisch laag
Het aantal faillissementen neemt toe. Maar er gaan nog steeds historisch weinig bedrijven bankroet blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer