Menno (43) lost samen met politie moordzaken op: ‘Voelt goed om bij te dragen aan een veiliger land’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Menno Hoekstra (43), officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, parket Oost-Nederland.
Wat doe je precies?
,,Als officier van justitie houd ik me samen met de politie bezig met het opsporen en vervolgen van strafbare feiten. Mijn focus is High Impact Crimes (HIC). Je moet dan denken aan delicten zoals woninginbraken, overvallen, straatroven en geweldsmisdrijven. Ook doe ik moordzaken en drugshandelzaken. Ik geef leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie. Als we genoeg bewijs hebben verzameld in dat soort zaken brengen we een verdachte voor de rechter. In de rechtszaal treed ik dan op als openbaar aanklager.”
Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
,,Ik studeerde rechten in Groningen en na mijn studie startte ik in de commerciële advocatuur. Het was leuk werk, maar ik wilde meer maatschappelijk relevant bezig zijn en vond de baan van officier van justitie daar goed bij passen. Inmiddels doe ik dit werk al zo’n zes jaar.”
En, bevalt het?
,,Enorm. Het voelt voor mij heel goed om bij te dragen aan een rechtvaardiger en veiliger Nederland.”
Wat is het leukst?
,,De onvoorspelbaarheid. Samen met politie en collega’s ben ik voortdurend bezig om verdachten op te sporen en voor de rechter te brengen. Hoe dat verloopt, is nooit te voorspellen. Het geeft mij uiteraard veel voldoening als een zaak wordt opgelost, dat de tijd en energie die in een zaak is gestoken door de politie en het Openbaar Ministerie zich uiteindelijk uitbetaalt. Dan heb ik een ‘tsjakka’-moment.”
Heb je een voorkeur voor bepaalde zaken?
,,Eigenlijk niet. Iedere vorm van criminaliteit heeft impact op de directe slachtoffers en de maatschappij. Een moord is heel ernstig en heeft veel impact, maar impact is er ook bij grootschalige oplichters die voornamelijk oudere slachtoffers tot prooi maken.”
Wat is minder leuk aan je werk?
,,Het is soms een uitdaging om werk en privé in balans te houden. Ik werk vaak onregelmatig en moet flexibel zijn. Soms heb ik de neiging om wat te lang door te werken, maar dat komt vooral omdat ik het zo leuk vind en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel heb.”
Een moord is heel ernstig en heeft veel impact, maar impact is er ook bij grootschalige oplichters
Is je werk gevaarlijk?
,,Gelukkig heb ik het zelf nog nooit meegemaakt, maar het komt helaas zeker voor dat medewerkers van het Openbaar Ministerie te maken krijgen met bedreigingen en dergelijke.”
Welke skills zijn belangrijk?
,,Je moet strategisch en analytisch zijn. Je moet goed kunnen communiceren met onder anderen de politie, slachtoffers, rechters en ook advocaten. Inlevingsvermogen is essentieel. Je moet stevig in je schoenen staan. En op zitting moet je een bepaalde zekerheid uitstralen en in staat zijn om het verhaal goed over te brengen.”
Hoe doet jouw beroep het op een verjaardag?
,,Ik kan uiteraard vaak niet veel specifieks vertellen, zeker niet over nog lopende onderzoeken. Over het algemeen triggert het mensen wel. Niet voor niets zijn crime-series op televisie zo populair. De series zijn natuurlijk gedramatiseerd, maar je ziet wel paralellen. In het echt duurt het oplossen van een zaak vaak veel langer. Áls-ie al wordt opgelost. In een serie lossen de speurneuzen het altijd in een uurtje even op.”
Welke zaak is je het meeste bijgebleven?
,,De zaak van de dominee en de pianostemmer. De dominee is in haar kerk door de stemmer van de piano met een hamer op haar hoofd geslagen. Zij overleed bijna en hield daar heel ernstig letsel aan over. De verschillende slachtoffergesprekken die ik met de dominee en haar partner heb gehad hebben veel indruk op mij gemaakt. Ondanks alles dat haar was aangedaan, bleef ze in de kern dominee en kon ze in zekere zin begrip en barmhartigheid opbrengen voor de verdachte. Wat haar betreft hoefde de dader de cel niet in. Als hij maar geholpen zou worden voor zijn problemen.”
Werken als jurist
Heb jij een juridische studie afgerond en wil je graag als jurist aan de slag? Bij verschillende bedrijven staan vacatures open. Zo kun je uiteraard bij een advocatenkantoor aan het werk, maar ook bij een gemeente of een accountantsbureau. Bij Nationale Vacaturebank vind je relevante vacatures bij jou in de regio.
Je kunt ook net als Menno aan de slag bij het Openbaar Ministerie. Hier vind je alle actuele vacatures.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat doet een
Nancy brengt de geschiedenis van Alkmaar tot leven: ‘Ik wil dit tot na mijn pensioen blijven doen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een fieldservice-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Nancy de Jong-Lambregts (46), Stadsarcheoloog en Coördinator Erfgoed bij de gemeente Alkmaar. -
‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Werknemer en privacy: dit mag je baas wel en niet van je weten
Het verzamelen en bestuderen van data over werknemers, veel werkgevers doen het. Ze gebruiken data bijvoorbeeld om werkgeluk te peilen en om productiviteit te meten. Maar welke persoonlijke gegevens mag een bedrijf inzien en analyseren? Mag je werkgever bijvoorbeeld proberen te voorspellen of en wanneer je kinderen zal krijgen? -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
Wat doet een...
Carmen wil iedereen aan het moestuinieren krijgen: ‘Mensen weten niet meer waar eten vandaan komt’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Carmen van Heel (28) uit Breda is moestuincoach. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Rasmus kon jarenlang geen werk vinden, nu heeft hij zijn droombaan: ‘Dit is op mijn lijf geschreven’
Rasmus Vermeulen (32) lijdt aan depressies en kampte jarenlang met een burn-out. Geen cv waar werkgevers warm voor lopen. Wat heet: hij was jarenlang werkloos. Maar sinds een jaar heeft hij zijn droombaan. ‘Ik gaf mijn leven vroeger een 3, nu een dikke 7’.